Sümbül nasıl yetiştirilir?

Sümbül; soğanlı bitki ailesine mensup olan, özellikle bahar mevsimini oldukça fazla seven ve bizler için adeta baharın müjdecisi olarak bilinen güzel mi güzel bir bitki türüdür. Sümbül, kış soğanları olarak adlandırılan grupta yer alır. Bundan kasıt; sümbül bitkisi soğanının Kasım sonu ile Aralık başında toprağa dikilmesidir.

Dikiminden sonrasında bahar soğanları olarak adlandırılan gruptaki  bitkilerle açan çok hoş bir soğanlı bitkidir. Daha çok yetiştiği bölgeler arasında Akdeniz’den İran’a doğru bir coğrafya karşımıza çıkar. Bununla beraber Avrupa’da da yetiştirildiği bilinmektedir. Ancak sümbül özellikle Akdeniz’in ılıman iklimini seven ve buralarda rahatlıkla yetişen bir bitki türüdür.

sumbul 2

Şimdi evinde yahut kış bahçesinde sümbül yetiştirmek isteyen kişiler için bu bitkimizin yetiştirilişi hakkında biraz ayrıntılı bilgi verelim. Sümbül, bahçeleri çok seven ve gövde uzunluğu yaklaşık olarak 12 – 15 cm.’i geçmeyen bir bitkidir. Görüldüğü üzere boyu çok fazla uzamaz, minyon bir bitki çeşididir. Bu açıdan evlerde de kolaylıkla yetiştirilebilir, yaşam alanınızı fazla etkilemez. Beyaz, mor ve pembe renklerle güzel bir dokuya sahiptir.

Daha pek çok çeşitli rengi bulunsa da sahip olduğu ana renkler bunlardır. Sümbül Kasım sonu Aralık başı bitkilerin uykuya girdiği dönemde toprağa girmelidir. Dikilecek olan toprağının özellikle humuslu ve geçirgen bir yapıya sahip olması bu noktada önem taşır. Çünkü; toprağın bu özelliği bitkinin yapraklarının daha büyük ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Evlerde özellikle pencere önlerinde sümbülü sağlıkla yetiştirebilirsiniz.

Eğer ki sümbülünüzü ev ortamında değil de kış bahçesinde yetiştirecekseniz de yine aynı zaman dilimi içerisinde toprağa dikmelisiniz ve sonrasında doğal kış koşullarında sümbülüzü yetiştirmelisiniz. Burada bahçeye sümbül soğanı diktikten sonra onu tamamen kış iklimine terk etmek son derece önem taşır. Aksi halde bahar dönemine kadar sümbül soğanlarınız çürür.

Bu süreç içerisinde sümbülü haftada sadece bir kez sulamanız yeterli gelecektir. Fazla sulamanız halinde ise yine sümbül soğanını çürütmüş olursunuz. Bahar mevsiminin gelmesi ile hızla çiçeklenmeye başlar. Bu nedenle salonda ya da kış bahçelerinde sümbül yetiştirmek isteyen kişiler, gece olduğunda mümkünse sümbülü balkona alarak, daha da açık olmak gerekirse gölgeli ve serin bir yere alarak, sümbülün daha uzun dönem boyunca çiçekli kalmasını sağlayabilirsiniz.

sumbul

Bir Cevap Yazın