Zoofobi nedir?

zoofobiZoofobi özellikle çocuklarda ve bazı insanlarda yaygın olan hayvan korkusudur. Bu korku genellikle çocukluk döneminde başlar ve erişkinliğe kadar devam edebilir. Bazı insanların hayvanları yaşamının bir parçası haline getirmesi ve çevrede hayvanların yaygın olarak görülebilmesi yüzünden, zoofobi hastaları bu yönden stresli ve yorucu bir yaşam süreci geçirebilir. Bu sorunun giderilmesi için farklı tedavi yaklaşımları uygulanabilir.

Zoofobi hastalarının bazıları büyük küçük her türlü hayvandan korkacak durumdadır. Bazıları ise belli türdeki hayvanlardan korkar. En fazla görülen türleri köpek, kedi ve böceklerden korkan zoofobi hastalarıdır. Bu sorunun çocukluk travmasından, beynin çalışma şeklinde oluşan bozukluklara kadar değişik oluşum nedenleri vardır. Bunun sebeplerinin bulunması için, hastaların terapisi sırasında dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır.

Zoofobi hastaları hayvanlarla karşılaştığında nasıl tepki verir?

Zoofobi hastası olan bir kişi korktuğu hayvanla karşı karşıya kaldığı zaman, panik halinde belirtiler verir. Endişeli olma hali, sinirlenme, terleme, kalp atışlarında hızlanma, baş dönmesi gibi klasik panik hali oluşmaktadır. Kişiler zihinde bu aşamada her zaman en kötü durumu canlandırır. Hayvana karşı genel bir endişeli hal yaşarlar. Bunun yanında sosyal olarak sakar ya da rahatsız olduklarını gösterirler. Bunun sebebi başka insanların kendinin yaşadığı fobinin şiddetini anlamaması ya da buna saygı duymaması gibi etkenlerdir.

Zoofobi tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisi farklı yaklaşımlarla çözülmeye çalışılır. En sağlıklı olanı davranış terapisi uygulanması tavsiye edilir. Bu tedavi esnasında hasta fobisini terapiste anlatıp, nedenlerini açıklamaya çalışır. Hastanın duyarsızlaşma seansları sırasında hayvanlara ve hayvan figürlerine karşı vereceği tepkiler incelenip, bunlara alışmasının sağlanmaya çalışılır. Bu terapi yapılırken kullanılan hayvanlar özel bir eğitimden geçirilir. Bunun dışında hastaların zoofobiyle yani korkularıyla başa çıkabilmesi için, ilaçlardan yardım alınabilir. Hastanın terapilere cevap vermemesi durumunda, hastanın aşırı korku ve endişe halinde olması durumunda ilaç kullanımı tercih edilir. Kullanılan ilaçlar hastanın hayvanlarla karşılaştığında tepkisiz kalmasını sağlayacak özelliklere sahip olur. Tedavide hasta ve terapist beraber çalışmalı ve bu korkuyu kontrol altına almak için uygun bir plan yapılmalıdır.

Normal insanlarda bir hayvan karşısında dehşete kapılmak belki biraz garip karşılanabilir. Ancak zoofobi sorunu gerçekten ciddi sayılması gereken bir durumdur. Bu fobisi olan kişilere ailesi ve yakın çevresi sabırlı yaklaşmalı ve destek vermelidir. Hastaların psikolojik destek alması için teşvik edilmelidir. Bunun dışında hastalarla dalga geçmek ve aşağılamak onları daha fazla strese sokar ve bu hayvan fobisinin kötüleşmesine sebep olabilir. Bu nedenle bu tür davranışlardan kaçınılması gerekir.

Bir Cevap Yazın