Yağ bezesi nasıl tedavi edilir?

Yağ bezesi cilt ve kas dokusu arasında oluşan, tıpta lipom olarak tanımlanan iyi huylu tümörlerdir. Yapı itibarıyla yumuşak ya da yarı sert, dokunulduğunda oynak özelliktedir. Bunların oluşma nedeni beslenmeyle ilgili değildir. Tam olarak neden oluştukları belli olmasa da, genetik etkenlerin ve kan yağları değerlerinin bunda etkili olduğu düşünülmektedir. Yağ bezelerinin içeriği yağ hücrelerinden oluşur. Bunların büyümeleri oldukça yavaş olur. Ancak bazı yağ bezeleri hızlı büyüme gösterebilir. Bu durumda mutlaka doktora gidilmelidir. Bu oluşumların iyi huylu olduğu bilinmektedir. Ancak bazıları nadiren de olsa, kötü huylu tümöre dönüşebilir. Bu yüzden hızlı büyüyenler, ağrıya neden olanlar ya da renk değişimi olan, irin akıtan yağ bezeleri kötü huylu tümörler açısından değerlendirilmelidir. Vücutta her bölgede yağ bezesi oluşabilir. En fazla yüzde, sırtta, kulak arkasında ve göğüste görülebilir. Bunların kesinlikle sıkılmaması, keskin aletlerle delinmemesi gerekir.

Yağ bezesi türleri

  • Lipom: Cilt altındaki yağ dokusundan oluşurlar
  • Fibrom: Bağ dokusundan oluşmuş bezelerdir
  • Aterom: Yağ bezesi kanalının tıkanmasıyla oluşan bu bezeler, yağ kisti olarak tanımlanır
  • Yeni fibrom: Çevre sinir sisteminde bulunan koruyucu hücrelerden oluşan yeni huylu yağ bezesidir
  • Akantom: Cilt altında olan sivri hücrelerden oluşurlar
  • Neurom: İyi huylu sinir hücrelerinden, bağ dokusu ve sinir liflerinden meydana gelen yağ bezeleridir.

Yağ bezesi tedavisi nasıl yapılır?

Yağ bezeleri genellikle zararsız olduklarından tedaviye gereksinim duyulmaz. Fakat bazı hallerde büyüyen ve estetik açıdan beğenilmeyen, sinir hücrelerine baskı yaptığından ağrıya neden olan ya da enfeksiyon riski taşıyan yağ bezelerinin cerrahi yöntemlerle alınması gerekebilir. Lokal anestezi altında yapılan kısa süreli bir ameliyatla yağ bezeleri alınabilir. Küçük bir kesi açıldığından ameliyattan sonra fazla belirgin bir iz kalmaz.

Yağ bezeleri bunun dışında lazer yöntemiyle ve bitkisel tedavilerle yok edilmeye çalışılır. Bunlar ameliyat yöntemi kadar kesin olmasa da, bezelerin küçülmesi sağlanır. Bu oluşumların kansere dönem olasılığı fazla yoktur. Ancak şüphe duyulan hallerde yüzeysel doku ultrasonu yapılır.

Doğal tedavi yolları içinde yağ bezesinin buharla yumuşatılarak tedavi edilmesi, çay ağacı yağıyla, aloe vera jelle, hint yağıyla, sirkeyle yumuşatılıp iyileştirilmesi bulunmaktadır. Bunlar yağ bezesi iyice yumuşayıncaya kadar sürülür.

Bir Cevap Yazın