Tükenmişlik sendromu nedir?

panik-atakTükenmişlik sendromu; İnsanların sürekli kendilerini yorgun hissettiği, enerjilerinin çok hızlı bir şekilde tükendiği ve aynı hızla tekrar enerjik hissedemediği, hiçbir şey yapmak istememe durumudur.  Çok ağır bir iş yerinde çalısıyorsanız, iş temponuzu düşürmeyi denemek ve iş saatleri arasında kısa ama sık sık mola vermenin yanında, yemek ve uyku saatlerini düzenli olmasını sağlamadığınız halde yine de kendinizi mutsuz, işe yaramaz hissediyorsanız. Siz tükenmişlik sendromu yaşıyorsunuz demektir.

Duygusal açıdan tükendikleri için, sık sık ağlama krizlerine yakalanırlar. Artık verecek bir şeylerinin olmadığını düşünürler, hep çalıştıkları işlerin olumsuz yönlerini söylerler. Kendilerini asla takdir etmedikleri gibi, insanlarında takdir edip beğenmediklerini düşünürler. Aşırı derecede mutsuz ve umutsuzdurlar. Her şeye hemen abartılı bir şekilde öfkelenirler. Hiçbir şey iyiye gitmez, her şeyin kötüye gittiğini düşünürler. Düşünme hızları çok yavaşladığı için, dikkatli bir iş yapamazlar, dikkatlerini toparlayamazlar. Karar veremezler. Bir karar alacakları gerektiğinde çok zorlanırlar. Fiziksel olarak enerjileri çok yavaşlar. İştahsızdırlar. Çok yorgundurlar ve gece geç saatlere kadar uyuyamadıkları için, sabah uyanmakta çok zorlanırlar. Ve kalktıkları zaman da uyumadan önceki gibi yorgundurlar. İş hayatlarından, aile hayatlarına kadar her şey bozulur. Yakın ilişkilerdeki insanlar bir anda olan bu durgunluğu, mutsuzluğu anlamayacakları için, ciddi sorunlar yaşarlar. Müşteri ile muhatap olunacak bir iş yerinde çalışıyorlarsa, müşteri ile kavga ederler. Cinsel hayatları yok denecek kadar azalır. Kendilerini işe yaramaz düşünürler.

Tükenmişlik sendromu çok yaygın görülen bir hastalıktır. Genellikle, çalışan insanlarda görülen bu rahatsızlık yüzde seksen çalışanda görülmektedir. Tükenmişlik sendromu bir anda oluşan bir şey değildir. Yavaş yavaş ortaya çıkar. Her şeyi kusursuz yapma isteği olan insanların, hayır demede zorlanıyorsa ve aşırı gelişmiş görev duygusuyla, görevlerini hemen yerine getirmek için çabalayan insanların: çabalarının yetersiz olması ve iş yerinde bir türlü istediği yere gelemiyorsa tükenmişlik sendromuna yakalanmanız olasıdır. Ve ruhsal dengesi bozulur tükenmişlik sendromuna yakalanan insanın iş, aile ve sosyal hayatları bozulur.

Çocuk yaşta çalışmaya başlayıp, çok uzun yıllar çalışmak zorunda kalan insanlarda daha sık görülür.

Tükenmişlik sendromunu, iş hayatını çok etkiler. Sorumluluk gerektiren bir işte çalışıyorsanız tükenmişlik sendromuna yakalanma riskiniz oldukça fazladır.

Bulunduğunuz konumdan bir süre uzaklaşmanız size iyi gelecektir. Sizi tükenmişlik sendromuna iten olguları bularak, bunların üzerine düşünerek, ne yapmanız gerektiğini muhakkak bir uzmanla görüşerek danışmanlık almalısınız.

İlaç tedavisi ve psikolojik terapi alarak tükenmişlik sendromundan kurtulabilirsiniz. İyileşme süresi oldukça zordur.

Bir Cevap Yazın