Apandisit belirtileri nelerdir?

Apandisit karın sağ alt kadranda, kalın bağırsak başlangıç kısmında, kör bağırsağın ucunda parmak şeklindeki bir organdır. Uzunluğu genel olarak 6-9 cm arasında değişmektedir. Vücuttaki görevi tam olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sistemiyle ilgili bazı maddeler salgıladığı tespit edilmiştir. Alınması durumunda vücutta herhangi bir fonksiyon kaybı görülmez. Apandisit; apandisin iltihabı demektir. Çoğu zaman bu parmaksı organın kökünde meydana gelen tıkanmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Bütün yaşlarda görülebilmesine karşın genel olarak 10-30 yaşlar arasında daha sık görülür.
apandisit-belirtileri
Apandisit belirtileri, en azından ilk aşamalarda görülen belirtiler gaz, fazla yemek sonrası meydana gelen ağrılar, böbrek veya karın bölgesinde bulunan diğer organların ağrılarıyla karıştırılabilir.

Apandisit belirtileri; safra kesesi sorunları, mesane veya idrar yolu enfeksiyonu, gastrit, Crohn hastalığı, bağırsak enfeksiyonu ve yumurtalık sorunları da dahil olmak üzere diğer rahatsızlıkların belirtileri ile benzerlik gösterdiğinden dolayı tehisi her zaman kolay olmaz. Uzman doktor tam teşhis koyabilmek için aşağıdaki muayeneleri yapabilir ve bazı testler isteyebilir:
1. İltihabı belirlemek için karın bölgesi muayenesi
2. İdrar yolu enfeksiyonunu elemek için idrar testi
3. Rektal muayene
4. Kanda iltihap olup olmadığını anlamak için kan testi
5. Karın bölgesini incelemek için CT taraması ya da ultrason

Apandisitin bazı belirtileri vardır. Eğer şikayetler son bir veya birkaç gün içerisinde görülmüşse karın ağrısı en önemli yakınmadır. Ağrılar göbek çevresinde yavaş yavaş başlar. İlk etapta künt vasıfta belli belirsiz bir ağrı görülür. İlk saatlerde ağrının neye benzediği tam olarak tarif edilemez. Ancak saatler sonra göbek çevresinden kaybolur ve karın sağ alt tarafında görülmeye başlar. Hareketle, gülmekle, öksürmekle ,sarsılmakla ağrı daha çok artar. Sabit ve sürekli bir ağrıya dönüşür. Ağrının kişinin durmuna göre farklılık gösterebilir. Doktora başvurmakta geciken hastaların bir kısmında apandisit patlaması gerçekleşmektedir. Böyle durumlarda ağrı birkaç saatliğine rahatlar ve daha sonra ateş ile birlikte yaygın olarak geri döner.

Ağrı bel bölgesinde, göbek deliği hizasında görülebilir.
Genele yayılan ağrılar donuk ve sürekli ağrılardır. Ancak karnın sağ alt kısmına doğru ilerledikçe ağrı daha çok şiddetlenir ve “bıçak gibi” olarak tabir edilen ağrılar görülebilir. Sağ bölgedeki ağrı genel olarak kalça kemiğinin üst kısmına denk gelmektedir. Karnınıza hafifçe bastırın. Dokunmak bile karnın sağ kısmında ağrıya neden oluyorsa acilen uzman doktorunuzu aramanız gerekir. Karın bölgesine bastırdığınızda bu bölge normalden daha sert ya da şiş hissediliyorsa apandisit olabilir.

Hastaların %90’ından fazlasında iştahsızlık görülür. Hastalar aç oldukları halde en çok sevdikleri yemeği bile böyle durumlarda yemek istemezler. Genellikle ağrı başladıktan saatler sonra bulantı görülmeye başlanır. Muayene sırasında genel olarak hastalar bacaklarını karınlarına doğru çekerek hareketsiz yatmayı tercih ederler.

İlk etapta apandisit teşhisi koymak uzman doktorlar için çok zordur. Bu yüz<den yüzde yüz ihtimalle konuşmazlar. Apandisit teşhisi ileri derecede gelişmiş tıbbi teknolojilere rağmen hala büyük ölçüde klinik yoruma dayalıdır. Tahlil ve görüntüleme yöntemlerinin tanıya katkısı son derece zayıftır. Teşhise giden yolun bir kısmı net değildir. Apandisite ait belirti ve bulguların çoğu varsa saatler içinde ameliyat gerekebilir. Teşhisiniz konusunda fazla beklenilmesi büyük bir risk demektir. Çünkü gecikme durumunda apandisit patlamasından dolayı karşılaşılabilecek sorunlar çok daha hayati önem taşımaktadır. Belirti ve bulgulardan bir kısmı mevcut olduğu halde durum tipik formda apandisite benzemiyor ise ilk 24 saat beklemede kalınması ve apandisiti taklit edebilecek hastalıkların araştırılması gerekmektedir.

İştah kaybı ,mide bulantısı, ağrılar başladıktan hemen sonra kusma, karın bölgesinin şişmesi, gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal, gaz çıkarmakta zorlanma, ateş, rektum bölgesinde ağrı, ağrılı idrara çıkma her hastada görülebilmesine rağmen apandisitin de habercisi olabilir.

Bir Cevap Yazın