Kurt köpeğinin özellikleri nedir?

kurtKurt köpekleri en fazla polis köpeği olarak kullanılsalar da, farklı görevler üstlenebilirler. Keskin koku alan burunlarıyla uyuşturucu, patlayıcı, ceset gibi şeyleri birbirinden ayırarak, kolayca tespit edebilirler. Askeri alanda da aynı şekilde faydalı çalışmaları olabilir. Bir kurt köpeği bakmak isterseniz, özelliklerine uygun şekilde eğitilmesine dikkat etmelisiniz.

Kurt köpeğinin özellikleri nelerdir?

Bu köpek ırkı saf bir ırktır. Başka köpek ırkları gibi birden fazla ırkla birleştirilmemişlerdir. Erkek olanlar 40-45 kg, dişi olanlar yaklaşık 40-43 kg ağırlığında olur. Güçlü çene yapısına sahip olan köpeklerin gözleri kahverengi ve orta büyüklüktedir. Zeki, neşeli ve kendinden emin bakışlara sahiptir. Kulakları dik, geniş ve önde birbirine paralel durur. Köpeklerin boynu uzun olduğundan, hareket halinde kaldırıp indirerek, hızını ayarlamakta yardımcı olur. Uzun ve tüylü kuyruğu bulunmaktadır. Kurt köpekleri oldukça aktif ve kendinden emin bir yapıya sahiptir. Eğitim almaya oldukça hevesli olur, verilen görevleri gönüllü olarak yerine getirirler. Kürk yapıları nedeniyle her türlü hava koşullarına uyum sağlayabilirler.

Oldukça iyi bir görev köpeği olarak dikkat çekerler. Dayanıklı yapısı, güçlü bedeni ve görev duygusu nedeniyle cabbar bir şekilde verilen tüm görevleri yerine getirmek için çabalarlar. Dengeli bir karakteri olan kurt köpekleri, özgürlüğünü abartmadan yaşar, her zaman tetikte ve dikkatli olur. Sahibine sadakatle bağlı olur, uyumlu bir yapısı vardır. Saldırgan, heyecanlı ve ürkek olmaz. Köpeklerin gelişmiş bir koruma içgüdüsü vardır. Bu yüzden ergenlikte aşırı koruma içgüdüsü içinde olmamaları için, sosyalleştirilmeleri gerekir.

Kurt köpeğinin bakımı

Kurt köpeği ihtiyacı olduğunda yıkanabilir. Fazla kirlenmezse altı ayda bir yıkanması uygundur. Kuyruğundan, başına doğru yıkanmaları uygun olur. Bunun için özel köpek şampuanları kullanılmalıdır. Yıkama sırasında kulaklarına pamuk konulmalı, gözlerine köpük kaçmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tüyleri düzenli olarak fırçalanmalı, tüyleri oldukça sık olduğundan pire, kene gibi zararlılara karşı taranmalıdır. Gerekmediği takdirde tüylerin kırpılmasına gerek kalmaz. Çünkü güneş derisine zarar verebilir, keneler zarar verici etkiler yapabilir. Tüyleri düz olan köpeklerin fırçayla kaşağılanması yeterli olur. Tüyleri uzun olanların gerekirse biraz kısaltılmasında mahsur yoktur. Gözlerine belirli aralıklarla banyo yaptırılması uygun olur. Kulakları haftalık olarak mavi işportayla nemlendirilmiş pamuklu çubukla temizlenmelidir. Dişleri için veterinerden destek alınmalıdır. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması tavsiye edilir, diş taşlarının temizlenmesi gerekir. Tırnakları belirli ölçüde kısaltılmalıdır.

Kurt köpeğinin eğitimi

Köpeğin sahibini sadece yalnızken dinlemesi değil, yanında yabancılar olduğunda, dışarıda, sokakta ya da başka köpeklerin yanında dinlemesi çok önemlidir. Temel itaat eğitimi için en uygun zaman 6-9 aylık oldukları dönemdir. Yat, kalk, otur, bekle, takip, hayır gibi temel komutları öğrenmesi gerekir. Bu eğitimi almayan köpeklere diğer eğitimlerin verilmesi mümkün olmaz. Tuvalet eğitimini gayet kolay alırlar. Daha yavruyken bunu öğrenirler. Altı aylık oldukları zaman rahatlıkla tuvaletini dışarıya yapacak kadar eğitilmiş olurlar. Her öğünden sonra köpeğinizi gezintiye çıkararak, tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz.

Bu eğitimler kurt köpeğinin olduğu ortamda verilmelidir. Eğitimlerin bir eğitim çiftliğinde verilmesi halinde, evine geldiği zaman öğrendiklerinde aksaklıklar yaşanabilir. Bu nedenle kurt köpeğine eğitimi yaşadığı yerde, kendi sahibi vermelidir. Ancak eğitimle ilgili her konuda, profesyonel bir kişiden destek alınmalı ve bunlar uygulanmalıdır.

Bir Cevap Yazın