Ütü nasıl yapılır?

Yautupılan araştırmalarda ev kadınlarının en sevmediği ev işi olduğu belirlenen ütü, önemli işlerden biridir. Zira, ütüsüz bir giysinin giyilmesi bakımsızlık işareti olup, sosyal toplumlarda tavsiye edilmeyen bir durumdur. Özellikle, formal giyimlerde ütü olmazsa olmazdır. Bu derece önemli bir iş olan ütü sevilmese de yapılmak zorunda olduğundan en iyi şekilde nasıl yapılabileceğini öğrenmek yerinde olacaktır.

Genellikle, bekar yaşayan erkekler için içinden çıkılması en zor iş olan ütü için verilebilecek tavsiyeler şu şekilde özetlenebilir:

Pantolon ütüsü: Pantolon spor bir model değil ise şayet “ütü çizgisi” denen orta çizgilerin belirgin, düzgün ve çiftlenmemiş şekilde ortaya çıkarılması önemlidir. Bu nedenle öncelikle pantolonun bacak kısımları bu çizgiler baz alınarak katlanarak ütü masasına düzgün bir şekilde konulmalıdır. Parlama olmaması için ütü yaparken kumaşla ütü arasında bir tülbent ya da ince bir kumaş parçası kullanılması yararlı olacaktır. Orta çizginin çiftlenmediğinden emin olmak için elle de kontrol yapılmalı, sonrasında ütüye başlanmalıdır. Kumaşın cinsine göre ütü ayarı yapılmalı, buharlı ütüler asla susuz kullanılmamalıdır. Bacak kısımları düzgün bir şekilde ütülendikten sonra, pantolonun bel ve kalça kısımlarını ütülemek için bel kısmından pantolon ütü masasına geçirilir. Oluşan çizgilere zarar vermeden bu kısımlar da yavaşça ütülenir.

Gömlek ütüsü: Gömlekler ütülenmesi en teferruatlı olan giysilerdir. İyi bir gömlek ütüsü için gömlek kumaşı ütüye gelmeyen bir kumaş ise buharlı ütü bile kullanılsa su püskürtülerek ütülemek yararlı olcaktır. Gömlekler yaka kısmından ütülenmeye başlanır. Yaka kenarlarında kumaş binmesi oluşmamasına dikkat edilmelidir. Yaka kısımlarından sonra yakanın hemen altı omuz bölgeleri gömlek ütü masasına giydirilerek ütülenir. Sonraki aşama yanlar ve sırt bölgeleridir. En son aşama ise kollardır.

Etek/ elbise ütüsü: Etek, elbise gibi giysiler ütü masasına giydirilerek ütülenir. Kumaşta parlama yapabilecek cinslerde yine pantolonda olduğu gibi bir ara bez kullanmak yerinde olacaktır.

Nevresim/ örtü/ perde ütüsü: Geniş hacimli eşyaları ütülemek en zor ütülerden biridir. Zira, ütü masasına sığmayan eşyanın ütülenen kısımlarının da kırışması engellenmelidir. Bu tarz eşyaları ütülerken, boylu boyunca ütüleyerek sıra sıra ilerleme yolu denenmelidir. Ütülenen kısmı dışarıya doğru itecek şekilde tüm eşyayı kendi tarafımıza almalı, ütüledikçe ileri doğru bırakmalıyız. Katlama yaparak ütüleme kolay bir yoldur, ancak kat izleri eşyalar kullanılırken çok rahatsız edici bir görüntü oluşturacağından bu şekilde bir ütü yapılması tavsiye edilmemektedir.

Özetle, ütü yapmak çok keyifli olmasa da önemli bir iştir ve özenle yerine gerçekleştirilmelidir.

Bir Cevap Yazın