Vize nasıl alınır, vize işlemlerinde nelere dikkat edilmeli?

vizeVize yurtdışına gezi amaçlı, iş ya da diğer bir sebeple yapılacak seyahatlerde, giriş yapılacak olan ülkenin buraya giriş yapacak diğer ülke vatandaşlarından istemiş olduğu belgedir. Bu belgenin giriş yapılacak olan ülkenin başkonsolosluğundan almak gerekir. Vize insanlar tarafından bazen pasaportla karıştırılabilir. Fakat pasaport kişinin şahsına ait olan vizelerin basıldığı, yurtdışı gezilerde kişinin mutlaka yanında bulundurması gereken bir evraktır. Bu evrakta süresine göre, kişinin seyahatlerde almış olduğu tüm vizeler rahatlıkla görülebilir.

Günümüzde Amerika, Dubai, Kanada, Çin gibi bazı ülkeler, buraya giriş yapmak isteyen kişilerden kendilerine ait olan vize talep etmekte, Avrupa Birliğine mensup olan Schengen antlaşmasını imzalamış tüm ülkelerde ise, Schengen vizesi talep edilir. Bu vizeyle kişiler Avrupa Birliğine üye olan tüm ülkelerin sınırlarında serbest dolaşım hakkına sahip olurlar. Kişi Schengen vizesi aldığında, bulunduğu ülkeden başka bir ülkeye yani üye ülkelere giderken daha önce Schengen vizesi aldığından, ülkenin başkonsolosluğuna vize için başvurmadan sorun yaşamadan yolculuk yapabilir. Bu vizeyi almak için üye ülkeler olan Almanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İtalya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Hırvatistan, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan başkonsolosluklarından herhangi birisine başvurmak yeterli olur.

Vize başvurularında istenen belgeler

Vize başvurusu sırasında kişilerde pek çok belge talep edebilir. Bu ülkelere göre farklılık gösterebilir. Bunun talep edilmesinin nedeni, ülkelerin sınırlarına girecek olan kişilerin vize alabilecek statüde olup olmadığının tespit edilmesi içindir. Alınacak vize türünde kişinin durumuna göre talep edilen belgeler farklı olsa da, genel olarak talep edilebilecek belgeler şunlardır;

Kişi işveren konumunda ise; Şirketin antetli olan kağıdına kaşe ve imza olmak kaydıyla, konsolosluğun vize departmanına yazılan yolculuk detaylarını ve vize talebini içeren bir dilekçe. Ticaret sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri fotokopisi, şirketinin vergi levhası fotokopisi, yeni tarihli olan faaliyet izin belgesi fotokopisi, hesap cüzdanları fotokopisi, varsa gayrimenkul tapu fotokopileri, kredi kartlarının fotokopisi, ülkede yapılmış otel ve uçak rezervasyonları, ticari geziler için yurtdışında olan firmadan gönderilmiş davetiye ( Bu davetiyenin bir suretinin sizde, diğerinin konsolosluk departmanında bulunması gerekir ) iki adet resim arka fon beyaz, yeni tarihli ve rötuş yapılmamış olmalı, vize bitiş tarihiyle en az altı ay süreli pasaport, bulunuyorsa eski pasaportta, yolculuk süresince belirli miktarlı teminatlı olan seyahat sağlık sigortası evrakları talep edilir.

Kişi bordrolu çalışan ise; Şirketin antetli olan kağıdına kaşe ve imza olmak kaydıyla, konsolosluğun vize departmanına yazılan işveren tarafından hazırlanmış, kişinin şirketteki görevini, yolculuk detaylarını ve vize talebini içeren bir dilekçe. Ticaret sicil gazetesi fotokopisi, şirketin imza sirküleri fotokopisi, şirketinin vergi levhası fotokopisi, yeni tarihli olan faaliyet izin belgesi fotokopisi, sigortalı işe giriş bildirgesi fotokopisi, işe giriş yeniyse eski işe giriş fotokopisi, eskiyse tekrarı, dört aylık sigorta bildirgesinin fotokopisi, kişinin son üç aylık bordolarının fotokopisi gerekir. Şirketin hesap cüzdanlarının fotokopisi, varsa gayrimenkul tapu fotokopileri, kredi kartlarının fotokopisi, turistik amaçlı gidenlerin uçak ve otel rezervasyonları, ticari yolculuklar için yurtdışında olan firmadan gönderilen davetiye ( Bu davetiyenin bir suretinin sizde, diğerinin konsolosluk departmanında bulunması gerekir ) iki adet vesikalık resim arka fon beyaz, yeni tarihli ve rötuş yapılmamış olmalı ve vize bitiş tarihiyle en az altı ay süreli pasaportu, bulunuyorsa eski pasaportta, yolculuk süresince belirli miktarlı teminatı olan seyahat sağlık sigortası evrakları talep edilir.

Kişi öğrenci ise: Konsolosluğun vize departmanına hitaben yazılan seyahat vizesi talebi dilekçesi, kişinin okuldan almış olduğu yeni tarihli öğrenci belgesi, yaşı 18 olmayan öğrenciler için anne ve babadan alınan yurtdışına seyahat etmesine dair muvafakat name, ailenin işveren olması ya da bordrolu çalışan olması halinde daha önceden belirttiğimiz belgelerin hepsi bunlara ilave edilecektir. Yine iki adet vesikalık çekilmiş resim arka fon beyaz, yeni tarihli ve rötuş yapılmamış olmalı ve vize bitiş tarihiyle en az altı ay süreli pasaportu, varsa eski pasaport, yolculuk süresince belirli miktarlı teminatı olan seyahat sağlık sigortası evrakları talep edilmektedir.

Kişi emekli olduğunda ise; Konsolosluğun vize departmanına hitaben vize için yazılmış dilekçe, emekli cüzdanının fotokopisi, varsa gayrimenkul tapu fotokopileri, hesap cüzdanlarının fotokopisi, iki adet vesikalık çekilmiş resim arka fon beyaz, yeni tarihli ve rötuş yapılmamış olmalı ve vize bitiş tarihiyle en az altı ay süreli olan pasaportu, varsa eski pasaportları, yolculuk süresince belirli miktarlı teminatı olan seyahat sağlık sigortası evrakları talep edilir.

Vize başvurusu yapılırken nelere dikkat edilmeli

Vize başvurusunun erken zamanda yapılması, daha sonradan olabilecek gecikmelere karşın zarar meydana gelmesine engel olacaktır.

Tüm istenen belgelerin tam olması, doğru olması, yapılan işlemlerin süresini kısaltır, daha olumlu sonuç alınmasını sağlar

Vize başvurusunun şahsen kişinin kendisi tarafından yapılması

Vize başvurusu için mülakat yapılacaksa, bu mülakatı yapan kişinin sorularına mantıklı ve dürüst cevapların verilmesi sonucun olumlu olmasına yardımcı olur.

Bir Cevap Yazın