Barış Manço kimdir?

baris manco2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar’da doğan Barış Manço, oldukça genç bir yaşta, 56 yaşında, iken, 1 Şubat 1999 tarihinde Kadıköy’de hayata gözlerini yummuştur.

Birçok meziyeti bünyesinde birleştiren Barış Manço’yu daha çok şarkıcı, bestekar, söz yazarı ve programcı yönleri ile tanıdık. Türk rock müziğinin öncülerinden, Anadolu rock türünün ise kurucularından olan Barış Manço birçok ölümsüz şarkıya da imzasını atmıştır.

Müzikle olan ciddi beraberliğinin başladığı Galatasaray Lisesi, Belçika Kraliyet Akademisi gibi gözde eğitim kurumlarında gerçekleştirdiği eğitim hayatı şarkıcının sahip olduğu olağanüstü donanımlı hali açıklamaya yeterli olsa dahi, Barış Manço’nundoğuştan sahip olduğu birçok meziyeti onu her dönem farklı ve ayrıcalıklı kılmıştır. Sadece Türk Milletince değil, başta Japonlar olmak üzere tüm dünya milletlerince de çok sevilmiş olup, ünü sınır tanımamıştır.

Barış Manço Belçika Kraliyet Akademisi’nde resim, grafik ve iç mimarlık eğitimi almıştır.

Barış Manço 1957 yılında amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlamış olup; ilk grubu olan Kafadarlar’ı 1958 yılında kurmuştur. Ortaokul yıllarına denk gelen bu grupta bir başka tanıdık isim daha vardır; ünlü ekonomi profesörlerinden Asaf Savaş Akat da Kafadarlar grubunun saksafoncusudur. Grup üyelerinin tamamı Galatasaray Lisesi’nden okul arkadaşlarıdır. Barış Manço’nun ilk bestesi olan “Dream Girl” şarkısı bu dönemin eseridir. Barış Manço’nun ikinci grubu da yine Galatasaray Lisesi’nden arkadaşlarından müteşekkildir. Bu grubun adı Harmoniler idi. Asaf Savaş Akat bu grupta da Barış Manço’nun yanında yer almıştır. Barış Manço Belçika’daki yılları esnasında Les Mistigris adındaki grup ile çalışmaya başlamıştır. Bu birliktelik çok uzun sürmemiştir.

Başarılı ve renkli kariyerinde sanatçının 200’den fazla eseri, birçok müzik ödülü yer almıştır.

7’den 77’ye adlı programla çocukların sevgilisi olan Barış Manço ölümünün üzerinden geçen onca yıla rağmen gerek şarkıları ile gerekse kendisine duyulan özlem ve sevgi ile  birçok kesim tarafından hasretle anılmaktadır.

Bir Cevap Yazın