Alerjik egzama nedir?

Alerjik egzama genellikle dış etkiler nedeniyle deride oluşan kızarıklık, pullanma, sulanma ve kaşıntı ile seyreden bir cilt rahatsızlığıdır. Yapıştırıcı maddeler, çeşitli kokular, metal parçalar, plastik eşyalar, boyalar, yün tarzı kumaşlar, lastik, bitki gibi çok farklı etkenler nedeniyle oluşan alerjik reaksiyonların ortaya çıkardığı rahatsızlık, tıpta atopik egzama veya atopik dermatit olarak bilinir. Bu rahatsızlığın oluşma sebebi insanların kalıtsal yatkınlıktan dolayı alerjik gelişime eğilimli olmalarıdır. Bu sebeple alerjik bünyeli kişilerin, çok dikkatli olması gerekir. Alerjiye sebep olan maddelerden uzak durmaları gerekir. Cildin sağlığını korumak yaşam kalitesini yükseltecektir.

Alerjik egzama evreleri nedir?

alerjik egzama

  • Kaşıntı evresi: Ciltte yalnız kaşıntının görüldüğü dönemdir.
  • Kızarıklık evresi: Kaşıntının ardından ciltte ödemli kızarıklıklar oluşmaya başlar.
  • Vezikül evresi: Kızarık olan yerlerde veziküller oluşup, lezyonları açığa çıkarır. Bunlar kaşınma hissinin engellenemediği hallerde, iyice kötüleşme eğilimine girerler.
  • Sulanma ve kabuklanma evresi: Veziküllerin patlayıp içindeki suyun boşaldığı ve cildin kuruduğu bir dönemdir. Cildin üzerinde sarımsı kabuklanmalar meydana gelir. Bu kabuklar ellenmezse, kendiliğinden düşer.
  • Kepeklenme evresi: Kabukların dökülmesinin ardından ortaya çıkan pembemsi ciltte, kepeklenme olduğu dönemdir. Bu aşamadan itibaren egzama belirtileri kendiliğinden kaybolmaya başlar.

Alerjik egzamanın ortaya çıkma sebepleri nedir?

Genetik yatkınlıklar sebebiyle oluşan egzama, çok farklı etkenlerden kaynaklanan alerjiler nedeniyle oluşur. Bunlar kozmetik ürünleri, gıda maddeleri, temizlik maddeleri, saç boyaları, metaller, hayvanlar ve bitkilerden kaynaklanabilir. Ailede yaşanan hastalık olması risk faktörünü daha fazla arttırır. Rahatsızlığa yakalanan kişiler hangi yaşta olursa olsun, yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyecektir.

Alerjik egzamanın belirtileri nedir?

Rahatsızlık kişilerin yaşına göre değişik klinik belirtiler gösterir. Bebeklik çağında yaşanan rahatsızlarda ciltte sulu, kızarık, kollar ve bacaklara kadar yayılmış olan lezyonlar varken, yaşın ilerlemesiyle birlikte ciltte kalınlaşma ve renginde koyulaşma görülür. Göz kapaklarında, dizlerde, dirsekler ve boyun bölgesinde yayılım gösterir. Bebeklerde iki yaşından sonra belirtiler gerileme gösterebilir. Erişkinlik döneminde görülen rahatsızlıklar daha kronik bir seyir gösterir.

Alerjik egzamaya eşlik eden unsurlar nedir?

  • Gözlerin altlarında koyu gölgelerin oluşması
  • El ve ayak tabanında olan çizgilerin belirgin hale gelmesi
  • Kollarda, sırtta, yanak ve bacaklarda belirgin şekilde renkli bölgelerin oluşması
  • İlerleyen yaşlarda hastalarda alerjik rinit ve astım belirtilerinin görülmesi

Alerjik egzama nasıl tedavi edilir?

Koruyucu önlemler: Hastalığa neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması, meydana gelen belirtilerin azalmasına neden olacaktır. Bu yüzden alerjen maddelerin tespit edilerek, bu maddelerden uzaklaşmak faydalı olacaktır. Kurumuş olan cildin nemlendirilmesi de, oluşan belirtilerin sönmesine yardımcı olur. Banyo ve el yıkama sırasında normal sabunların yerine kremli olanlarını tercih etmek, cilt kuruluğuna mani olacaktır. Banyodan sonra cildi tahriş etmeden kurulamaya dikkat edilmelidir. Suyla fazla temas etmemek, cilt kuruluğunun önlenmesine yardımcı olacaktır. Beslenmeye dikkat etmek cildi korumaya yardımcıdır. Özellikle gıda alerjisi olan kişilerin buna dikkat etmesi önerilir.

İlaç tedavisi: Cilt kuruluğundan dolayı oluşan kaşıntıları yok etmek için, doktorunuzun önereceği ilaçları kullanmak gerekir. Bu ilaçlar şikâyetlerin arttığı dönemde daha faydalı olacaktır. Kaşıntı giderildiğinde, oluşan lezyonlar azalacaktır. Lezyonların üstüne kortizonlu kremleri ince bir tabaka halinde uygulamak, şikâyetlerin azalarak iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu kremler cildin nemlendirilmesinden sonra uygulanırsa, daha faydalı olur.

Bir Cevap Yazın