Zaman yönetimi nasıl yapılır?

zaman yonetimiModern çağın en büyük sorunu zamanın, yapmak istenen herşey için yetmesinin sağlanamamasıdır. Sürekli bir koşuşturma ve yüksek tempo içinde geçen yaşamların içine kariyere dair, özel yaşama dair, bireysel beklentilere dair, aileye dair birçok unsuru sığdırarak, her alanda yetebilme duygusunu yaşamak ancak ve ancak iyi bir zaman yönetimi ile mümkün olabilmektedir.

“Zaman yönetimi” adı ile popüler hale gelen bu kaotik kavram, birçok kişi açısından uygulamada söz konusu olamamaktadır. Ancak, aslında bazı küçük düzenlemeler ile herşey ve herkese yetişebilmek mümkündür.

Öncelikle, hayatınıza dair tüm çaba ve beklentilerinizi bir liste haline getirmeniz gerekmektedir. Ne ile mücadele ettiğinizi, neyi organize etmeye çalıştığınızı bilmeden başarıya ulaşmanız kesinlikle mümkün olmayacaktır. Ayrıca, bu listeyi oluşturmanızın bir başka katkısı, hayatınızda zaman açısından çok yer işgal eden bazı çabalarınızın listeye dahil etmek istediğiniz aslında çok da önemli olmadıklarını, bu derece yoğun bir meşguliyet oluşturmalarının anlamlı olmadığını farketme olasılığınızdır.

Oluşturduğunuz listeyi kategorilerine ayırın. Birden fazla kategoriye ait olduğunu düşündüklerinizi her ikisine de dahil edin. Farklı kategorilerde sınıflandırdığınız tüm iş adımlarınızı önceliklendirin. Her gün yapılması gerekenler, haftanın belli günleri yapılması gerekenler, her ay yapılması gerekenler, vs. Hayatınızın yönüne bağlı olarak çok değişken olması beklenen bu önceliklendirmeyi tamamen kendi kriterlerinize uygun olarak derecelendirin, başkaları için öncelikli olanlar sizin için öyle değilse, öyle değildir.

Önceliklendirmeden sonra oluşan listelerden “her gün yapılması gerekenler” sınıfına dahil olanları önünüze alın. Tekrar bir inceleyin. Bu adımların tamamının gerçekten her 24 saatte bir tekrarlanması gerektiğinden emin olup olmadığınızı son bir kez kontrol edin. Bu kontrolden sonra gerekiyorsa revizyonlarınızı yapın ve listeyi tekrar önünüze alın. Bu listeden sadece iş hayatınız değil, günlük yaşamınız içinde de delege edebileceklerinizi hiç düşünmeden delege edin ve geriye dönüp bakmayın. Etrafınızdaki insanlardan yardım beklemeniz kadar doğal birşey olamaz, zira siz de büyük bir ihtimal ile başkalarına yardımdan ibaret birçok iş adımınızı listelerinizden birine dahil ediyorsunuzdur.

Delege edilenlerden sonra elinizde kalan iş adımlarınızı da günlük takvim içinde saat dilimlerine göre ayırın. Her saat diliminde yapılması gerekenleri de belirledikten sonra artık bu adımları gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Tüm bu aşamaları özenle gerçekleştirir iseniz hayatınızda aslında ne kadar çok faydasız meşguliyetler olduğunu görüyor ve tüm bunları eliyor olacaksınız, öyle de olmalısınız. Alarmlar, post-itler, ajandalar ile kendinize hatırlatmalar koyarak, beyninizi de fazla yormamaya özen gösterin. Ayrıca unutmamalısınız ki modern yaşamın temposunda güvenilmesi gereken en son şey hafızanızdır.

“Kimse mükemmel değildir.” ve “Yardım talep etmek acizlik demek değildir.” gibi iki önemli spot cümleyi hayatınızın merkezine almayı ihmal etmeyin. Gereksiz çabalar ile kendinize ve yakınlarınıza hayatı zindan etmeyin. Yaşamın kendisi yeterince yorucu olduğundan, daha az yıpratıcı olmanın yollarını kendinize uygun bir şekilde bir an önce bulmalı ve uygulamaya almalısınız.

Bir Cevap Yazın