Zayıflama hataları nelerdir?

zayıflama-hatalarıKilo vermek istediğimiz zaman, vücudumuzla savaşmaya başlıyoruz adeta.  Siz yağ yakmak için uğraşırken, oda size savunma oluşturmaya çalışıyor. Bir türlü kilo veremiyoruz. Yâda bir iki kilo verip, olduğumuz yerde kalıyoruz. Hâlbuki gereken herşeyi yaptığımızı düşünüyoruz. Oradan buradan diyet listeleri alıyoruz. Magazinlerden ünlülerin yediklerini yiyoruz. Peki, niye kilo veremiyoruz?

İlk aklımıza gelen diyet yöntemlerindeki yanlışlık olmalıdır. Birşeylerin yanlış gittiği kesin, bizler doğru bilinen yanlış bir şeyler yapıyoruz ve kendimize adeta eziyet ediyoruz. Sonunda sağlığımızı tehlikeye bile atabiliyoruz.

Doğru bilinen yanlışlar arasında ilk olarak sudan bahsedebiliriz. Su, vücut sağlığımız açısından çok mühim bir içecektir. Adeta hayattır. Ama bol su içmek, sizi zayıflatmaz. Su, kalorisi olmayan ve sizi ferahlatacak bir içecektir sadece o kadar. Zayıflamak için gerekli değildir.

Kilo vermek için dengeli beslenmek gerekir. Ara öğün atlamak, kahvaltı yapmamak, bütün gün aç kalmak, sağlığınızı kesinlikle bozar. Sizi doğru yönlendirecek bir diyetisyene gitmeniz şarttır. Diyetisyenlerin verdiği liste sizi aç bırakmaz. Aksine dengeli besinler vererek, hem gerekli vitaminleri almış olursunuz hem de aç kalmamış olursunuz. Ayrıca gereksiz kalori alınımdan da uzak durursunuz.

Gün olarak üç ana öğün ve ara öğün olarak beslenmek gerekir. Bu öğünler küçük porsiyonlardadır. Çünkü sık sık yemek yiyeceksiniz.  Dengeli beslenmek, zayıflamak için temel kuraldır. Öğün atlamak, rejim için doğru bilenen ve kesinlikle yanlış olan bir inanıştır.

Sirke içerek kilo verilir inancı baştan yanlıştır ve oldukça sağlıksızdır. Mideniz, sirke gibi asitli, keskin ve ekşi bir içecekle karşılaşacak da, kendini çok rahat hissedecek öyle mi?  İmkânsız. Üstelik daha çabuk acıkabileceksiniz.

Zayıflamaya başlayanlar, yağdan direk uzak durur. İşte yapılan diğer yanlış budur. Zayıflamak için yağ alımının sıfırlanması, vücut sağlığını tehlikeye atar. Bazı organların yağa ihtiyacı vardır. En basiti beyinin.  Bu yağlar karşılanmazsa, fonksiyon bozukluğu ve rahatsızlığa yol açabilir. Tabiki, doldura doldura yiyin demiyoruz. Dengeli olarak yemek gerekiyor. Ayrıca yağlar bizleri tok tutar. Üstelik bazı vitaminler sadece yağda erir. Bizler eğer yağlardan faydalanmazsak,  o vitaminler kendiliğinden yok olup gidecek demektir.

Rejim yapmaya başlayanlar, sürekli çantalarında bolca meyve taşırlar.  Meyveler kesinlikle yenilmesi gereken sağlıklı bir besindir. Oldukça vitaminlidir ama oldukça da kalorilidir. Bolca şeker içerir. Fazla yemek zarardır. İçeriğindeki şekerler direk olarak karbonhidrata dönüşür.

Akşam altı-yediden sonra yemek yemek sakıncalıdır. Bide bu inanış vardır. Geç geç saatlere kadar çalışacaksak ne olacak? Tabi ki aç kalmayacağız. Kendimize eziyet etmeyelim. Fazla kalorili olmayan ara öğün gibi ek gıdalar almamız gerekir.

Soda içmek zayıflatmaz, soda sadece hazmı kolaylaştıran bir maddedir. Aç karnına içilen soda, neyi hazmettirecek o da ayrı bir tartışma konusudur. Ayrıca, soda içmek istiyorsak, sodayı iyice çalkalamalı ve asidini çıkartmalıyız. Sodayı biraz ağrı açık olarak bekletmeli, daha sonra içmeliyiz.

Diyet ürünlerinin de sınırlı olarak alınması gerekir. Diyet ürünü diye, sınırsız olarak yenilmemelidir. Çünkü ambalajlarının üzerindeki porsiyon bilgilerine bakıldığında, bayağı yüksek kalorilerinin olduğunu görmekteyiz. Yani, diyet diye sınırsızca yemek değil, sadece birkaç parça yemek gerekir. Çünkü şekerleri halen kendilerini muhafaza etmektedir.

 

 

Bir Cevap Yazın