Bağırsak kurdu belirtileri nelerdir?

Bağırsak kurdu özellikle bir yaş civarındaki çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Çocukların anne sütünden ek besinlere geçiş yapıldığı dönemde, hijyene yeteri kadar dikkat edilmezse parazitler meydana gelebilir. Bu yaşta olan çocukların toprakla ve yerden aldıkları diğer malzemelerle sürekli olarak uğraşması, her şeyi ağızlarına götürmesi sebebiyle bu tür parazitlere maruz kalmalarını kolaylaştırmaktadır. Çocukların bu yaşlarda sıkıntılarını dile getirememesi nedeniyle bu sorun diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bu sebeple anne ve babaların çocukları için bu konuda bilinçli davranması gerekir.

Bağırsak kurdu nasıl anlaşılır?

bağırsak kurdu

Bu rahatsızlık daha çok sosyo ekonomik düzeyi düşük olan toplumlarda ve hijyene önem vermeyen kişilerde daha fazla görülür. Bağırsak kurtları dışkıyla, ağız ve ellerle, ciltle bulaşan ve sağlığı tehdit eden bir sorundur. Temizlik kurallarına riayet edilmesi ve tedavisine bir an önce başlanması halinde yayılması azaltılabilir. Ellerin iyi yıkanmadan bu parazitlerle enfekte olmuş olan sıvıların ve besinlerin ağıza götürülmesi sonucunda, yolunu bulup bağırsaklara kadar ilerleyen parazitler, bağırsaklarda kurda neden olur. Hastaların makat veya vajina bölgesinde kaşıntının olması, aşırı miktarda gaz problemi olması, ishal oluşumu, geğirmek, dişlerin gıcırdatılması, kusma, geceleyin ağızdan salya akması gibi belirtilerin olması halinde bağırsak kurdu açısından gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Çocukların sabah saatlerinde yaptığı dışkıda aileler tarafından rahatlıkla görülebilen kurtların, mutlaka tedavisinin yapılması gerekir. Uygulanması gerekli olan tedavinin geciktirilmesi hastalarda kansızlığa, iştahsızlığa, mide ve bağırsaklarda sorunlara neden olacağından çocuklar için gelişme geriliği söz konusu olabilir. Çocuklarda ve bebeklerde bu sorunun olması durumunda bağışıklık sistemleriyle ilgili olumsuz etkiler meydana gelir.

Bağırsak kurdunun tedavisi nasıl yapılır?

Aileler çocukları için bu konuda şüpheye düştüklerinde yapılması gereken ilk önlem dışkı analizi yapılması olmalıdır. Bu analizlerin birden fazla sayıda yapılması gerekebilir. Ayrıca doktorun uygun görmesiyle kan tahlili yapılması istenebilir. Eğer bağırsaktaki kurtlanma çıplak gözle teşhis edilmiş ise bu tetkiklere gerek kalmayabilir. Teşhisin ardından bağırsaktaki parazitler için uygun dozlarda ilaç kullanılarak tedavi uygulanır. Bunun yanı sıra hijyen açısından hastaların iç çamaşırları kaynatılmalı, ütüleri yapılmalı ve tırnakları temizlenerek, kısa bir biçimde kesilmelidir. Bundan başka şüpheli sular içilmemeli, yenecek sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Çiğ besin maddeleri tüketilmemelidir. Çocukların toprakla oynaması sırasında bunları ağzına götürmeleri engellenmelidir. Tuvalet sırasında anüs bölgesiyle temastan kaçınılmalı, temizlik sadece tuvalet kâğıdıyla yapılmalıdır. Evlerde kapı kollarının, oyuncakların ve muslukların temizliğine dikkat edilmeli, tuvalet sonrası eller temizlenmelidir. Çocukların temas ettiği her şey sıkça temizlenmelidir.

Bir Cevap Yazın