Zerde nasıl yapılır?

Türk mutfağı, tuzlusundan tatlısına kadar birbirinden güzel reçetelere sahip, harikulade lezzetli bir mutfaktır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşan geleneksel tatlar, hiçbir lezzete değişilmez. İşte bu tatlardan biri de Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahlarımızın çok sevdiği; ama günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ve yerini sütlaç tatlısına bırakmış olan zerdedir.

Zerde1

Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray mutfağının baş tacı tatlısı olarak bilinen zerde; eskiden halk arasında bebek ve sünnet mevlitlerinde, Ramazan ayında kurulan iftar sofralarında ve düğünlerde sıklıkla yapılırdı. Günümüzde ise özellikle Trakya bölgesinde hala yaşatılan bir tatlıdır. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli başta olmak üzere; yine Konya ve çevresinde de bilinen bir tatdır. Trakya bölgesindeki Meriç Nehri’nde çeltik yetiştiriciliğinin fazla olmasından kaynaklı, bu çevrede zerde ve sütlaç gibi pirinçle yapılan tatlılar fazlasıyla tercih edilir. Bizler de bu yazımızda sizlerle unutulmaya yüz tutmuş bu tadın tarifini paylaşacağız.

Malzeme Listesi

  • yarım su bardağı uzun ve ince pirinç veya tercihen baldo pirinç
  • 5 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 2 çorba kaşığı nişasta

Üzerini Süslemek için

  • nar
  • çekilmiş antep fıstığı veya ceviz
  • dolmalık fıstık
  • kuş üzümü

Hazırlanışı

  1. İlk olarak bir tatlı kaşığı zerdeçalı, bir çay bardağı sıcak su içerisinde eritiniz.
  2. İki çorba kaşığı nişastanızı da bir çay bardağı sıcak su içerisinde çözünüz. Kıvamının yoğun olmasına dikkat ediniz, gerekirse su miktarını daha da azaltınız.
  3. Zerdeçalınızı ve nişastanızı erittikten sonra pirincinizi bir müddet sıcak su içerisinde bekletiniz. Sonrasında suyunu süzünüz ve birkaç kez soğuk sudan geçirerek yıkayınız. Ardından pirincinizi çelik tencerenize alıp üzerini geçene kadar su ekleyiniz ve pirinçler yumuşaya kadar haşlayınız.
  4. Pirinçler gerekli yumuşaklığa eriştiğinde, üzerine öncesinde hazırlamış olduğunuz zerdeçallı ve nişastalı suyu aynı anda ilave ediniz ve kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte karıştırarak pişiriniz. Karıştırara karıştıra kıvamı koyulaşıncaya kadar orta ateşte pişirmeye devam ediniz.
  5. Kıvamı koyulaştıktan ve tatlının üzerinde minik minik baloncuklar patlamaya başladıktan sonra tencereyi ateşten alarak soğumasını beklemeden kaselere dökerek servis yapınız.
  6. Üzerini süslemek için malzeme listesinde verilenleri tercih edebileceğiniz gibi; arzunuza göre evinizde bulunan fındık, badem yahut çeşitli ürünleri de süsleme amaçlı kullanıp damak zevkinize göre tatlınızı yorumlayabilirsiniz.

Zerde2

Ellerinize sağlık, afiyetler olsun.

Bir Cevap Yazın