Asfalt nedir?

Günümüzde giderek artan insan nüfusunun özellikle büyük şehirlere göç etmesi ile dünya genelinde bir sorun haline gelen ulaşım, gelişmiş ağlarla örülen otoyollar ile düzenli hale getirilmektedir. Otoyol ağlarının üzerinden geçen milyonlarca aracı taşıyabilmesini ve uzun yıllar boyunca dayanabilmesini sağlayan asfalt, dayanıklı yapısıyla ulaşım denince akla gelen ilk madde haline gelmiştir. Siyah veya koyu kahverengi tonlarında bir madde olan asfalt, son derece yüksek bir mukavemete sahip olduğu için yol yapımında dünyanın her yerinde kullanılmaktadır. Akmaz hale sahip olan ve oldukça yüksek sertlik derecelerinde kullanılabilen asfalt organik yapıya sahip olan bir maddedir.

Temel bileşen açısından incelendiğinde Hidrokarbon özelliğine sahip olan asfalt, kimyasal içerik açısından son derece karışık ve fiziksel özellik açısından da oldukça kompleks bir bileşendir. Doğal ataklardan daha kolay bir şekilde elde edilebilen asfalt, artan insan ihtiyaçları nedeniyle petrolün “distile” edilmesi ile yapay olarak da üretilebilmektedir ki, günümüzde dünyanın artan nüfusunun ulaşım ihtiyacını karşılayabilmek için kullanılan asfaltın oldukça büyük bir bölümü bu şekilde üretilmektedir. Dünya çapında kullanılan tüm asfalt malzeme incelendiğinde en yaygın kullanılan ürün, ham petrolün rafine edilmesi ile elde edilmektedir.

Maden kömürü gib oldukça değerli bir doğal kaynağın damıtılmasıyla da üretilebilen asfalt, kullanılan hammaddenin sınır bir kaynak olması nedeniyle son derece pahalı bir maddedir. İçerisine toprak ve taş da eklenen asfalt, maden kömüründen elde edilen ve oldukça koyu bir siyah renge sahip olan “zift” ile karıştırılarak kullanılır. Hava alanlarından otoyollara birçok alanda kullanılan asfalt, günümüzde çatı izolasyonu gibi farklı alanlarda da kullanılan ve önemi günden güne artan bir madde olmuştur. Su geçirmezlik özelliği bulunduğu için ideal izolasyon malzemeleri arasında yer alan asfalt, yapışkan özelliği sayesinde de bu alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Akü yapımından boya sanayisine oldukça geniş bir alanda kullanılan asfalt, ticari değeri yüksek olan ve ülke ekonomilerinin şekillenmesini sağlayan cevherler arasında yer alır. Su kanallarının daha dayanıklı ve izole hale gelmesini de sağladığı için şehir planlamacılığında da önemli bir yere sahip olan asfalt, petrolün oksidasyon işleminden geçirilmesi ile elde edilmiş ve kısa süre içinde değeri anlaşılmış bir maddedir. Çamur veya geniş göller halinde doğada rastlanılabilen asfalt hammaddesi, çeşitli işlemlerden geçirilen petrol aracılığıyla da üretilebilir. Yer altında sert katmanlar halinde doğal halde bulunan asfalt maden olarak çıkartılabileceği gibi, geliştirilen teknolojik cihazlar sayesinde kilden arındırılarak da doğrudan çıkartılabilmektedir.

 

 

Bir Cevap Yazın