Tere otu nedir?Faydaları nelerdir?

Bilimsel adı “pepidium” olan tere otu, turpgillerden bir bitkidir. Su teresi ya da tere otu adları ile tanınan bu bitki, yapraklan büyük ve kalp şeklindedir. Çiçekleri bir araya toplanmış vaziyette olup beyaz renktedir. Nemli ve bataklık yerlerde daha iyi yetiştiği bilinmektedir.
ttt
Tere otu birçok kişi tarafından dere otu ile karıştırılan bir bitkidir. Hatta varlığı ile yokluğu birçok kişi tarafından sık sık tartışılan bir bitkidir. Aslında adından dolayı dere otu ile karıştırılmaktadır. İsim benzerliği olmasından dolayı bazı kişiler tarafından aynı bitki olduğunu düşündürmektedir. Fakat dere ile tere birbirinden farklı olan bitkilerdir. Genel olarak taze olarak tüketilen bir tür sebzedir. Yaprak kısımları salatalarda, garnitürde ve yeri geldiği zaman piyazda kullanılabilir. Limon ve az miktarda zeytinyağı ile harika tatlar elde edilmesi mümkündür. Salata seven kişiler için tercih edilmesi gereken oldukça şifalı bir bitkidir. Tere otunun insan sağlığı açısından bir çok faydası olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Aslında günlük hayatımızda bolca tükettiğimiz ya da pazarlardan ve marketlerden kolaylıkla elde edebileceğimiz birçok bitkinin faydası gibi tere otunun da tam olarak faydasını bilmiyoruz.

Faydalarını tam olarak çok da iyi bilmediğimiz bu şifalı bitki genel olarak çeşit çeşit salataların yapıldığı, yemek kültüründe salataların bol bol tercih edildiği Akdeniz ülkelerinde kolaylıkla yetiştirilmektedir. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin salata kültürünün geliştiğini düşündüğümüzde tere otu yetiştiriciliğinin önemli olması da kaçınılmazdır. Bu ülkelerde yaşamakta olan insanlar genel olarak salata tüketmeyi çok sevmektedirler. Bundan dolayı da çeşitli bitkilerle bir çok çeşit salatalar hazırlarlar. İşte tere de bu bölgelerde tüketilmekte olan salatalarda sıkça tercih edilen bir bitkidir.

Tere otunun faydalarını şöyle sıralamak mümkündür:
1- İştah açıcı özelliğe sahip olan bir bitkidir. Her tür yemeğin yanında kolaylıkla ve severek tüketilmektedir.
2- İskorbüt gibi bazı vitaminsizlik hastalıklarında çok faydalıdır.
3- Akciğer kanseri için yapılan karışımlarda kullanılmaktadır. Tere tohumu, ısırgan tohumu ile birlikte öğütülüp balla macun yapılarak kullanılır.
4- Romatizma için oldukça etkili bir bitkidir. Yine başka bitkilerle yapılan karışımlarla birlikte kullanılır. Tere tohumu unu, su, zeytinyağı karıştırılıp,su çekinceye kadar kaynatılır, kalan zeytinyağı ile ağrıyan yerlere masaj yapılır.
5- Kulunç ağrıları için etkisi bilinmektedir. Tere tohumu unu, su, zeytinyağı karıştırılıp, kaynatılır. Tıpkı romatizma için hazırlanan karışım gibi. Zeytinyağı ile ağrıyan yerlere masaj yapılır.
6- Hanımlar yerse sütleri çoğalır.
7- İdrar söktürücü olma özelliğine sahiptir. Tere otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
8- Soğuk algınlığı için kullanılan bitkilerden biridir. Tere otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. Böylece hem güzel bir tat almış olacaksınız hem de hastalığınızdan kurtulmuş olacaksınız.
9- Nefes darlığı için tüketilmesi gereken bir sebzedir. Tere tohumu, biberiye, sinirli ot ile birlikte öğütülüp balla macun yapılarak yenir.
10- Basur ( Hemoroid ): Tere tohumu, servi kozalağı ile birlikte öğütülüp bal ile macun yapılarak yemeklerden yarım saat önce yenir. Etkili olduğu gözlemlenmiştir..
11- Saç bakımı için kullanılan bir bitkidir: Tere otu kaynatılıp saçlar yıkanırsa saçlar güçlenir.
12- Balgamı keser, midede çok kalırsa barsak kurtlarını da öldürür.
13- Çıban: Tere otu öğütülüp su ile lapa yapılıp çıbanlara sürülür.
14- Su teresi dişetleri iltihaplarında kullanılmaktadır.
Tere otunun herhangi bir yan etkisi gözlemlenmemiştir.

Bir Cevap Yazın