Testere dişli aslan pençesinin faydaları nelerdir?

aslan pençesiTestere dişli aslan pençesi bitkisinin faydaları özellikle kadınları daha fazla ilgilendirmektedir. Bu bitkinin yararlı etkilerinden faydalanmak için, raf ömrünün bir yıldan daha az olması gerekir. Sıcaklığı fazla olmayan, nemli topraklarda ve daha çok gölgede yetişen bu bitki, ışığı sevmesine rağmen direkt güneş ışığı aldığı zaman bundan olumsuz etkilenir. Tarihte çok eski dönemlerden itibaren özellikle kadınların pek çok sorununa deva olmuştur. Ayrıca bu bitki terleyen yapraklarıyla yağmur habercisi olarak kabul edilmiştir. Yaprakların üstünde birikmiş olan teri cildin tazelenmesinde ve canlanmasında da etkili olur. Bu ter özellikle yaz döneminde ciltte oluşan çiller içinde oldukça etkilidir. Geçmişten günümüze kadar gelen testere dişli aslan pençesinin faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle bitkinin kürü hazırlanarak, çeşitli rahatsızlıkların bitkisel tedavisi için kullanılmaktadır.

Çayırlık yerlerde ve ormanlarda doğal şekilde yetişen aslan pençesi, gülgiller familyasına ait yabani bir bitkidir. Oldukça dayanıklı ve geniş kökü, 50-60 cm boyunda olan çok yıllık otsu bitkinin içeriğinde ise, tanen ve uçucu yağlar bulunmaktadır. Sarıdan yeşile doğru giden çiçekleri, geniş yüzeyli yaprakları vardır. Geçmişten itibaren bitkisel tedavi için, oldukça etkin şekilde kullanılan şifalı özelliği olan bir bitkidir.

Testere dişli aslan pençesinin faydaları nedir?

Aslan pençesinin sapları ve yaprakları kabızlık etkisi yaratmadan ishale iyi gelir. Çayı yapılarak içildiği zaman bağırsakta olan perisaltik hareketleri yavaşlatmakta ve bunların kontrol altında olmasını sağlamaktadır. Bitki daha çok hareketli bağırsak sendromu hastalarının yakınmasına iyi gelir.

Şeker hastalarındaki zor kapanan yara iyileştirmesinde ve ameliyat sonrasındaki yaraların hızlı kapanmasında oldukça etkili bir bitkidir.

Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi yani kansızlık sorunu olanlara haftada 5-6 defa testere dişli aslan pençesi çayı önerilir.

Kadınların hamilelik döneminde rahim kaslarını güçlendirme etkisiyle, düşük riskini azaltmaktadır. Gebeliğin ilk üç aylık döneminden sonra düşük riski bulunan kadınlar açısından faydalıdır. Bitkiden hazırlanan çay, gebelik döneminde ilk üç aydan sonra her gün 1-2 defa içilerek kullanılabilir.

Doğada sanki kadınlar için yetişmiş olan bu bitkinin, kadın rahmine çok önemli yararları bulunur. Bu daha çok erken yaşta beklenmedik bir dönemde menopoza girme riski olan kadınlara tavsiye edilir. Adet düzensizliği bulunan kadınlar için, kadınlık hormonlarının düzenlenmesi için, rahimdeki miyomların neden olduğu kanamaların kontrol altına alınması açısından oldukça etkili bir bitkidir.

FSH hormonu yüksekliği olan kadınlara tavsiye edilmektedir. Kadınlarda erken yaşlarda adet kanamasının üçüncü gününde yapılan tetkikler sonucunda FSH hormonunda yükselme varsa, erken menopoz riski ortaya çıkabilir. Bu kadınlar açısından paniğe ve endişeye neden olmaktadır. Hormonal dengesizliğin eşliğinde adet düzensizlikleri gelişmeye başlayabilir. Bu durumda olan kadınlara testere dişli aslan pençesi kürü tavsiye edilmektedir.

Ayrıca kadınlarda adet dönemindeki aşırı kan kayıplarında, adetlerin normalden uzun sürmesine mani olan şifalı bir bitkidir. Bunun için aslan pençesi kürü hazırlanarak, belirli bir dönem kullanılması gerekir.

Kadınlarda çoğunlukla endişe ve üzüntü gibi durumlar meydana geldiği zaman, adet kanamaları birkaç gün erken başlayabilir, stresli oldukları dönemlerde ise adet kanamaları birkaç gün gecikme gösterebilir. Kısaca kadının ruh hali adet kanamalarının bile düzeninde etkili olmaktadır. Bu bitkinin kullanılması kadınların ruh halinin düzeltilmesinde de etkili olur. Testere dişli aslan pençesi bitkisinin kadınlara bu derece faydalı olmasının sebebi içeriğinde olan phlobaphen maddesinden kaynaklanmaktadır.

Dünyada çok sayıdaki ülkede bu şifalı bitkinin farklı sağlık sorunlarında kullanıldığı görülür. Bunların içinde, İsviçre’de inme ve damar sertliği rahatsızlıklarında, Macaristan’da diüretik ve yara tedavisi için kullanılması dikkat çeker.

Bir Cevap Yazın