Astım nedir?

Astım hastalığı; genel olarak çocukluktan itibaren görülmeye başlanan ve ani astım krizlerinin başlaması ile gelişen bir solunum yolu hastalığıdır. Astım hastalığı görülen çocuklara uygulanan doğru tedavi, ilerleyen yaşlarda astım hastalığına bağlı herhangi bir sorun yaşamamalarını sağlamaktadır. Astım hastalığının nedenleri üzerine yapılan araştırmalar, birçok farklı nedenden dolayı astım hastalığının gelişebildiğini göstermiştir ve bu nedenlerin arasında psikolojik sorunlar dahi bulunmaktadır. Ancak astım hastalığının en büyük etkeni, kişinin genetik yapısıdır. 1. 2. ve 3. derece akrabaların solunum yolları hastalıkları olan kişiler, genetik faktörler nedeni ile astım hastalığına doğuştan daha yatkındır. Ayrıca yaygın olarak kişinin bazı maddelere alerjisinin olması da astım hastalığına yol açabilmektedir.

Astım hastalığının belirleyici faktörü gen dizilimi olmasına rağmen bu durum her astım geni taşıyan kişinin hastalanmasına neden olmaz. Yapılan bilimsel araştırmalar kişinin astım geninin aktif hale geçerek hastalığın gelişmesini sağlaması için muhakkak çevresel faktörlerin gelişmesi gerektiğini belirlemiştir. Hava kirliliği ya da sigara dumanına maruz kalma gibi olumsuz çevresel faktörlerin tetiklediği genler, kişinin astım krizi geçirmesine neden olmaktadır.

Astım hastalığı; kişinin akciğerlerinde bulunan bronşların yani hava odacıklarının, herhangi bir mikrobiyal durum olmamasına rağmen iltihaplanarak büzülmesine neden olur. Kişinin bronşlarında büyük oranda meydana gelen daralma, rahat bir şekilde nefes almamasına ve dolayısı ile yeterli oksijenin vücuda alınamamasına neden olduğundan son derece ciddi bir durumdur. Astım krizi geçiren kişilere zamanında müdahale edilmediği takdirde, oksijen yetersizliğinden dolayı çok ciddi sorunlar yaşayabilecekleri gibi ilerleyen aşamada ölümcül bir risk dahi oluşabilir.

Çocukluk çağlarında başlayan astım hastalığının belirtileri anne babalar tarafından doğru bir şekilde bilinmeli ve çocuklarda astım belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır. Genel olarak görülen astım hastalığı belirtileri; çok şiddetli kuru öksürük, nefes alınması esnasında göğüsten hırıltı gelmesi, nefes alırken aşırı zorlanma ve kronik olarak görülen nefes darlığı olarak görülmektedir. Bu tür astım belirtileri sıklaşmaya başladığında çocuğun astım krizi geçirme ihtimali de oldukça kuvvetlenmektedir.

Astım hastası olan çocukların kriz geçirmemesi için içerisinde bulundukları ortamın temiz olması çok önemlidir. Bu nedenle astım hastalığı tanısı konmuş çocukların yaşadıkları evlerde “kesinlikle” sigara içilmemesi gerekmektedir. Sanılanın aksine; sigara ayrı bir odada içilse dahi sigara dumanı havaya homojen olarak dağıldığından, çocuğun farklı bir odada dahi sigara dumanından etkilenmesine neden olabilir. Astım hastası çocukların yatak odalarının da uygun şekilde döşenmiş olması gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın