Bademcik tümörü neden olur?

bademcikBademcik tümörügenellikle bademciklerde olan iltihap ile karıştırılmaktadır. Buradaki tümör iltihaptan daha farklı olarak gözle görünecek bir şekilde büyür. Birçok kanser türünde olduğu gibi, bademcik tümörü de oldukça yavaş olarak ilerleyen bir rahatsızlıktır. Genellikle geç dönemde ortaya çıkar. Teşhis edildiği zaman yüksek oranda boyunda lenf bezlerine yayılım olur. Bazen lenf bezinin büyümesinden tümör anlaşılır. Bademcik tümörü, genellikle boğazda takılma hissiyle, boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük çekme ve kulakta ağrı gibi şikâyetler ile ortaya çıkar.

Bademcik tümörünün belirtileri nelerdir?

  • Vücudun herhangi bir bölgesinde şişlik meydana gelmesi
  • Lenf bezlerinde büyüme, kızarma ve ağrı olması
  • Yüz kısmında ben ve benzeri şişliklerin  büyümesi ve zamanla bunların kendiliğinden parçalanarak içinden sıvı akması
  • Başın bir tarafında sürekli olarak ağrı ve tek taraflı olarak kulak çınlamasının olması
  • Boğazın bir tarafında olan bademciğin yavaş yavaş büyümesi
  • Anormal bir öksürük olması ve sık sık öksürme ve bazen öksürükle birlikte kanlı balgam görülmesi
  • Sebepsiz yere ses kısılması ve bu durumun gün geçtikçe daha fazla ağırlaşması
  • Yemek yerken ve yutkunurken zorlanma ve zamanla kuru gıdaları yutarken ağrı olması
  • Boyun kısmında şişlik meydana gelmesi
  • Ağzı açmakta zorluk yaşanması

Bademcik tümörünün tedavisi nasıl yapılır?

 

Tedavi için teşhis oldukça önemlidir. Eğer tümörün lenf bezlerine atlaması halinde, hastaya radyoterapi ve kemoterapi birlikte uygulanır. Bu hastalar için en önemli şey beslenmedir.

Tedaviden önce ve sonra hastalara selenyum ve E vitamini verilmesi önemlidir. Özellikle ağız hijyeni titiz bir şekilde takip edilmelidir. Uygulanacak kemoterapiden önce hastada çürük dişler varsa mutlaka temizlenmelidir. Karadut şurubu tüketmek, ağzı karbonatla çalkalamak, düzenli şekilde papatya ve rezene çaylarını içmek ağız bakımına yardımcı olacaktır. Adaçayı ve nane çayının içilmesi de ağız temizliğine iyi gelir.

Bademcik tümörününküçük boyutta ve erken evrelerde olması halinde ağız içinden uygulanacak, lazer gibi ileri teknoloji ürünleri sayesinde çıkartılabilir. Fakat daha iri olan tümörler, genellikle cerrahi operasyon gerektirir. Ameliyat yapılırken geride kalan tümör çevresinden sağlıklı dokulardan parça alınarak biyopsileri yapılır ve hastalık olmadığı anlaşıldığında ameliyatın başarı şansı artar. Eğer tümör çene kemiğine doğru ilerlemişse, kemiğin hastalıklı kısmının çıkarılması, hastayı hastalığından kurtarmak için yapılacak bir işlemdir. Bu tür ameliyatlarda bademciklerdeki tümörün tamamen çıkartılmasını sağlamak için boynun ön tarafında delik açılarak işlem başarıyla gerçekleştirilir. Bu şekilde açılan delik, kapatıldığı zaman hasta yeniden burun ve ağızdan nefes alabilir ve rahat şekilde konuşabilir hale gelir. Bazı zaman tümörü çıkartmak için, burundan mideye kadar uzanan bir tüp yerleştirilir. Daha sonra boğaz bölgesindeki yaraların iyileşmesinden sonra çıkarılabilir.

Bir Cevap Yazın