Yüz felci nasıl geçer?

yüz felciYüz felci geliştiğinde yüzde seğirme, hareketsizlik ya da güçsüzlük meydana gelir. Bu yüz siniriyle alakalı bir durumdur. Yüzde olan anormal hareketler ya da felç sonucu, enfeksiyon, tümör ya da yaralanma gibi etkenlerden olabilir. Bu yüzden hasta öncelikle kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeli ve bunun nedenleri belirlenmelidir. Yüz siniri çok sayıda sinir lifi içerir. Bu sinirlerin çoğu adalelere doğru gider. Bu sinir liflerinin her biri yüz kasına elektriksel uyarı taşır. Sinir liflerinin yarısı ya da çoğunda engellenme olduğunda, yüzde güçsüzlük oluşur. Sinir liflerinde uyarılma olduğunda, kaslarda seğirmeler ya da spazmlar olur. Yüzdeki sinir fonksiyonları kompleks bir yapıya sahip olduğundan, zedelenme durumunda farklı semptomlar meydana gelir. Bunların giderilmesi için bazı tedavi yollarının uygulanması gerekir.

Yüz felci nasıl tedavi edilir?

Hastalara yapılacak tanı testleri sayesinde, hangi tedavinin uygulanacağı belirlenir. Yüz felcinin oluşmasına sebep olan enfeksiyon olursa, bakterilerin yok edilebilmesi için, antibiyotik ya da anti viral ilaçlar kullanılır. Yüzde şişkinlik varsa ya da şişme olacağı düşünülürse, steroidli ilaçlar kullanılır. Bazı hastalarda siniri zedeleyen kemiğin cerrahi yolla çıkarılması düşünülebilir.

Yüzde olan sinir felce uğradığı zaman, sağlıklı bir şekilde yapısını sürdürebilmesi için devamlı olarak gözyaşı akışına ihtiyaç duyar. Bu nedenle hastaların gözlerine özen göstermesi gerekir. Gözlerin kırpılmasıyla birlikte, normalde gözyaşı gözün üst kısmına yayılır. Ancak yüzde meydana gelen sinir felçlerinde göz kırpmanın az olması ya da hiç olmaması yaygındır. Göz kırpma azaldığında ve gözyaşının olmadığı durumlarda, göz küresinin üstünde gözyaşı akışı azalır ya da tamamen kaybolur. Bu etkiyle birlikte kornea kurur, erozyon ile ülser oluşumları meydana gelir. Daha ileri dönemde gözün kaybedilmesi bile risk olabilir. Bunun için gözü bir parmakla kapatıp, gözün nemli tutulması gerekir. Bu gözyaşı için oldukça etkili bir uygulama olur. Bu yapılırken gözünüze zarar vermemek için, parmağın arka tarafını kullanmak gerekir. Ayrıca gözlerin koruyucu gözlükler ve temiz göz petleri ile korunması gerekir. Gözün hala kuru olması halinde, suni gözyaşı kullanılmalıdır. Doktorunuzdan bu damlaların kullanılışını öğrenerek uygulamalısınız. Damlalar gündüz zamanlarında her saat başı 1-2 damla damlatılmalı, geceleri ise gözlere merhem uygulanmalıdır.

Rehabilitasyon: Kalıcı yüz felci geçiren kişilerde göz kapağı yayları ya da ağırlıkları kullanılarak, kas transferi yapılması gibi cerrahi işlemler uygulanarak rehabilite edilmelidir. Hastalar yüz eğitim adı verilen özel bir fizik tedavi uygulamasıyla tedavi edilmelidir. Yüzde aşırı hareketlilik ya da kas spazmı gibi olumsuz olan yüz felci belirtileri için, uygulanan tedavilerde hareketli olan kasın cerrahi işlemle kesilmesi ya da kasa kimyasal madde enjeksiyonlarıyla güçsüzleştirilmesi gibi uygulamalar vardır. Bu tedavilere hastanın durumuna göre doktor karar verecektir.

Yüz felcinin iyileşme süreci

Yüz felcinde iyileşme sürecinin devamı, yüz sinirinde yapısal bir bozukluk olup olmamasıyla alakalıdır. Eğer sinir yapısında bozulma yoksa felcin nedeni denetim altına alındığı zaman yüz felcinde tam iyileşme olur. Sinir yapısında bozukluk varsa, felcin iyileşme durumu sinirin yapısal bütünlüğünün korunmuş olmasına göre değişir. Bütünlüğü korunan sinirde iyileşmeyi sağlamak için daha uzun zaman gerekir. Bazen sinirdeki iyileşme kısmi olabilir ve hastada istemsiz kasılmalar olabilir. Yüzde felç ilk başlangıçta sadece bölgeyle sınırlı kalır ve yayılım göstermez. Ancak rahatsızlığın gelişimine bağlı olarak, ilk hafta doku yıkımı devam eder. Tekrarlayan yüz felçlerinde, ilk yaşanan felce göre daha zor iyileşme sağlanır. Yüz felci geçirmiş olan kişilerde düzenli olarak yüzdeki kaslara masaj uygulanmalıdır. Bu rahatsızlık sırasında yüzün soğuktan korunması gerekir.

Bir Cevap Yazın