Alkolizm nedir?

Birçok insanın alkol almaya bağımlı hale gelmesi farklı nedenlerden kaynaklansa da, genel olarak tüm alkolikler gerginliği ve stresi yok etmek için içki içer. Alkol almaya karşı düşkünlük olarak da tanımlanabilen alkolizm, kişinin günlük yaşamın sorunlarından ve stresinden geçici bir süreliğine de uzaklaşmak istemesi ve bunu da alkol alarak yapmayı bir alışkanlığa dönüştürmesidir. En basit tanımla alkolizm, kişinin fiziksel ve akıl sağlığına zarar verecek kadar alkollü içeceklere düşkün olmasıdır. Alkolik olarak nitelendirilen bu kişiler ironik bir biçimde alkol almanın kendisi ve çevresindekiler için çok zararlı olduğu bildiği halde “bağımlı oldukları için” alkol almaya devam eder. Kişinin alkolün tüm zararlarını ve etkilerini bilmesine rağmen içki içmekten kendini alamaması, en başta psikolojik açıdan derin sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

İçki içmenin bir bağımlılığa dönüştüğü alkolizmde, bireyin yalnız bir hayat sürmesi de oldukça önemli bir etkendir. Alkollü içeceklerin vücuda alınması ile birlikte oluşan sarhoşluk hali pek çok insanın sorunlarını “geçici” olarak unutmasını ve bir süreliğine keyiflenmesini sağlar. Ancak kişisel yaşamında sorun yaşayan insanların sarhoşluğun ince çizgisini geçmesi ile bu sorunlar su yüzüne çıkar ve bireyin aşırı derecede sinirli bir hale gelerek çevresine zarar vermesine neden olur. Çevresiyle birlikte kendine de zarar verme eğilimi içine giren birey, günlük hayatta baş edebildiği sorunları alkolün verdiği sarhoşlukla baş edilemez ve çözümü olmayan sorunlar olarak görebilir. Alkolikler düzenli bir biçimde normalin çok üzerinde değerlerde alkol alarak, vücutlarındaki alkol seviyesinin kritik oranlara varmasına neden olur.

Alkolizm sorunu yaşayan bireylerin bu sorunu kabullenmesi, tedavi sürecinin başarıya ulaşmasındaki en kritik aşamadır. Bireyin alkol alımını düzenli hale getirmesi ve her alkol aldığında normal olarak kabul edilen sınırların çok üzerine çıkması, alkolizm sorununun başladığına işaret eder. Ayrıca bireyin alkol aldığında otokontrolünü tamamen kaybetmesi ve sürekli olarak yaptıkları için çevresindeki insanlardan özür dilemesi de, alkolizm sorununun tedavi gerektirecek boyutlara ulaştığının göstergesidir. Alkolizm sorununun ilerleyen aşamalarında birey o gün ne içeceğini değil, ertesi gün alkolü nasıl ve nerede alacağını da düşünür hale gelir. Bu nedenle ileri seviye alkolizm sorunu yaşayan bireylerde içki depolama yaygın bir biçimde görülmektedir.

Günün yalnızca belirli saatlerinde değil her zaman diliminde alkol almaya meyilli olmak da alkolizmin kritik seviyeye ulaştığının habercisidir. Kişinin saldırgan bir yapıya girmesine neden olan alkolizm, bağımlılığın süresi uzadıkça bazı fiziksel bulguların da gözlemlenmesine neden olur. Sosyal sorumluluklarını yetine getirmemeye başlayan birey işini de aksatmaya başlar ve devam eden süreçte beyin fonksiyonlarında düzensizlikler başlar. Ellerde titreme, görüşün bulanık hale gelmesi, mide ve bağırsak sorunları, nefes darlığı ve kalp ritminde bozulmalar, alkolizm ile birlikte gelen fiziksel sorunların yalnızca bazılarıdır.

Bir Cevap Yazın