Wushu nedir?

Her ne kadar “Wushu” Çincede savunma sanatları için kullanılan genel bir tabir olsa da Avrupa kültürlerine Uzakdoğu savaş sanatlarının sevdirilmesi için Wushu genellikle Kung Fu’nun bir dalı ya da benzeri olarak sunulmuştur. Çin coğrafyasında Wushu birçok farklı savaş sanatının ortak adı olarak kullanılsa da, günümüzde dünya genelinde Wushu dendiğinde akla yalnızca Kung Fu gelmektedir. Oysa Wushu, aralarında Kung Fu’nun da yer aldığı pek çok disiplinin ve öğretinin bütün olarak tanımlanmış bir halidir. Çin savunma sanatları binler yıldır uygulanmasına rağmen bu tekniklerin tam olarak ne zaman ortaya çıktığı ve ilk kim tarafından bulunduğu bilinmemektedir. Wushu’nun doğuşu ile ilgili pek çok Çin efsanesi olmasına rağmen bu bilgilerin doğruluğunu ispatlayacak herhangi bir Çince yazılı metin yoktur.

Çinli tarihçilerin yaptığı araştırmalar sonucunda, Wushu’dan ilk olarak M.Ö. 4. yüzyılda yaşamış olan Zhuangzi isimli bir filozof tarafından yazılmış metinlerinde bahsedildiği görülmüştür. Toizm felsefesine yönelik kitapla tanınan Zhuangzi, Wushu’nun gerek dövüş sanatları olarak fiziksel uygulamalarından gerekse de ruhani varlık enerjisini geliştirmeye yönelik çalışmalarından bahsetmiştir. Çin efsanelerine göre, Wushu ilk olarak M.Ö. 2700’lerde yaşamış olan ünlü Çin hükümdarı “Sarı İmparator” tarafından geliştirilmiştir. Jiao Di olarak isimlendirilen bu ilk Wushu öğretisi daha sonraki yüzyıllarda Zhou Hanedanlığı tarafından geliştirilmiş ve Çin dönüş sanatlarının atası haline gelmiştir.

Wushu’nun doğuşu ile ilgili bir diğer efsane de, Çin’de yaşayan Taocu rahiplerin bu savaş sanatlarını geliştirdiğinden bahsedilir. Taijiquan olarak isimlendirilen ve M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren Taocu rahipler tarafından kullanılan bu savaş sanatı tekniklerinin zamanla geliştiği ve günümüzde Wushu olarak bilinen saldırı tekniklerinin ortaya çıktığı söylenir. Ayrıca Avrupa’da da son yıllarda tanındığı için popüler hale gelen bir diğer efsane de, Wushu’nun ünlü Shaolin rahipleri tarafından bulunduğu anlatılır. Uzakdoğu dövüş sanatlarının en önemli disiplinlerinden biri olan ve özellikle Çin savaş sanatlarının gerek fiziksel gerekse de ruhsal gelişim açısından en kapsamlı uygulamaları arasında yer alan Shaolin Kung Fu, M.S. 5. yüzyılda yaşamış Budist bir rahip olan Bodhidharma tarafından geliştirilmiştir. Efsanede, Shaolin Tapınağı rahiplerinin daha sonraki yıllarda Usta Bodhidharma’nın tekniklerini geliştirdiği ve Wushu’nun da ortaya bu şekilde çıktığından bahsedilmektedir.

Günümüzde uygulanan Wushu tekniklerini “Modern Wushu” olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. Bu yapı içerisinde düzenlenen uluslararası Wushu müsabakalarında temel olarak dört dalda mücadele edilmektedir: Sanda, uzun silahlar, çıplak el ve kısa silahlar. Çıplak El Wushu müsabakalarında uzun yumruk, Güney yumruğu ve Tai Chi yumruğu gibi farklı branşlar bulunmaktadır. Kısa silahlarla yapılan Wushu’da kılıç, bıçak, Tai Chi kılıcı ve Güney bıçağı kullanılırken, uzun silahlar branşında da Güney sopası, mızrak ve sopa kullanılır.

Bir Cevap Yazın