Yeşil biberin faydaları nelerdir?

biber

Yeşil biberin yetiştirilen sivri, çarliston ve dolma biber olmak üzere üç çeşidi vardır. Ülkemizde bol miktarda üretimi yapılan yeşil biber, tam bir antioksidan olmasının yanında, P, C  ve K vitaminleri bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Tarım arazilerinde, evlerin bahçelerinde ve balkonlardaki küçücük saksıların içinde bile kolaylıkla yetiştirebilecek olan yeşilbiber, vitamin ve mineral değerleri yüksek bir yiyecek olmasının yanında lif oranı da yüksek bir sebzedir. Yeşil biberin daha çok acı olanlarında bulunan ”kapsaisin” maddesi insan sağlığına oldukça faydalıdır. Koyu yeşil olarak tanımlanan sebzeler arasında yer alır. Acı ve tatlı olarak türleri olan, herkes tarafından sevilen ve ülkemizde rahatlıkla üretilebilen bir besindir. Türk ve Dünya mutfağının yemeklerinde, salatalarında ayrı bir yere sahiptir. Oldukça sağlıklı ve şifa kaynağı olan bu sebzenin faydalarından en etkili şekilde yararlanmak için çiğ ya da ızgarada közleyerek tüketilmesi tavsiye edilir. Eğer yeşil biberin kızartılarak tüketilmesi durumunda, faydasından çok zararı görülebilir. Özellikle gaz, hazımsızlık, şişkinlik, ülser ve gastrit gibi rahatsızlıkları olanlara, yeşil biberi iyice pişirerek tüketmeleri tavsiye edilir. Sabahları kahvaltılarda, çiğ ya da bol domatesli bir menemen şeklinde tüketmek son derece sağlıklıdır. Bu sebzeyi sevenlerin sofralarından eksik etmemesi gerekir.

Yeşil biberin faydaları nelerdir?

  • İçeriğinde bulunan P vitamini sayesinde, damar tıkanıklarını engeller ve tıkalı damarları açan yeşil biber, kalp hastalığını önleyen bir etkiye sahiptir. İçeriğinde bol miktarda bulunan K vitaminiyle ise, damarları yumuşatıp gevşetir ve kanamalar üzerinde etkili olur.
  • Özellikle acı olan yeşil biber, kan pıhtılaşmasını önler, felç geçirme ve katarak oluşumunu azaltmakta etkilidir.
  • Midenin suyunu alan ve iştah açan özelliği vardır.
  • Bol lifli bir besin olduğundan, bağırsak rahatsızlıklarına ve kabızlığa karşı iyi gelir.
  • İçerisinde olan C vitamini, vücut direncini artırıp, kış aylarında nezle, grip gibi hastalıklara karşı korunmada yardımcı olur. Grip yeni başladığında iyileşme sağlar.
  • Yeşil biberin içinde olan ”kapsaisin” maddesinin prostat kanserini iyileştirici ve de önleyici etkisi olduğu bilinir.
  •  İçeriğindeki A ve C vitamini göz sağlığı açısından çok faydalıdır.
  • Düşük kalorili olduğundan ve tok tutma özelliği ile diyet yapanların daha hızlı kilo vermesine yardımcı olur.
  • Enerji ve zindelik verir ve yaşlanmayı geciktirici etki yapar.
  •  Özellikle yeşil acı biberin tam bir akciğer dostu olduğunu uzmanlar dile getirmektedir. Balgam söktüren özelliği sayesinde akciğerlerin üstünde, sigaranın neden olduğu kirliliği temizlemekte oldukça etkili olduğu düşünülür. Bu nedenle yeşil acı biber seven sigara tiryakilerinin bunu tüketmeleri tavsiye edilir.

Bir Cevap Yazın