YGS-LYS nedir?

1. YGS nedir?
YGS tam ismi ile yüksek öğretime geçiş sınavıdır. YGS LYS için bir ön şarttır. Üniversiteye yerleşmek için ikinci aşama sınavı LYS ‘ye girmeye barajı aşarak hak kazanılmasını sağlar ve LYS puanının tam olarak %40’ını oluşturur. YGS ile girilebilecek 4 yıllık ve 2 yıllık Üniversite bölümleri vardır.
imagesBX8E02MG
2.YGS puanı ile hangi bölümler tercih edilebilecektir?
YGS sonuç belgesi ile tercih yapmak için LYS’nin yapılması ve sonuçlanması gerekmektedir. Üniversite tercihleri genel olarak Temmuz ayının 2. haftasından sonra yapılmaktadır.

3. YGS puanlarına AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş midir?
YGS sonuçlarında verilen puanlar, sadece sınavdaki başarınız dikkate alınarak verilmiş olan ham puanlardır. YGS, eğitim öğretimin devam etmekte olduğu bir dönemde uygulandığı için, 12. sınıfta okuyan adayların diploma puanları ÖSYM’ye bildirilmemişdir. Eğitim öğretim dönemi sona erdiğinde her okul mezun olan adayların diploma puanını ÖSYM’ye bildirecektir. Dolayısıyla YGS’de bildirilmiş olan puanlar ham puanlardır.

4. Mezun olmuş olan ve geçmiş senelerde AOBP’leri belirlenmiş olan adaylar için neler yapılacaktır?
Yeni sınav sisteminde AOBP’nin çarpılacağı katsayılar değişmiştir. Bundan dolayı geçmiş yıllarda AOBP’si belli olan adayların puanları yeniden hesaplanacaktır.

5. Diploma puanları eğitim öğretim sona erdikten sonra gönderileceği için YGS puanları yeniden mi hesaplanacaktır?
Okulların göndermiş olduğu diploma puanları AOBP’ye dönüştürülecek ve her adayın YGS puanına direk eklenecektir. Böylece YGS puanları da yeniden hesaplanmış olacaktır.

6. Meslek liselerinde okuyan ve sadece YGS’ye girecek olan adayların durumu ne olacaktır?
Meslek liseli adaylar için de durum farklı olmayacaktır. Bu adaylar LYS’ ye girmeyecek olsa bile Temmuz ayını bekleyecekler ve AOBP’leri eklenmiş sınav sonuçları ile tercih yapacaklardır.

7. Sayısal alan çıkışlı olan bir üniversite adayı, YGS 1 ve YGS 2 den barajı geçememiş ancak; YGS 3, 4 ve YGS 5, YGS-6’dan barajı geçmiştir. Bu aday LYS’ ye girebilecek midir? Eğer girecekse hangi LYS’lere girecektir?
Aday, hangi puan türünden 180 barajını geçmiş olursa olsun, istediği LYS’ ye girme hakkına sahiptir. Çünkü sınav sistemi, adayın kendi alanındaki başarısını değil YGS testlerindeki başarısını LYS’ ye eklemektedir. Aday, hangi YGS puanından 180 puanı geçerse geçsin istediği LYS’ ye girebilecektir.

8. YGS’den alınan puanların %40’ı LYS’ ye nasıl eklenecektir?
YGS’den alınmış olan puanın %40’ı doğrudan LYS’ ye eklenmeyecektir. Örneğin; YGS 1’den 400 puan alan bir aday olsun. Bu adayın YGS puanının %40’ı 160 yapar. Ancak bu hesaplama yanlıştır. Doğru hesaplama şu şekilde yapılacaktır: 400 puan alan bu adayın her test düzeyindeki başarısı ayrı ayrı hesaplanacak ve LYS puanlarına öylece eklenecektir. Örneğin MF 1 puanının hesabı için YGS’de yapmış olduğu Türkçe netlerinden kaç puan elde etmiş olduğu hesaplanacak ve ortaya çıkan sayının %11’i eklenecektir. LYS testlerinde bulunan puan türlerinin tamamı bu şekilde hesaplanacaktır. LYS’ deki her puan türü için YGS testlerinin katkısı birbirinden farklıdır.

9. YGS sonuçlarındaki başarı sırası ve puanlar, sınav başarısı ile ilgili ne kadar fikir verir?
Aday sadece YGS puan türleri ile tercih yapmayı planlıyor ise elindeki sonuçlar ortalama bir değerlendirme yapmasına izin verecektir. Çünkü adayın puanına okul diploma puanı henüz eklenmemiştir. Yapılabilecek olan sadece şu olacaktır: Aday, YGS puanının üzerine tahminen bir AOBP eklemesi yapacak ve başarı sırasını da bu orana göre yükseltecektir. Ancak yine de AOBP eklemesinden sonra tam anlamıyla doğru bir başarı sırası tahmini yapmak zor olacaktır.
YGS puanları ile tercihte bulunacak adayların bilmesi gereken bir diğer önemli noktada 2014 yılı üniversite kontenjanlarıdır. YGS puanları ile öğrenci alacak programların kontenjanı henüz bilinmemektedir. Bundan dolayı yapılacak tahminler tam olarak güvenilir olmayacaktır.
Aday LYS’den alacağı puanlarla tercih yapmayı planlıyor ise YGS puanları tam bir fikir vermeyecektir. Çünkü LYS’ ye girecek aday sayısı, LYS test türlerinin hepsine ya da bir kısmına girecek aday sayısı ve bu adayların LYS başarısı gibi çok önemli ayrıntılar netliğe kavuşmamıştır.

10. YGS puan türleri ne ifade eder?
YGS–1, YGS–2, YGS–3, YGS–4, YGS–5, YGS–6, şeklinde 6 farklı türde puan hesaplanır. YGS–1 ve YGS–2 sayısal puan türü, YGS–3 ve YGS–4 sözel puan türü, YGS–5 ve YGS–6 ise eşit ağırlık puan türüdür.
11. YGS’de tüm sorular yapılmak zorunda mı?
YGS 160 sorudan oluşmaktadır. Soru dağılımları şöyledir; 40 Türkçe, 40 sosyal, 40 matematik, 40 fendir. Sorular tüm orta öğretimde ortak olan 9. sınıf ve öncesi bilgileri kapsayan sorulardır. Öğrenci bütün alanlardan sorumludur. Ancak hedefine göre soruların puanlara katkısını değerlendirip ona göre alanlar arasında önem derecesine göre karar verebilir.

12. LYS nedir?
LYS tam adıyla lisans yerleştirme sınavıdır. YGS’de barajı geçen tüm öğrenciler katılmaya hak kazanır.

13.LYS’lerden hangisine girmeliyim?
YGS’de barajı geçen her öğrenci istediği LYS sınavına katılma hakkına sahiptir. LYS–1, LYS–2, LYS–3, LYS–4, LYS–5 olmak üzere 5 farklı sınav türü vardır. LYS–1; Matematik ve Geometri sınavıdır, eşit ağırlık ve sayısal bölüm öğrencileri mutlaka bu sınava katılmalıdır. LYS–2; Fizik, Kimya, Biyoloji sınavıdır. Sayısal bölüm öğrencileri mutlaka bu sınava da katılmalıdır. LYS–3; Türkçe, Coğrafya sınavıdır. Eşit ağırlık ve sözel alan öğrencileri bu sınava mutlaka katılmalıdır. LYS–4; Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu sınavıdır. Sözel bölüm öğrencileri mutlaka bu sınava katılmalıdır.

14. LYS’de hesaplanan puan türleri neyi ifade eder?
MF–1, MF–2, MF–3, MF–4 sayısal bölüm öğrencileri için hesaplanacak olan puan türleridir. Her puan türünden farklı alanlar tercih edilmektedir. TM–1, TM–2, TM–3 eşit ağırlık bölümü öğrencileri için hazırlanmış olan puan türleridir. TS–1, TS–2 sözel bölüm öğrencileri için hazırlanmış olan puan türleridir. DİL–1, DİL–2, DİL–3 yabancı dil bölümü öğrenciler için hazırlanmış olan puan türleridir.

15. MF-1 ile matematik ağırlıklı programlar olan, Matematik, istatistik, Matematik öğretmenliği gibi bölümler seçilmektedir.
MF–2 ile fen ağırlıklı programlar olan, fizik, kimya, biyoloji öğretmenlikleri tercih edilmektedir.
MF-3 ile sağlık bilimleri ağırlıklı programlar olan, tıp, veterinerlik, genetik, diş hekimliği gibi programlar tercih edilmektedir.
MF-4 ile mühendislik ağırlıklı programlar olan, İnşaat mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve endüstri mühendisliği gibi tercih yapılmaktadır.
TM–1ile matematik ağırlıklı programlar olan iktisat, işletme, ekonometri gibi programlar tercih edilmektedir.
TM-2 ile hukuk, kamu yönetimi ve uluslar arası gibi bölümler tercih edilmektedir.
TM-3 ile sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi bölümler tercih edilmektedir.
TS-1 puanı ile coğrafya, halkla ilişkiler ve gazetecilik gibi bölümler tercih edilmektedir.
TS-2 puanı ile tarih, Türk dili ve edebiyat, sanat tarihi gibi bölümler tercih edilebilmektedir.
DİL-1 puanı ile Almanca öğretmenliği, mütercimlik gibi bölümler tercih edilmektedir.
DİL-2 puanı ile Arnavutça, İtalyan dili ve edebiyatı bölümlerini seçmek mümkündür.
DİL-3 puanı ile Japonca öğretmenliği, Çin dili ve edebiyatı bölümlerini tercih etmek mümkündür.

Bir Cevap Yazın