Adet düzensizliği gebe kalmaya engel olur mu?

gebelikAdet düzensizliği çeken kadınların, bu sorun nedeniyle hamile kalmasının engellenmesi ya da kısırlık sorununun yaşanması oldukça önemlidir. Adetler düzensiz olduğunda, bu hamile kalmaya engel teşkil etmez. Fakat bazı durumlarda gebe kalmayı güçleştirebilir. Adetlerin düzensizleşmesine neden olan etken burada çok önemlidir. Bu problemin yumurtlama düzensizliği ya da polikistik over sendromu gibi önemli bir sorundan kaynaklanması durumunda, kadında her ay olması gereken yumurtlamanın olmaması buna sebep olacağından, arzu edilen hamilelik planlanan zamandan daha geç bir dönemde olabilir. Adetlerin düzensizleşmesi rahim içindeki miyom ve polip gibi oluşumlardan kaynaklanırsa, bunlarda hamile kalmaya engel olabilir ya da elde edilmiş olan gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir. Bunlar gibi adet düzensizliğinin çok sayıda sebebi olabilir. Prolaktin hormonundaki yükseklik, tiroit hormonlarında oluşan bozukluk gibi etkenler bile adet düzensizliğine neden olabilir ve gebeliğe engel teşkil edebilir. Adetlerin düzenli olmasına neden olan hormonlar, kadında her ay yumurtlamayı olumsuz şekilde etkiler.

Adet düzensizliği gebelikten sonra olumsuz etkilere sebep olur mu?

Kadının adet düzensizliği olmasına rağmen, gebe kalması durumunda bu gebeliğe ve gebeliğin ilerlemesine etki etmez. Bu sorunun bebeğin gelişimi açısından da, herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Adet düzensizliği sorunu sadece gebeliğin oluşmasını geciktiren ya da zorlaştıran bir unsurdur. Her adet düzensizliği çeken kadında bunun hamileliği engelleyecek bir sorun oluşturması da söz konusu değildir. Gebelik ve adet düzensizliği daima birbiriyle bağlantılı olmaz.

Adetlerde düzensizlik

Gebe kalmayı olumsuz olarak etkileyecek unsurların arasında adet düzensizliği gelir. Adet kanamasının başlamasının yaklaşık 5 gün kadar öncesinde yumurtalar döllenmeye hazır hale gelir. Bu olgun yumurtalar döllenmediğinde, adet kanaması ile birlikte dışarıya atılır.

Adet düzensizliği ya da adet gecikmesinin sebepleri

Kadınlar ergenlik döneminden itibaren girdikleri doğurganlık sürecinde adet düzensizliğiyle karşılaşabilir. Doğum kontrol yönteminin kullanılmadığında, düzenli bir cinsel yaşam sürülmesinde kadınlarda oluşan adet gecikmeleri genellikle gebeliğin oluşumuyla yaşanır. Adet gecikmesi halinde yani bir düzensizliğin olmasında, adet döngüsünde yumurtlamanın olmaması etkili olmaktadır. Bunun sonucunda adet düzensizliği oluşmasına neden olur. Ancak adet düzensizliği sorunu olmayan kadınlarda, ani bir şekilde adet gecikmeleri olması halinde, büyük olasılıkla bu stres kaynaklı ya da iklim değişikliğinden olabilir. Kadınlarda yıl içinde birkaç defa adet gecikmesi yaşanması, normal kabul edilebilen bir sorundur. Bu durumdaki kadınların endişe etmesine hiç gerek yoktur. Ancak bu sorun devamlı olarak tekrarlar ve giderek artarsa, bu konu hakkında detaylı inceleme yapılması gerekir. Bu etken kadınların gebe kalmasına mani olabilir ya da gebeliği geciktirebilir.

Adet görme neden olur?

Kadında düzenli olarak her ay rahim yeni bir yumurtlama dönemine kendisini hazırlar. Bu sürede rahim duvarında kalınlaşma meydana gelip, oluşması muhtemel olan embriyonun burada barınması için uygun koşullar hazırlar. Bu hazırlıkların olması yumurtalıklardan salgılanan hormonların etkisiyle gerçekleşir. Aylık yumurtlama sürecinde kadında gebelik elde edilmezse, rahmin embriyonun yerleşmesi için hazırladığı rahim içi tabakası, adet kanaması olarak dökülüp dışarıya atılır. Bu gelişmeler kadının rahminde her ay düzenli şekilde yapılır. Bunlar kadının menopoz dönemine kadar sürer. Bunun bitme nedeni kadının yumurtalık rezervinin tükenmesidir. Kadında aylık yumurtlama olmadığı zaman, adet kanaması da olmaz.

Adet düzensizliği neden olmaktadır?

Kadınların tümünde hormonal dengenin kurulması ve dengenin kontrolü beyinde başlar. Bu mekanizma ile yumurtalıklar adet dönemi için gereken hormonları salgılar. Bununla rahim duvarı kalınlaşma gösterir. Beyinde olan bu sistemin bozulması durumunda, adet düzensizlikleri meydana gelip, gebe kalmaya engel olabilecek sorunlar yaşanır.

Bir Cevap Yazın