Varis nedir, tedavisi var mıdır?

Varis, vücuttaki toplardamvarisarların yapısında gerçekleşen bozulmalar, genişlemeler şeklindeki damar deformasyonları sonucu oluşan duruma verilen addır. Toplardamarların görevi kirli kanı vücuttan toplayarak kalbe taşımak, yeniden oksijenlenen kanın tekrar pompalanarak vücuda dönmesine yardmcı olmaktır. Toplardamarların bu görevi yapabilmelerinde, damar içindeki kapakçıklar itme gücü uygulayarak önemli bir rol icra ederler. Bu itme gücü uygulanamadığında kan kalbe doğru pompalanamadığından damarda kalır ve birikir. Bu birikmeler, normal tempo dışında bir kanlanma demek olduğundan, damar yapısında genişlemeler ve bozulmalar gerçekleşir. Bu nedenle; sadece estetik açıdan değil, fizyolojik açıdan da varisler sorun teşkil ederler. Zira, kılcal damar boyutundaki varislerden, bacaklarda ödem ve yara oluşumuna kadar varisler geniş bir çerçevede gerçekleşebilmektedirler.

Varis tedavisinde iki farklı kategoride yer alan yöntemler uygulanmaktadır:

  • Konzervatif (koruyucu) yöntemler
  • Düzeltici yöntemler

Koruyucu yöntemlerde amaç, damar yapısını koruyucu ve güçlendirici ilaçlar ile ağrının ortadan kaldırılmasıdır. Bu tarz tedavilerde ana sorun giderilmez, sadece hastanın sıkıntılarının dindirilmesine, damar yapısının da mevcut duruma olan dayanıklılığının artırılmasına çalışılır.

Düzeltici yöntemler ise adı üstünde sorunu gidermeye yönelik tedavileri içermektedir. Bu kapsamda farklı birçok yol uygulanabilmektedir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Skleroterapi: Kısaca direkt damara verilen bir ilaç ile sorun yaratan o toplardamarın vücuttan tasfiyesini sağlamaktır. İlacın etkisi ile damar içten dışa doğru hareket eder ve bu hareket ile damar duvarları birbirine yapışır. Birbirine yapışan damar duvarları, damara kan girmesini engeller. Bu toplardamar çalışamaz hale geldiği için onun görevini diğer toplardamarlar gerçekleştirmeye başlar. Atıl kalan toplardamar zaman içinde vücudun kendi düzeni içinde yok edilir.
  • Ven stripping: Bir tür cerrahi operasyondur. Kasık bölgesinde oluşturulan küçük bir kesi ile uygulanır. Amaç poblem çıkaran damarın bağlanarak ana toplardamar ile bağlantısının kesilmesi, sonraki aşamadan bu toplardamarın vücuttan alınması ya da küçük küçük kesiler ile tamamen temizlenmesidir. Hastanede bir iki gün kalıp, eve çıkılır. Bacaklardaki bandajları ise bir iki hafta içinde çıkarıp, normal yaşama dönmek mümkündür.
  • Lazer tedavisi: Birçok sorunda olduğu üzere varis tedavisinde de lazer tekniğinden yararlanılmaktadır. İki türlü uygulanması söz konusudur: harici uygulama, damariçi uygulama. Çok geniş olmayan, 2 ila 4 mm çağındaki varislere dışarıdan lazer uygulanmasına “harici lazer uygulaması” denilmektedir. Damariçi uygulama, diğer adı ile “endovenöz uygulama”, bir tür cerrahi operasyondur. Ancak, lokal anestezi ile uygulanır. Genel anestezi gerektirmez. Bacak veya ayak bölgesinden uygulanan lokal aneztezi ile uygulanan kesi ile toplardamara kateter yerleştirilir. Bozulmuş damar lazer ile yakılır. Lazere tepki olarak kapanan damarın görevi diğer toplardamarlar tarafından gerçekleştirilir. 2 ila 3 gün varis çorabı giyilerek, bacağın normal durumuna dönmesi sağlanır.

Hastanın genel özelliklerine, genel sağlık durumuna ve varisin derecesine göre en uygun tedavi konusunda uzman bir tıp doktorunca belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Varis bir sağlık sorunudur, estetik uzmanlarınca uygulama yapılması, beklenmedik tıbbi sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, süreci başından sonuna kadar bir doktor gözetiminde ve liderliğinde yaşamak en doğru yol olacaktır.

Bir Cevap Yazın