Bademcik aldırma nasıl olur?

bademcik almaBademciklerde meydana gelen, virüs ve bakterilere bağlı olarak bu bölgede gelişme gösteren enfeksiyona bağlı olan sorunları yaşadığında ve her zaman enfeksiyon riski taşıyan bademciklerin alınması ameliyat ile gerçekleşir. Bademciklerde devamlı şekilde oluşan bir enfeksiyon söz konusu olmazsa, bademciklerin alınması fazla gerekli olmaz. Ancak kronik bir hale gelmiş enfeksiyon ve kişinin devamlı olarak hastalanmasına neden olan bir bademcik varsa, mutlaka bademcikler alınmalıdır. Yutkunmada güçlük çekilmesi, boğaz bölgesinde ağrı olması, baş ağrısı ve bazen görülen ateş gibi belirtiler bademciklerin sorunlu olduğunun bir göstergesi olabilir. Bu tür belirtiler kişide bazı zamanlarda görülebileceği gibi, sıkça oluşarak dayanılmaz bir sorun haine de gelebilir. Bu durumda ameliyatla bademciklerin alınması sağlık açısından daha uygun olacaktır.

Bademcik aldırma hangi durumlarda gerekli olur?

  • Kişi bir yıl kadar geçen sürede en az beş defa bademcik sorunu geçirmişse
  • Bademciklerde meydana gelen enfeksiyon sorununun kulak enfeksiyonuna neden olması
  • Bademciklerin soluk almayı güçleştirecek derecede büyümüş olması
  • Kişinin gün içinde yapması gereken bir takım aktivitelere engel olması ve yutkunmada zorluk çekilmesi gibi durumların belirlenmesi durumunda, alınacak en doğru karar bademciklerin alınmasıdır.

Bademcik aldırma öncesinde neler yapılmalıdır?

Önce kişinin bademciklerinin alınması için gerekli olan en önemli etken bademciklerde iltihaplanma sorunu olmamasıdır. Enfeksiyon olan süreçte kişinin göğüs enfeksiyonunun olması nedeniyle, yapılacak ameliyat riskli olur. Mutlaka böyle durumlarda ameliyat yapılmaması gerekir. Kişinin ameliyat olması için durumu müsait ise, ameliyattan önce yetkiyi vermesi için hastanın bir belge imzalaması gerekir. Bu durumda imza yetkisi olmayan çocuklar için, çocuğun velisi imza yetkisine sahiptir. Bu belgeyi veli imzalar. Ameliyat kararı verildikten sonra kişinin ameliyat olacağı gün belirlenir. Hastanın ameliyat için hastaneye gelmeden önce, en az 6 saat yemek yememesi tavsiye edilir.

Bademcik aldırma nasıl olur?

Bademcikler ameliyatla alındığı için, hastalara genel anestezi altında yapılır. Bu şekildeki uygulama hem hasta, hem de doktor için daha uygundur. Bu sayede hasta ameliyat sırasında herhangi bir şey hissetmez. Bademcik aldırma ameliyatının süresi hastanın bünyesine ve bademciklerin durumuna göre farklılık gösterebilir. Fakat genelde 1-2 saat kadar süren bir operasyondur. Ameliyat sırasında hastanın ağzına, sürekli açık kalabilmesi için bir alet yerleştirilir. Bu aletin yerleştirilmesi doktorun bademcikleri daha rahat görüp, bunları kolaylıkla alması için gereklidir. Ameliyattan sonra doktorlar kişinin durumunu değerlendirerek, uygun görülürse aynı gün taburcu edilebilir. Eğer hastanın durumu hastaneden çıkmak için uygun olmazsa, bir gece hastanede kalması gerekebilir.

Bir Cevap Yazın