Vertigo nedir?

Gözümüz, iç kulağımızda ki denge oraganımız kaslardan gelen titreşimler ile beynimize nerede ve ne yaptığımızla ilgili bilgi vermektedir. Bu noktalardan birinde sıkıntı olunca baş dönmelerimiz başlamaktadır. Baş dönmesi bazen tansiyon problemleri sayesinde geçici, bazen de nörolojik ciddi sorunlar ile ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir uzuvda felç, beyin tümörleri, MS hastalığı ve kireçlenmelerde vertigo ile aynı etkileri gösterdiğinden kontrollerin yapılması hayati bir önemde taşımaktadır.

Vertigo şiddetli bir tablosu olan bir hastalıktır. Gözlerde hareket, bulantı ve kusma sayesinde ayak duramadığınız tablolar ortaya çıkarmaktadır. İç kulak, denge sinirleri ile ilgili rahatsızlıklar ve beyin ile ilgili sıkıntılardan oluşabilir. Yalancı vertigo ve gerçek vertigo arasındaki farkı anlamak için çok tetkik yapılması gerekmektedir. Öncelikle nörolojik bir sıra test uygulanmaktadır. Beyin görüntülenmesi yani MR uygulanır. MR sayesinde, iç kulaktaki iltihaplara kadar görülmektedir. Daha sonra kulak burun boğaz tetkikleri yapılmaktadır. En son kan tahlilleri ve hastanın tüm bilgileri alınmaktadır. Vertigo teşhisi koyulan hastalarda, beyin ve damar hastalıkları, MS, tümör, boyun kemiklerinde kireçlenme yoksa, vertigo tedavisine başlanır. Kulak da bulunan denge noktasında yardımcı tedavi, vertigo atakları geçsin diye yapılan tedaviler uygulanmaktadır. Sonuç olarak düzenli bir hayata kavuşmaları için uygulanan bu tedaviler sayesinde hastalar iyileşmektedirler.

Başınız dönmeye başlayınca hemen vertigo oldum diye düşünmeyin. Tansiyondaki inişler şiddetli baş dönmesi ve kusma şeklinde kendini gösterebilir. Vertigo hastalarında olan ataklarda şiddetli baş dönmesi yanı sıra yataktan kendilerini kaldıramaktadır. Denge tamamen kaybolduğundan yaşam konforu kaybolmaktadır. Hastalığın başlangıcında teşhis konulursa, hızlı tedavi imkanı vardır. Bu nedenle mutlaka bir hekime gözükmekte fayda vardır.

 

 

Bir Cevap Yazın