Devekuşu nasıl bir canlıdır?

Deve kuşu uçamayan bir kuştur. Struthio türünün tek üyesi olarak hayattadır. Kuşlar arasında en hızlı koşucu ve en büyük

devekuşu

yumurtaya sahip olan türdür. Boyu 2-2,5 metre olan devekuşun ağırlığı  130-150 kg arasındadır. Bilinen altı türü bulunmaktadır. Arap devekuşu denilen Suriye ve Arap çöllerinde yaşamış olan türünün soyu tükenmiş canlılar arasında olduğunu belirtelim. En çok bilinen türü ise, Tanzanya ve Kenya’da olan Masai devekuşudur. Diğerlerinden daha kısa boyda olan Emu devekuşunun dişi olanın boyu erkekten daha uzundur. Tepeli devekuşu türü ise en tehlikeli olan türler arasındadır. Ayaklarında üç adet parmak bulunan türün en içerideki parmağı hançer biçimindedir. Attığı tekmelerle tehlikeli olan bu türün, yerden 1,80 metre yukarıya zıplayabilmesi ve suda iyi bir yüzücü olduğu biliniyor.

Deve kuşunun genel özellikleri nedir?

Devekuşları zebra gibi memelilerle beraber dolaşır. Aslında bunu kendilerini korumak için yaparlar. Kendileri çok iyi gören kuşlar, memelilerin koku alma özelliğinden faydalanıp düşmanlardan korunurlar. Otçul olarak bilinseler de, bazı durumlarda omurgasızlarla beslenirler. Yumurta ile üreyen kuşlar, kuluçka döneminde 15-60 adet arası yumurta yapar. Yumurtaların genişliği 13 cm, 15 cm boyu ve 1500-1800 gram ağırlığı olur. Yumurtalarını kıyaslamak gerekirse, tavuk yumurtasının tam 24 katı daha fazla büyüklüktedir. Kuluçka süreleri ise,  40-44 gündür. Yeni doğan yavrular bir ay sonra  büyükleri gibi koşabilir. Kuşlar içinde iki tane tırnağı bulunan tek kuş devekuşudur. Büyük olan tırnak, kendi vücut ağırlığının tamamını taşıyabilir. Bu özellik koşarken az bir alana basıp, hızlı koşabilmesini sağlar. Yetişkin olan devekuşları 60 km hızla 20 dakika süreyle devamlı koşabilir. Koşu sırasında adımların uzunluğu yaklaşık olarak 6-8 metredir. Etrafını görmeyi 360 derecelik açıyla sağlayabilirler. 1,5 km uzaklıkta bulunan küçük bir detayı dahi görebilirler. Ortalama yaşam süreleri 60-70 yıl arasındadır. Hayatlarında 30 yıl süre boyunca üretken olabilirler. Dünyada devekuşlarını derisi ve eti için avlarlar. Bunun yanında tüyleri, gagaları ve tırnakları da üretimde kullanılır.

Deve kuşunun yapısal özellikleri nelerdir?

Başları gövdesine oranla küçüktür. Başlarının üstünde tüysüz bir bölge ve yanında bonesi vardır. Başında mavi kırmızı renk karışımında olan dik ve sert tüyleri bulunur. Kafatasının süngerimsi ve hassas bir yapısı vardır. Kafasına aldığı darbelerle ölebilir. Yetişkin olan devekuşlarının beyni 30-40 gram kadardır. Gözlerinin çapı 5 cm olup, kafasının üçte birini kaplar. Boynu esnek olduğundan, darbelere karşı en hassas bölgesi olarak bilinir. Boynundaki derisi kendini çok çabuk yeniler. Bu bölgedeki tüyler oldukça sert ve diktir. Bu kuşların göğüs kemiği yoktur. Kemikler diğer kuşlarda olduğu gibi havayla dolu değildir. Kanatları oldukça küçüktür. Kanatlar dengeyi sağlamakta, yumurtalarını korumakta ve çiftleşme döneminde eşine kur yapma amacıyla kullanılmaktadır. Kuşun oldukça kuvvetli olan bir ayak yapısı vardır. Ayakları yerden 50-60 cm yüksekte olan topukların üzerinden başlar. Ayakları sadece ileriye doğru hareket edebilir. Yanlara ve geriye doğru tekme atamaz. Ayakları pullarla kaplı, rengi ise gri kahverengidir. Ayak ağırlığı 18-20 kg arasındadır. Bacaklarıyla toplam 200-250 kg ağırlık taşıyabilir. Eti için avlanan kuşların kırmızı renkte, yağsız ve yumuşak eti vardır. İçeriğinde protein, magnezyum, fosfat ve potasyum vardır. Vücutlarının % 30 kadarı etten meydana gelir. Bir yaşında olan bir kuş 100 kg ağırlığındadır.

Deve kuşlarının üremesi nasıldır?

Erkeğe göre daha küçük olan dişiler, gri kahverengi renklerinde olur. 2,5-3 yılda üreyecek konuma gelirler. Dişilerin yaptıkları yumurtaların zigotları, yumurtlamadan önce oluşur. Erkeklerin kanatları ve kuyruğu beyaz, diğer yerleri siyahtır. Bunlarda 3 yaşında ergenliğe gelir. Üreme zamanlarında hırçın olurlar. Yanlarına kimse yaklaşamaz. Kendilerine birden çok eş edinirler. Rahatsız edilmemek için en sessiz yerleri seçerler. Yumurtlama zamanları Nisan ve Eylül aylarındadır. Bir ay içinde 2-3 günde bir yumurtlayıp, iki hafta ara verirler. Daha sonra yeniden yumurtlamaya devam ederler.

Bir Cevap Yazın