Varis ameliyatı nasıl yapılır?

varisVaris ameliyatı varislere sebep olan, bunun en önemli sebebi sayılan safen damarın ve varislerin çıkarılması için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu uygulanan ameliyatının amacı genişleme yapmış olan damarı çıkarmak ve kanın bacağın alt kısımlarına gitmesini engelleyip, bacakta oluşan ağrı, şişlik ve hoş olmayan görünümü engellemektir.

Varis ameliyatında hangi anestezi yöntemi kullanılmaktadır?

Bu ameliyat uygulanırken farklı anestezi yöntemlerinden yararlanılır. Genel anestezi, belden yapılacak iğneyle sadece bacakların uyuşturulduğu spinal ya da epidural anestezi yapıldığı gibi, sadece varisli damarın çevresinin bölgesel olarak uyuşturulacağı lokal anestezi yöntemi uygulanabilir.

Varis ameliyatı ne zaman gerekir?

Hastalara yapılacak fiziksel muayene sonrasında, doppler ultrason yapılıp varis teşhisi konulur. Bu zaman hastaların yakınma şikâyetleri dinlenir. Eğer bacaklarında ağrı, şişkinlik, uyuşma, ağırlık hissi, kramp gibi semptomlar varsa, varisler cerrahi yolla tedavi edilerek giderilir. Özellikle hastaların bacaklarda renk değişimi ve kanama varsa, bunların mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Varis ameliyatı nasıl yapılır?

Ayak bileğinin hizasından, kasık bölgesinden ya da bazı hastalarda diz hizasından yapılan küçük kesiyle yetmezlik oluşan safen damar bulunur. Damar uç kısımlarından bağlanıp kesilir. Daha sonra damar içinde ilerletilen özel tel yardımıyla damarın diğer ucuna ulaşılır. Buraya bir somun yerleştirilip damarla bağlantısı yapılır. Bu arada tel geriye çekilip, damar kendi içinde kıvrılıp telle birlikte dışarıya çıkarılır. Daha sonra yapılmış olan kesiler dikilir. Bölgede damardan çıkmış olan başka varis oluşumları varsa, varislerin üzerinde yapılan küçük kesilerle ilerletilen özel kancalar yardımıyla varisli damar yerinden çıkarılır. Burada açılan kesilerin genellikle dikilmesi gerekmez. Bunlar cerrahi bantlarla kapatılmaktadır. Ameliyattan sonra işlem yapılan bacak elastik bandajlarla sarılmaktadır.

Klasik varis ameliyatı nasıl yapılır?

Klasik varis ameliyatı denen yöntemde safen damarı ve varisli damar çıkarılır. Bu ameliyat doppler ultrason tetkikine göre cerrah tarafından uygulanır. Bu tür ameliyatların komplikasyon riski daha çoktur. Ayrıca oluşan varislerin tekrarı daha çoktur. Ameliyat sırasında yapılan kesilerden girilerek, sorunlu damarlar yerinden çıkarılır.

Varis ameliyatlarında yenilikler nelerdir?

Varis tedavisi için son yıllarda geliştirilen lazer tedavisi ve radyofrekans gibi yöntemlerin klasik ameliyatlara göre hastalara daha fazla konfor sunduğu söylenebilir. İlaç ve diğer tedaviler düşünülürse, varisleri fazla miktarda olan hastalarda en iyi tedavi cerrahi yolla sağlanır. Lazer tedavisi sonrasında hastalar aynı gün ayağa kalkıp, normal yaşamlarına dönüş yaptığından, ameliyat için doğru bir seçim olur.

Varis ameliyatının komplikasyonları nedir?

Diğer tıbbi ameliyatlarda olduğu gibi varis ameliyatında hastada anesteziye bağlı yan etkiler olabilir. Ayrıca cerrahi girişimde istenmeyen etkiler söz konusu olabilir. Ameliyattan sonra kanama, alerjik reaksiyon, soluma sorunları gibi etkiler olabilir. Bunun dışında ameliyat yapılan alanda morluk, şişlik, ayak bileğinde ve diz bölgesinde duyu kaybı ile belli bir zaman sonra yeniden tekrarlayan varisler oluşabilir.

Gebelik dönemindeki kadınlara varis ameliyatı yapılabilir mi?

Bu süreç kadınların varis oluşumuna çok yatkın olduğu bir dönemdir. Fakat çok özel durumlar dışında bu sürede kadınlara varisler yüzünden ameliyat uygulanmaz.

Lazer ya da radyofrekans yöntemleri yerine neden varis ameliyatı yapılmalıdır?

Varislerin lazer tedavisi ve radyofrekans yöntemlerinin bulunmasına rağmen, ameliyatla tedavisi yine de yapılmaktadır. Bu ameliyat safen damarın aşırı genişlemesi halinde, hastalarda gerekli olur. Geniş damarlara radyofrekans yöntemi uygulansa bile, hastalarda tedaviden sonra uzun süre şikâyetler devam eder. Bu yüzden bu durumlarda hastaların ameliyatla tedavi edilmesi daha doğrudur. Safen damarın yüzeye yakın olması ameliyatla tedavi edilmesini kolaylaştırır. Lazer ya da radyofrekans yöntemiyle tedavi edilirse, ciltte kahverengi bir leke kalır.

Bir Cevap Yazın