Yüzme nasıl öğrenilir?

Yaz mevsiminin yaklaştığı aylarda çoğu insan, yüzme öğrenmek ya da çocuklarına yüzme öğretmek için planlar yapar. Çocuklara yüzme öğretmek çoğu insan tarafından basit olarak algılanan bir aktivite olsa da, bu işin son derece ciddiye alınması gerekir. Olay yüzme bilmeyen insanların kendi kendine yüzme öğrenmesine geldiğinde, çok daha tehlikeli bir durum oluşmaktadır. Kişinin kendi kendine yüzme öğrenmeye çalışması, birçok profesyonel yüzücü ve yüzme antrenörü tarafından tavsiye edilmeyen ve son derece riskli olarak görülen bir durumdur.

Kendi kendime yüzme öğrenebilir miyim?

Kendi kendine yüzme öğrenmeye çalışan bir kişinin ilk denemesinde başarılı olmaması durumunda, her zaman 2. deneme yapma şansı olmayabilir. Çoğu insanın düşündüğü “belime gelen yerde öğreneyim sonra açıkta da yüzebilirim” düşüncesi, gerçekten derin sulara gidildiğinde işlerin pek de sanıldığı gibi olmadığı anlaşılır. Maalesef bazı insanların bu durumu anlamakta geç kalmaktadır. 2-5 yaş çocuklara yüzme öğretilmesi esnasında da çok dikkatli olunması gerekir ve suya sokulan çocukların yüzmeyi öğrenmesi değil, suya alışması beklenmelidir.

Su üzerinde durmak için ne yapmalıyım?

Yüzme öğrenmek için halk arasında söylenen pek çok kulaktan dolma bilgi vardır ancak öncelikle yüzme öğrenmek için aşılması gereken psikolojik engeller de vardır. Kişinin stres ve korku ile yüzme aktivitesine yaklaşması, son derece olumsuz etkiler doğurabilen sonuçlara neden olabilmektedir. Suyun kaldırma kuvveti incelendiğinde; bir insanın bilimsel olarak suyun dibine batması, suyun üzerinde durmasında çok daha zordur. Yüzme bilen çoğu insandan herhangi bir şey yapmadan yani dalmadan suyun dibine batmasını isterseniz, büyük ihtimal ile bunu tam olarak gerçekleştiremezler. İnsan vücudundaki organların, akciğer, geniz bölgesi, yemek borusu, sinüsler ve diyaframın içerisinde bulunan oksijen, insanların suyun dibine batmasını engeller.

Yüzme öğrenmek için ne yapmalıyım?

Yüzme öğrenmek için en başta korkuların yersiz olduğunun anlaşılması gerekir. Dalgalı ya da dip akıntıların olmadığı bir suda, kişinin dibe batması yani boğulması zaten bilimsel olarak imkansıza yakın bir ihtimaldir. Yüzme bilmeyen insanlar; insanın suyun üzerinde kalamadığı için değil, doğru nefes alamadığı için paniklediğinden dolayı battığı “zanneder“. Bu aşamada her insanın yüzebileceğini, çok basit hareketler yorulmadan suyun üzerinde kalmanın mümkün olduğunu bilmek ve buna inanmak gerekir. Bu aşamadan sonra kulaç atarak yüzmekse, işin en basit kısmı olacaktır.

Bir Cevap Yazın