Yüz felci nedir?

Yüz felci, yüz bölgesinde güçsüzlük, seğirme ya da hareketsizliğe sebep olan yüz sinirini ilgilendiren bir durumdur. Yüzde

yüz felci

meydana gelmiş olan anormal hareketler ya da felç gibi durumlar farklı nedenlerle meydana gelebilir. Buna sebep olan etkenler mutlaka araştırılmalıdır. Yüzün her iki yanında bulunan kasların, aynı tarafta bulunan beyin sapından çıkan ve kulak arka tarafında yüzeye çıkan baş sinirlerinden olan 7. sinir, fasial sinir ile çalışmaktadır. Faisal sinirin içinde tükürük bezi, gözyaşı bezi ve dilin ön tarafına giden ince damar dalları bulunur. Bu sinirin travmalar, enfeksiyonlar gibi sebeplerle hasar görmesinden dolayı meydana gelen geçici yüz zaafı, yüz felci olarak bilinir. Hastalığın geçirilme oranı kadınlarda ve erkeklerde farklılık göstermez. Rahatsızlık esnasında vücudun başka bölümlerinde meydana gelen uyuşukluklarda, başka rahatsızlıklar düşünülmelidir. Çünkü yüz felci sadece yüz bölgesini etkisi altına alan bir rahatsızlıktır.

Yüz felci belirtileri nedir?

Yüz kaslarının çalışmaması nedeniyle özellikle dudak çevresinde ve yüzün yarısında kayma hissi oluşması, bununla birlikte konuşma güçlüğü çekilmesi, yemek yemede ve içmede zorluk yaşanması, göz kırpmaları en çok görülen belirtiler arasındadır. Yüzün etkilendiği tarafta göz kuruluğu ve bu sebeple yaşanan göz yaşarmaları görülür. Yüz siniri tat alma duyusunu etkilediğinden, bazı hallerde hastalarda garip tatlar alma gibi şikayetler oluşur.

Yüz felcinin gelişimi nasıl olur?

Rahatsızlık hızlı bir gelişim gösterir. Bir anda görülen yüz kayması, su içerken suyu tutamama, gözlerdeki yanmayla hastalığın farkına varılır. Ortaya çıkan durumun netleşmesi bazı hallerde bir kaç gün sürebilir. Boyun bölgesinde ve kulak arkasında meydana gelen ağrı öncü bir belirti olarak kabul edilebilir. Bu belirti dikkate alınırsa, rahatsızlığın erken teşhisi yapılabilir.

Yüz felcini arttıran nedenler nedir?

Hastalığın oluşumu ve gelişimi için yaşın büyük önemi vardır. Çocukluk dönemlerinde daha az görülse de, oluşursa çabuk iyileşme olasılığı vardır. Metabolik hastalıkların bir kısmında yüz felci geçirme olasılığı daha fazladır. Şeker hastalığı buna verilecek örnekler arasındadır. Gebeliğin son üç aylık dönemi de yüz felci açısından riskli dönemler arasında kabul edilir. Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkları olan kişilerde, yüksek risk grubuna dâhildir. Vücudun çeşitli nedenlerle direncinin azalması, yüz felcine yakalanma olasılığını arttıran sebepler arasında yer alır.

Yüz felcinin teşhisi nasıl yapılır?

Hastalık büyük olasılıkla vücuda giren bir virüse karşı gösterilmiş bir tepkiden dolayı meydana gelmiştir. Yüz sinirinin kemik içinde bulunan bölümü şişer ve oluşan basınç sebebiyle sinir zedelenir. Yüzde güçsüzlüğün sebebinin ne olduğu hakkında bazı sorular sorularak, kişiye bazı testler uygulanmaktadır.  Bu testler arasında en çok yapılanlar şunlardır;

  • İşitme testi: Sinire zarar veren faktörün işitme sinirine, iç kulağa ve işitme duyusuna verdiği zararlar tespit edilir.
  • Denge testi: Bu testte denge sinirinin tutulumu incelenmektedir.
  • Gözyaşı testi: Gözün ürettiği gözyaşı miktarını ölçmeye yarar.
  • Radyolojik görüntüleme: BT ya da MRI yapılıp, yüz sinirinin bulunduğu bölgede olan enfeksiyon, kemik kırıkları, tümör gibi anormallikler incelenir.
  • Elektriksel test: Sinirde olan zedelenme oranını ölçmek için, önce sinir uyarılır. Sıkça tekrarlanıp rahatsızlığın ilerleme durumu kontrol edilir.

Yüz felcinin tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlık çoğunlukla cerrahi ya da ilaç tedavisi olmadan düzelme gösterir. Düzelmeyi hızlandırmak için ayrıca yüz kaslarına masaj uygulanabilir. Soğuk dönemlerde boyun ve baş bölgesini sıcak tutmalı ve bölgeyi koruma ihmal edilmemelidir. Gözler hastalık süresince tam olarak kapanamadığından, antibiyotik, suni gözyaşı ilaçları ve göz bandı kullanıp enfeksiyonlardan ve travmalardan korumak gerekir. 3. haftadan itibaren iyileşme olmadığı takdirde EMG testi yapılıp, sinirin fonksiyonu ölçülmeli ve cerrahi girişim yapılması için karar verilmelidir.

Bir Cevap Yazın