Ayak siğilleri nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Ayak siğilleri genellikle ayak tabanında meydana gelen siyah noktalı gri veya koyu kahverengi bir görünümde olan oluşumlardır. Ayakta çıkan siğiller ortak kullanımı yapılan havuzlarda, banyo, spor salonları, duş gibi ıslak zeminlerin üzerinde çıplak ayakla dolaşan kişilere kolaylıkla bulaşabilir. Ayaklarında siğil bulunan kişilerin kullandığı ve temas ettiği eşyalarla temas etmek bile bulaşmayı sağlar. Siğillerin nedeni HPV virüsü olduğundan, virüsün vücuda girmesiyle birlikte hızla yayılım gösterir. Siğilin ilk kez ortaya çıkması genellikle uzun bir zaman alır. Bu süre bazen aylarca bile devam edebilir. Siğillerin gelişimi değişik olabileceğinden, sorunların gidişatı tam olarak belirlenemez. Bazen yıllarca hiç değişim göstermeden ayak tabanında kalabilirler. Bu siğiller genellikle, ayaklarda olan nasırlarla karıştırılmaktadır. Ancak ayaktaki nasır oluşumları sert ve ağrılıdır. Ayak altında siğil bulunan kişiler, bu siğillerle temas ettikten sonra vücudun diğer bölümleriyle temas etmemelidir. Çünkü bu temasla, diğer yerlerde de siğil oluşumları meydana gelebilir.

Ayakta oluşan siğillerin özellikleri nedir?

ayak siğilleri

  • Ayak tabanında oluşan siğiller tek tek ya da çok miktarda bir arada bulunabilir.
  • Bu siğiller vücudun diğer bölümlerindeki siğillere göre cildin içinde gömülü olur ve çoğu zamanda ağrıya neden olur.
  • Vücudun kilo fazlalığına bağlı olarak, aldığı baskıyla birlikte büyüme gösterebilirler.
  • Ayak tabanında bulunan siğillerde, kanama odakları olan kırmızı, siyah renkte veya kahverengi renkli noktalar olabilir.
  • Siğillerin derinliği ve büyüklüğüne göre farklı nitelikte ağrılar oluşabilir.

Ayakta bulunan siğillerinin tedavisi nasıl yapılır?

Bu siğillerin oluştuğu yerler genellikle ayak tabanında olan baskı noktalarıdır. Bu noktaların içinde ayak topuğu ve ayak parmaklarının kökleri de bulunmaktadır. Ciddi bir soruna sebep olmasalar da, hastaya ağrı verdiklerinden mutlaka tedavi edilmeleri gerekir. HPV virüsü bu siğillerin oluşma sebebidir. Bazı kişilerin güçlü bir bağışıklık sistemi olduğundan, HPV virüsü ile daha kolay savaşabilir. Bu siğillerin neden herkeste farklı bir gelişim gösterdiğini bu şekilde açıklayabiliriz. Bu siğillerin bir kısmı çok ağrıya neden olduğundan, yürümeyi bile engelleyecek dereceye gelirler. Ayrıca ergenlerde ve çocuklarda oluşan siğiller, bu kişilerin dirençsiz olması nedeniyle, bu durumdan daha fazla etkilenmelerine neden olur. Evde alınan bazı önlemler siğillerin tedavi edilmesi üzerinde etkili olsa da, diğer bölgelerde oluşan siğillere göre ayakta çıkan siğillerin iyileşmesi daha uzun zaman alır. Bu nedenle ayakların temiz tutulması, her gün çoraplarını değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Islak olan zeminlerde kumsallar dışında çıplak ayakla yürümemeye dikkat etmelisiniz. Ayaklarda ve tabanlarda altında oluşan cilt farklılıklarında, mutlaka doktora gidilerek muayene olunmalıdır. Yapılacak tedaviler arasında;

  • Salisilik asit tedavisi: Lokal cilt tedavilerinde etkili olan salisilik asit bitkilerin içeriğinde bulunmaktadır. Ayrıca bunlar yakı, krem ve asit boya olarak dışarda satılmaktadır. Uygulamadan önce ayaklarınızı ılık suyla yıkamalısınız. Bu ayak derisinin yumuşamasını ve ilacı daha iyi emmesini sağlar. Salisilik asit ayakta siğilden etkilenmemiş bölgelere temas ettirilmemelidir. Gece boyunca siğillerin üzerinde kalan salisilik asit sayesinde, siğilleri fırçalanma ile ciltten uzaklaştırabilirsiniz. Bunu ayak törpüsüyle ve pomza kullanıp yapabilirsiniz. Siğiller giderildikten sonra fırçalama yaptığınız eşyaları kullanmamalısınız.
  • Elma sirkesi tedavisi: Kolay bir tedavi yöntemi olan elma sirkesini kullanılırken, tıbbi yapıştırıcıya, vazeline ve pamuğa ihtiyacınız vardır. Vazelinin siğilin çevresindeki sağlıklı deriye uygulanır. Pamuğun üzerine elma sirkesi koyup, siğilin üstüne sürmelisiniz. Pamuğu siğilin üstünde bırakarak, üzerini tıbbi bantla kapatın. Bunu bir gece ayağınızda bekletin. Etkilerini hemen görmesiniz de, sonuç faydalı olacaktır.
  • Hint yağı tedavisi: Hint yağını karbonatla birlikte karıştırarak lapa haline getirmelisiniz. Bunu siğilin üzerine tatbik edip, üstünü tıbbi bantla kapatın. Bunu bir gece ayağınızda bekletin. Daha sonra yumuşamış olan siğilleri fırçalayıp temizleyin.

Bir Cevap Yazın