Beyaz altın sağlığa zararlı mıdır?

beyaz altınAltın geçmişten bugüne kadar en değerli olan metaller arasında kabul edilmiştir. Bunun yanı sıra evliliğin ve duygusal bağlılığın bir sembolü haline gelmiştir. Dış dünyaya olan bir görsel ifade olarak ta kullanılmıştır. Daha çok kadınlar açısından altın takılar oldukça büyük bir anlam ifade eder. Altın parlak sarı rengiyle ve ışıltısıyla göz alıcı çok ağır bir metaldir. Bunun yanı sıra kolay kolay tepkimeye girmeyen oldukça kararlı bir element olduğu için hava ve sudan etkilenmeyen bir özelliğe sahiptir.

Bu nedenle bu kadar değerli ve önemli anlamları olan bu metal, zaman içinde birçok farklı kullanım şekline de dönüşmüştür. Altının birden fazla alaşımı vardır. Altın ve gümüş alaşımları, altın ve nikel alaşımları, altın ve bakır alaşımları, altın ve palladyum alaşımları bunların arasında en fazla kullanılan türlerdir.

Beyaz altın sağlığa zararlı olabilir

Burada değerlendireceğimiz ise, altın ve nikel alaşımından oluşmuş beyaz altındır. Beyaz altın, renk olarak gümüş rengine ve parlaklığına sahip bir olan altın alaşımıdır. Beyaz altın hem ışığı iyi yansıttığı için, hem de hoş göründüğünden dolayı sıkça kullanılır. Aynı zamanda mücevher satıcılarının vitrinlerini süsleyen değerli bir metaldir. Altın ve nikel alaşımları kuyumcular tarafından en fazla tercih edilen alaşımlardır. Bunun nedeni ise, nikelin oldukça ucuz ve kolay bulunan bir metal olmasıdır. Buna rağmen nikel insan vücuduna oldukça zararlıdır. Nikel cildi irrite etmekte ve alerjilere neden olmaktadır. Nikel soy metallerden değildir ve kolay şekilde diğer maddelerle reaksiyona girmektedir. Bu nedenle beyaz altının kaliteli olanı ve cilde zarar vermeyecek olanlardan platin, rodyum iridyum ve palladyum gibi, yine renk olarak beyaz olan değerli soy metaller ile üretilmelidir.

Saf altın sarı yeşil renkte olur

Beyaz altın bir alaşımdır, yani içerisinde başka metaller bulunur yani bu kesinlikle saf altın değildir. Beyaz altın yapımında ise, en fazla tercih edilen alaşım altın ve nikel alaşımıdır. Bu türdeki beyaz altının içeriği genellikle %80 oranında altın, %16 oranında nikel, %3 oranında çinko ve % 1 oranında bakır kullanılmaktadır. Ayarlarına bağlı olarak beyaz altında, altın oranı fazla olduğu zaman, tam beyaz elde edilmez ve hafif bir sarılık olur. Bu yüzden beyaz altınlara, beyazlığı arttırabilmek için ilave olarak platin kökenli olan ve sert ve beyaz bir metal olan rodyum kullanılarak kaplama da yapılabilir. Rodyum kaplama ise, zaman içinde aşındığı için bu yüzden beyaz altınlarda sararma meydana gelir. Bu yüzden belli aralıklarla beyaz altından üretilen takıların bakımı yapılmalı, üretici firmaların ya da kuyumcuların yeniden rodyum kaplamayı tekrarlaması sağlanmalıdır.

Beyaz altın aynı zamanda sarı ya da kırmızı altınla bir arada geçişli şekilde kullanıldığı gibi sadece beyaz altın olarak kullanımı daha yaygındır. Bunun yanında sarı altınla çift şekilde beyaz altının kullanıldığı takılar çoğunluktadır. Beyaz altın ile pırlanta ve elmasla birlikte kullanılan çalışmalar mücevher sever kişiler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Pırlanta kullanıldığında bunu öne çıkardığından ve parlaklığını daha iyi verdiği için beyaz altın pırlantalı ürünlerde tercih edilmektedir. Tüketiciler daha çok beyaz altını zarafeti ve parlaklığı yüzünden tercih eder. Beyaz altın aynı zamanda pırlanta, safir ve yakut gibi değerli taşlarla mükemmel bir uyum içinde olur.

Bir Cevap Yazın