Teflon nedir?

Sanayinin birçok alanında kullanılan ve insanların genel olarak tencere ile tavaların kaplanmasında kullanılan bir madde olarak bildiği Teflon, Politetra Floroetilen maddesinin ticari alanda kullanılan adıdır. Kimyasal olarak Flor ile doygun hale getirilen Etilen Polimer yapıdaki bir Politetra Floroetilen olan teflon, moleküler yapısında yer alan Karbon(C) atomlarının düz bir yapıya sahip olması nedeniyle yapışmaz özelliğe sahiptir. Flor atomları ile tamamen doygun hale getirilen teflonun düz Karbon zincirlerinden oluşan moleküler yapısı, çok kuvvetli atom bağlarının oluşmasına neden olur. Sıcaklığa karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan teflon ayrıca kimyasal maddelerin büyük bir bölümü ile reaksiyona girmediği için yaygın olarak mutfak gereçlerinde kullanılır.

1938 yılında Roy J. Plunkett tarafından icat edilen teflon, üzerinde yapılan kapsamlı çalışmaların ardından “Du Pont” firması tarafından 1946 yılında ticari bir mal olarak piyasa sürülmüştür. Teflon kimyasal maddelere ve sıcaklığa dayanıklı bir yapıya sahip olmasının dışında yoğun nemin hakim olduğu ortamlarda da herhangi bir reaksiyona girmeden uzun yıllar boyunca ilk günkü formunu koruyabilen bir maddedir. Teflonun moleküler yapısında bulunan Karbon atomlarının düz bir çizgi halinde sıralanması, bu maddenin özellikle sürtünmeye ve çizilmelere karşı çok yüksek bir dayanıklılık göstermesine neden olur.

Teflonun günümüzün modern teknoloji ile desteklenen endüstriyel üretimde bu kadar yaygın kullanılmasını sağlayan özelliklerinden bir diğeri de, moleküler yapısı sayesinde hiçbir maddenin teflon yüzeye tutunamamasıdır. Yüzeyine herhangi bir maddenin yapışamaması teflonun tencere ve tavalar için ideal kaplama malzemesi olmasını sağlamıştır. Teflonun hiçbir maddeye yapışmamasının nedeni de diğer tüm maddelerden daha düşük bir sürtünme katsayısına sahip olmasıdır. Teflon her ne kadar ısıya dayanıklı bir yapıya sahip olsa da, 260 ºC’den itibaren bozulmaya başlar. 260 ºC’den başlayarak ısıtılmaya devam eden teflon malzeme, sıcaklık 350 ºC’ye vardığında tamamen bozulur.

Teflon kaplama günümüzde birçok tencere ve tavada kaplama malzemesi olarak kullanılsa da, bu tür ürünlerin dökme tavalar gibi uzun süre ateş üzerinde bırakılmaması gerekir. Sürekli ısınarak sıcaklığı 260 ºC’ye varan teflon kaplamalı bir tavanın yüzeyindeki malzemenin yapısı bozulmaya başlayacağından, teflonun içerisinde bulunan kimyasal maddeler pişirilen yemeğin de içine karışmaya başlayacaktır. Bu durum sağlık açısından büyük bir sorun oluşturacağından içerisinde herhangi bir malzeme olmayan teflon kaplamaları tavaların ve tencerelerin uzun süre ateşte bırakılmamasına dikkat etmek gerekir. Yapılan araştırmalar harlı ateş üzerine bırakılan bir tavanın çok kısa süre içinde 300 ºC’yi aşan sıcaklıklara varabildiği göstermiştir.

Rahnansaika

 

Bir Cevap Yazın