Ülseratif kolit nedir?

ülseratif kolitÜlseratif kolit kalın bağırsakta oluşan iltihaplı bir rahatsızlıktır. Bu sadece kalın bağırsağı etkileyen bir rahatsızlıktır. Kalın bağırsakta ülser gelişimine ve kanamaya sebep olur. Rahatsızlığın neden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemektedir. Fakat kalıtsal olarak yatkınlığı olan kişilerin kalın bağırsağındaki bazı mikroorganizmaların ya da gıdalarla alınan bazı maddelere karşı vücudun bağışıklık sisteminin tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bunun da neden olduğu henüz bilinmemektedir.

Ülseratif kolit belirtileri nedir?

Ülseratif kolit belirtileri arasında kanlı ve mukuslu ishal en belirgin yakınmadır. Hastaların dışkılama sayısı günde 1-2 defa olacağı gibi, ishalin şiddetine bağlı 15-20 defada olabilir. Bunun yanı sıra hastaların erken yorulma, kan kaybından dolayı halsizlik ve çarpıntı şikâyetleri olur. Nadiren hastaların bir bölümünde eklem, görme, cilt ve karaciğer sorunları olabilir.

Ülseratif kolit hangi hastalıklarla karıştırılabilir?

Bağırsaklarda kanamaya neden olan her hastalığın belirtileri, ülseratif kolit ile karışabilir. Hastalıkların belirtileri, kalın bağırsağın ülserli hastalıklarıyla karışan özellikler gösterir. Bunun yanında Crohn hastalığında da ülseratif kolit ile uzun dönemde karıştırılabilir. Crohn hastalığı sindirim sistemiyle kalın bağırsakları tutabilir. İleri yaşta olan kişilerde dışkılamada kan ve mukus olması ülseratif kolit rahatsızlığını düşündürebilir.

Ülseratif kolit tedavisi nasıl olur?

Bu rahatsızlıkta ilaç tedavisi uygulanıp, tedavi sağlanabilir. Fakat ilaç tedavisi yapıldığında, hastalık tam olarak ortadan kaldırılamaz. İlaç tedavisi uygulaması ülseratif kolit sorununu nadir olarak bitirilebilir. Bu rahatsızlık yaşam boyunca hastaları etkisi altına alır. Hastalarda genellikle alevlenme ve sakinleşme dönemleriyle iç içe yaşanır. Bu nedenle ilaç tedavisi yaşam boyu devam etmelidir. Uzun sürede hastada iyilik halinin sürmesi halinde, kullanılan ilaçların kesilmesi gündeme gelebilir. Bu doktorla hastanın birlikte karar vermesi gereken bir durumdur.

Tedavide kullanılan ilaçlar: Tedavi yapılırken aminsalisilik asit bileşikleri, kortizon ve immün sistem düzenleyici ilaçlar kullanılır. Ülseratif kolit kontrol altına alınmadığında, infliximab ve Siklosporin tercih edilebilir. Bu ilaçların yan etkileri nedeniyle doktor denetiminde kullanılması gerekmektedir.

Ülseratif kolit cerrahi yolla tedavi edilebilir mi?

Bu hastalık sadece kalın bağırsakları tuttuğu için, kalın bağırsağın alınmasıyla tedavisi yapılabilir. Fakat uygulanan cerrahi müdahalede kalın bağırsağın tamamı çıkarılmalıdır. Bu yöntem bazı sorunlara neden olacağından bunun dikkate alınması ve hastanın yeterince aydınlatılması gerekir. Cerrahi müdahaleye karar vermek için, uygulanmış olan tedaviden sonuç alınamaması, kullanılan ilaçların yan etkilerinin kontrol edilememesi, bağırsakların delinmesi ya da kanser riskinin bulunması yeterlidir. Hastaların ilaç kullanmak istememesi ya da cerrahi tedaviyle rahatsızlıktan kurtulmak istemesi halinde de, cerrahi yöntem uygulanabilir.

Ülseratif kolit hastaları nelere dikkat etmeli?

Ülseratif kolit hastaları en fazla bu durumda hamile kalıp kalamayacaklarını merak eder. Ancak buna engel olan bir durum yoktur. Hamilelik hastalığın kontrol altına alındığı zamanda planlanması daha uygun olur. Aktif dönemde hamilelikte düşük ve erken doğum riski olabilir. Hastalar hamileliklerinde ilaç tedavisine devam edebilir. Fakat yan etkisi olan ilaçlarda doktora danışılması gerekir.

Kişilerde ülseratif kolit olması bağırsak kanseri gelişme riskini arttırabilir. Hastalığın uzun sürmesinde ve şiddetli olması halinde bu risk daha yüksek olur. Ülseratif kolit rahatsızlığı 8-10 yıl kadar devam ederse, kanser gelişimi daha yüksek olur. Bu nedenle hastalar belli aralıklarla kolonoskopik takipte olmalıdır.

Bir Cevap Yazın