Yaz aylarında bebek bakımı nasıl olmalı?

Bebeğin ilk banyosuYaz aylarında doğan bebeklerin bakımında özellikle ilk ayların içinde daha fazla özen gösterilmelidir. Yeni doğan dönemi denen ilk ayın içinde bebekler, aslında soğuğa karşı çok duyarlı olur. Bu nedenle daha iyi korunmaları gerekir. Sizlere göre yaz ayı sıcak gelse bile, yeni doğan bebekler en küçük bir esintiden bile etkilenir. Bu dönemdeyken bebeğin en iri yeri kafasıdır. En çok ısı kaybı kafasından olacağı için, mutlak başına şapka takılması tavsiye edilir. Bebeklerin yetişkinlere göre daha farklı yapılarda olması yüzünden, giyinmeleri konusunda tek kat giymeleri ya da üç kat giymeleri gerekir diye bir genelleme yapılamaz. Fakat şapka kullanmaları çok önemlidir.

Yaz sıcaklarından ve güneşten bebeklerin korunması şapkayla sağlanır. Akşam serin zaman ise, giysiler uzun kollu tercih edilebilir. Alt giysilerde içinde uzun tercih edilmesi gerekir. Açık renkte olan giysiler, bol olan kıyafetler ve sentetik boya içermeyen pamuklu giysiler giydirilmelidir. Bebeğin cilt yapısı özellikle yeni doğan döneminde çok hassas olduğu için, organik pamuktan üretilmiş olması önerilmektedir. Günümüzde hazır üretilen organik bebek giysileri toplum içinde oldukça fazla kullanılmaya başlanmıştır.

Yeni doğan bebeklerin yaz aylarında beslenmesi

Doğumla beraber bebeklerin hemen emzirilmeye anne sütü verilmeye başlanması gerekir. Eğer sadece anne sütü verilecekse, bebeklere su verilmesine gerek yoktur. Ancak anne sütü almayan ya da yetersiz alan bebeklere verilen diğer gıdaların ardından su verilmesi gerekmektedir. Yaz aylarında hava oldukça sıcak olduğu için, bebeklerde terleme de olur. Bu bebeğin vücudundan su kaybına sebep olacağı için, bebeğiniz de zaten suyu içmek ister.

Bebekler isilikten korunmalıdır

Yazın havalar sıcak olduğu için bebeklerde isilik sorununun ortaya çıkması daha kolay olur. Bu sorun genellikle aşırı terlemeyle birlikte ortaya çıkar. Bebeğin olduğu ortam ısındıkça, vücudunun ısısı da yükselir. Vücut ısısını dengeleyebilmek için, bebeğiniz terlemeye başlar. Eğer bu derece sıcak ortamlarda bebeğinize sıkça banyo yaptırmadığınız takdirde, cildinde gözeneklerde tıkanıklık olur. Ter bezlerindeki bu şekilde tıkanması halinde, bölgede kızarıklık ve benekli lekelenmelerin oluşmasına neden olur. Ciltteki bu oluşumlar isilik olarak adlandırılır. Genellikle göğüste, omuz ve boyunda meydana gelen isiliklerin yok edilmesi için, öncelikle bebeklerde terlemenin azaltılması, üzerlerine bol giysilerin giydirilmesi ve her gün ılık suyla banyo yaptırılması tavsiye edilmektedir. Bu zamanlarda bebeklerde yağlı kremlerin kullanılması sakıncalıdır. Bunlar ciltteki ter bezlerinin kanallarını kapatmakta ve terlemeyi önlemektedir. Bu etkiyle ciltteki isiliğin artması kaçınılmaz olur.

Bebeğinizi güneşten korumalısınız, ancak D vitamini almasını da sağlamalısınız

Yaz aylarında bebeklerde en fazla görülen sorunların arasında güneş çarpması ve ciltte yanık sorunları yer alır. Buna engel olabilmek için, bebeğin güneşe çıkarılacağı zamanın doğru tercih edilmesi ve vücuda gerektiği kadar sıvı takviyesi yapılması gerekmektedir. Genellikle gündüz sabah 10.00 ile öğleden sonraları saat 16.00 arasında bebeklerin güneşe çıkarılmaması gerekir. Güneş ışığından yararlanmasını sağlamak ve D vitamini almasını sağlamak için, bebeğinizi sabah ve akşam güneşe çıkarabilirsiniz. Ancak bu durumda da bebeğinize yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmanız gerekir. Kremler suya bile dayanıklı olsa, belli aralıklarla yenilenmeli ve koruyucu etkisini arttırılması önemlidir. Eğer bebeğin cildinde güneş ışığı yüzünden yanık oluşursa, iyileşmesine kadar tekrar güneşe çıkarılmamalıdır. Yine dışarıya çıktığında, bebeğinize şapka kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Yazın yeni doğan bebeklerde ishale dikkat edilmelidir

Yaz aylarında bebekler için ishal oldukça önemli bir sorundur. Çünkü yaz ayları sıcak olduğu için mikroorganizmalar daha fazla ürerler. Anneler bu zamanda kendilerine de dikkat etsinler. Çünkü bebeklerine anne sütü verdikleri için, süt aracılığıyla bebeklerine bu mikroorganizmaları geçirme riskleri vardır. Özellikle yaz geldiğinde deniz ve havuza girerken dikkatli olmaları, temiz yerleri tercih etmeleri çok önemlidir. İshallerin önlenmesi açısından, içme sularının temizliğine ve besinlerin yıkanmasına çok dikkat edilmelidir.

Bebekler sinek ve böcek sokmalarına karşı korunmalıdır

Yaz dönemi geldiği zaman açık havada daha fazla zaman geçirileceği için, bebeklerin sineklerden ve böceklerden korunması gerekir. Sinek ve böcekler zararsız bile olsa, bebeklerde alerjik etkilere neden olabilir. Bu yüzden bebeklerin odasına sineklik takmak, yataklarında cibinlik kullanılması yararlı olur. Ayrıca evde kullanılacak ultrasonik ses yayıcı böceklerden koruyucu olan cihaz kullanımı da uygundur. Sprey gibi olan ürünlerin mutlaka zararsız olanlarının tercih edilmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın