Ayak kokusunun nedenleri nelerdir?

Ayak kokusu hem kişiyi hem de çevresindeki insanları rahatsız eden bir durumdur. Hatta bazen insanlar bu durumdan utandıkları için tedaviyi bile erteleyebilmektedir.
Ayaklarımız ve ellerimiz vücudumuzun diğer yerlerinden daha fazla ter bezi ihtiva ederler. Ellerimiz ne kadar terlerse terlesin havayla temas ettiğinden dolayı ayaklarımızdaki gibi kokmazlar.
ayak-108
Ayak kokusunun en önemli nedeni terdir. İnsan ayağında ortalama 250 binden fazla ter bezi bulunur ve bundan dolayı kulağa ne kadar olmaz gibi gelse de, ayaklar vücudun diğer bölgelerine oranla daha fazla terleme kapasitesine sahiptir.

Ayakkabılar; ter ve rutubetin birleşmesi sonucu karanlık ve sıcak ortamda normal şartlarda derimizde yaşayan bakteri üremesinin artmasına ortam hazırlarlar. Aşırı terleme ve ayaktaki bakteriler oldukça itici bir koku oluşturabilirler. Ayak tabanında ürümekte olan bakteriler peynir üretiminde ortaya çıkan gazlar gibi kokulu bir gaz üretirler. Bakteri, böylece ayak kokusu ile birleşerek izovalerik asidi üretir. Bunun neticesinde daha fazla nem daha fazla bakterinin üremesine, hızlı bir şekilde çoğalmasına ve daha fazla koku oluşumuna neden olur.
Bakteriler ayak parmakları arası, ayakkabı ya da çorap gibi karanlık ve nemli yerleri çok severler. Bu ortamlarda büyüyen bakteriler, ayaktaki ölü deri hücreleri ve yağlar ile beslenerek kokuya sebep olan organik asitler üretmeye başlarlar. Bazı bakterilerin yarattığı sülfür bileşenleri aşırı ayak aşırı kokusunun sebebidir. Kıllı ayaklarda koku çok daha yoğun olabilir. Bunun nedeni bakteriler için daha geniş bir alan sağladıkları gibi, ayakların kıllar nedeniyle daha az nefes almasıdır.

Terli ve oldukça kötü kokan ayaklarla baş eedebilmek için, iyi bir çift ayakkabıya ihtiyaç vardır. Gerçek deriden üretilmiş ayakkabılar ayakların nefes almasını ve nemin dışarı çıkmasını kolaylaştırır. Ucuz, plastik ve suni deri ayakkabılar ise kötü kokuya sebep olur . Her gün farklı bir çift ayakkabı giymek, en azından aynı ayakkabıyı en az bir gün arayla giymek, ayakkabının kurumasını sağlayacaktır.

Bir diğer önlem ayakkabıyı giymeden önce antibakteriyel sprey sıkabilir, pudra veya koku önleyici kremler sürebilir. Ayakkabı mağazalarında, kişisel bakım ürünleri satan mağazalarda veya büyük alışveriş merkezlerinde artık bu tip ayak sağlığı ürünlerine çok daha sık rastlanmaktadır. Ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamak da bakterileri öldürecektir ve bu yıkamadan sonra ayakkabının iyice kurumasını beklemek gerekir.

Teri ve nemi emecek özellikteki çoraplar giymek ayak kokusunu önlemek açısından son derece önemlidir. Çok ince çoraplar kokuya yol açabilmektedir. Pamuklu ve yün çoraplar giymek en doğru tercihtir. Bu çoraplar hem nemi emer ve hemde kokuyu engeller. Hem ayakkabıda ve hem de çoraplarda sentetik malzemeden kaçınmak şarttır. Çünkü yapay malzemeler ayak kokusunun en önemli nedenlerindendir. Naylon, polyester, yakıcı kumaşlı çoraplar yerine, daha kaliteli ürünler kullanmakta fayda vardır.

Mantarlar da bakteriler gibi ayaklarımızda beslenip çoğalabilir. Ayak mantarları bazı durumlarda iyileşmesi son derece zaman alan ve tırnaklara da yayılabilen bir problemdir. Ayak kokusunun yanı sıra parmak aralarında kızarıklık, deride soyulma, pul pul deri dökülmesi, çatlama benzeri sorunlar görülüyorsa, mantar tedavisi için mutlaka uzman doktora başvurmak gerekir. Mantardan kaynaklı ayak kokusu, terleme kokusuna göre daha ağır bir kokudur. Mantarlı ayaklarda ayak temizliği ve bakımı çok daha büyük bir öneme sahiptir. Mantar ilacı kullanmak faydalı olmaktadır.

Vücuttaki hormon seviyelerinde yaşanan değişimler de dönem dönem ayak kokusuna neden olmaktadır. Hormonal değişimler daha fazla terlemeye neden olur. Ayak kokusunun hormonal nedenlerden meydana geldiği kişilerde, bu durum geçici olduğundan dolayı dikkat etmek gerekir.

Bir Cevap Yazın