Anakart alırken nelere dikkat edilmelidir?

Anakart gerek masaüstü olsun gerekse laptop olsun bütün bilgisayarların olmazsa olmaz ana parçalarından biridir. Anakart(Motherboard), bilgisayar parçalarını ve bu parçalar arasında veri iletimini sağlayan yolları üzerinde barındıran elektronik devrelere verilen isimdir. Anakart bilgisayara takılan herhangi bir donanım olmanın yanı sıra en önemli bilgisayar donanımıdır. Anakartınızın performansı ve özellikleri bütün bilgisayarı doğrudan etkileyecektir.
anakart
Anakart, sistemin temelini oluşturan parça ve sık sık değiştirilme imkanının olmadığı bir donanım parçasıdır. Anakartı değiştirdiğiniz zaman beraberinde RAM, işlemci ve hatta bazen de sabit diskleri yani hardiski bile değiştirmek zorunda kalınabilir. Yine tüm bileşenler anakart üzerinden iletişim kurduğu için kaliteli bir anakart performanslı bir sistemin olmazıdır.

Bu açıdan bakıldığında bağlamda anakart satın alırken ucuza kaçmak, ileriki zamanlarda çok daha pahalıya mal olabilir. Örneğin kalitesiz anakartlar, bugün 90 Watt güç tüketen bir işlemciyi besleyebilirken ileride aynı seriye yeni katılacak olan daha hızlı ve 140 Watt tüketen bir işlemciyi destekleyecek özellikte olmayabilir. Bunun nedeni maliyeti düşürmek amacıyla karttan çıkarılmış olan fazlardır. Bu nedenle anakart alırken cimrilik yapmamak ve ileriyi düşünmektir.

Günümüzde ucuz anakart üreten firmalar BIOS konusunda desteği yeteri kadar sunmadıkları için güncel işlemcilerde ve yeni bellek modüllerinde çeşitli problemler yaşamak kaçınılmazdır. BIOS güncellemesi olmadığından dolayı 3 TB gibi büyük sabit diskleri desteklemeyen birçok anakart bunun en güzel örneğidir.

İlk olarak anakart alırken, bilgisayarda kullanılacak donanım ile, alınacak anakartın uyumlu olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Sadece fiyatın uygunluğuna bakar ve eski model bir anakart alırsanız gerek parçaların boyutu ve gerekse yapısı gereği anakart ile uyum sağlanamayabilir. Bu durum bilgisayarın çalışmamasına yol açabilir.

Anakart alırken dikkat edilmesi gereken hususların en önemlisi işlemci ile anakartın birbirine uyumlu olmasıdır. Bunun için ilk olarak işlemcinin anakartı destekleyip desteklemediğine bakılmalı ve sonrasında, soket tipinin işlemci ile uyumu kontrol edilmelidir.

Anakart alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de desteklediği RAM türüdür. DDR2 mi DDR3 mü desteklediğine bakılması gerekir. Sonrasında da Mhz hafıza bus hızı desteği kontrol edilmelidir. RAM da anakartı ile mutlaka uyumlu olmalıdır. RAM bilgisayarın çalışmasındaki en temel donanım parçaları arasında yer aldığından, son derece önemli bir parçadır.

Diğer önemli bir husus Onboard ekran kartını, anakartın destekliyor olup olmadığıdır. Eğer anakartda onboard ekran kartı varsa; ve bilgisayarda oyun oynamak veya film izlemek gibi bir durum söz konusu değilse bilgisayara bir ekran kartı alınmasına gerek bulunmamaktadır. Eğer onboard ekran kartı yoksa, ekran kartı almak gerekmektedir. Bilgisayardan görüntü elde etmek için bu çok önemlidir.

Anakartın harddiske yani sabit diske uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sata 2; mi, yoksa Sata 3 mü; ya da her ikisi de mi destekleniyor? Mutlaka buna bakılmalıdır. Her ikisini destekleyen bir anakart almaya dikkat etmek harddisk kullanımını sorunsuz kılacaktır.

Anakartın boyutu ile bilgisayar kasasının boyutunun da birbiriyle ilişkili olduğuna, ve kasanın anakart boyutuna bağlı olarak kasanın şekillendiğine dikkat etmek gerekmektedir. Dış görüntü açısından bu husus önemlidir.

Anakart kalitesiyle kendini kanıtlamış markalardan alınmalıdır. Hangi tür işlemcileri desteklediği çok önemlidir. Kullanabileceğiniz ek donanımlara (TV Kartı, Ses Kartı, Ethernet Kartı, vb.) yetecek kadar PCI yuvası bulunmalıdır. En az 4 adet USB portu bulunmalıdır. USB 2.0 ve USB 3.0 desteklemelidir. e-SATA, Mini IEEE 1394b girişi bulunmalıdır. HDMI, DVI-I çıkışı bulunmalıdır.

Bir Cevap Yazın