Su kaplumbağası nasıl beslenmelidir?

kaplumbağaSu kaplumbağası bakmak isteyenler öncelikle beslenmesine özen göstermelidir. Kaplumbağanıza vereceğiniz besinlerden önce, beslenmede dikkat etmeniz gereken bazı önemli konuların açıklanması faydalı olacaktır. Kaplumbağaların akşam hava kararmadan önce günde bir kez beslenmesi uygundur. Büyüklüğü 10 cm den küçük olan kaplumbağaları günde 2 defa beslemelisiniz. Besinlerini hızla tüketecekleri miktarda vermelisiniz. Yemedikleri yiyeceklerin suyun içinde bozulacağını söyleyebiliriz. Birde suda beklemiş olan besinleri daha sonra yemeyeceklerdir. Ayrıca besinlerinin üzerine toz vitamin serpebilirsiniz. Bu kaplumbağanızda vitamin eksikliğini önler. Ayrıca balık gibi besinleri elinizle ya da suya bırakıp verebilirsiniz. Birden daha çok kaplumbağa bakıyorsanız, yemi aralarında çekiştirmemeleri için ayrı noktalarda verin. Küçük boydaki kaplumbağalara yemlerini de küçük ebatlarda vermelisiniz. Beslenmesine göstereceğiniz önemin yanında, kaplumbağaların güneşe çıkarmak gelişimleri ve kemikleri için çok önemlidir. Güneşe çıkardığınızda, gölgede olabilecekleri bir alanın mutlaka olması gerekir.

Su kaplumbağasına verilmesi en uygun yemler

Alabalık ve tatlı su levreği gibi balık türlerini haftada en az 3 kere olmak üzere verebilirsiniz. Eğer kaplumbağanıza besin olarak balık vermezseniz, B vitamini eksikliği yaşar. Ayrıca yem olarak verdiğiniz balıkların üstüne vitamin de serpebilirsiniz. Kaplumbağaların diğer sevdiği besinler arasında balık gibi kokan stick kaplumbağa yemleri ve kurutulmuş kum karidesi de sayılabilir.

Su kaplumbağasına ara sıra verilmesi gereken besinler

Zayıf olan kaplumbağalara verilmesi en uygun besin tatlı su balığı olan som balığıdır. Bazı kaplumbağa türleri özellikle marul ve muz yemekten hoşlanırlar. Fakat kısa bir kalın bağırsağa sahip olduklarından dolayı bitkileri zor hazmederler. Eğer sadece bitkisel yemlerle beslenirlerse eksik ve dengesiz bir beslenme şekline sahip olurlar. Besin olarak tuzlu su balıklarından haftada sadece bir kez yemeleri gerekir. Tuzlu su balıklarının içinde tuz bulunduğundan, böbreklerine zarar verebilir. Severek yedikleri besinler arasında yağ oranı yüksek olan un kurtçukları da bulunur. Fakat sadece bu kurtçuklarla beslenmeleri doğru değildir. Cansız olan kurtçukların içine vitamin enjekte edebilirsiniz. Kaplumbağanıza hafta içinde 3-5 adet kurtçuk verilmesi yeterlidir.

Su kaplumbağasına kesinlikle vermemeniz gereken besinler

Kırmızı balçık kurtçuklarını su kaplumbağaları hiç vermemelisiniz. Çünkü parazit içerirler ve bu onları ölüme kadar götürebilecek bir bağırsak rahatsızlığına sebep olabilirler. Kaplumbağa üreticileri ve satıcıları çoğunlukla besin olarak bunları verdiklerinden dolayı, kaplumbağaların toplu ölümüne sebebiyet verirler. Sığır kalbi verilmesi de son derece sakıncalıdır. Çünkü bu gıda maddesi onların vücudundaki kalsiyumu tükettir ve raşitizm hastalığına neden olabilir. Sığır kalbi dışında ciğer gibi sakatatlar ve balıkların iç organları da aynı etkilere sebep olduğunda dolayı, kaplumbağalara besin olarak verilmemesi gerekir. Köpek ve kedi mamaları da gut hastalığına sebebiyet vereceği için kaplumbağalar için sakıncalıdır.

Su kaplumbağalarına verebileceğiniz bazı besinler

Su karidesi: Bu besin maddesi hem yavru olanlara, hem de yetişkinlere verilebilir. Bu karides bildiğimiz karides değildir. Denizdeki canlılar tuzlu olduğundan dolayı, kaplumbağaların böbreklerine zarar verebilir. Bu karides tatlı su omurgasızları ailesinden olan deve piresidir. Kaplumbağanız beslendikten sonra bunların yenmeyen bölümleri akvaryumdan toplanmalıdır.

Kaplumbağa yemleri: Bu yemler hazır olarak üretilen genel kaplumbağa yemleridir. Kaplumbağaların büyüklüğüne göre farklılık gösterir ve kaplumbağanızın boyutuna uygun olan yem tercih edilmelidir. Özellikle yavru olan kaplumbağalar bu hazır yemleri zevkle yerler. Bu yemler çoğunlukla bond yem olarak hazırlanır ve piyasaya sunulur.

Yağsız dana eti ve kıyması: Bunlar su kaplumbağalarının zevkle yediği yiyecekler arasındadır. Ette bulunan sinirleri ve yağları güzelce temizleyip ayıkladıktan sonra kaplumbağanızın yiyebileceği büyüklükteki parçalar halinde keserek ona verebilirsiniz. Bu besin maddelerini de akvaryumun dışındaki bir kapta vermelisiniz. Çünkü bu besin maddeleri akvaryumun suyunu yağlayabilir.

Tavuk bonfile, beyaz et: Kırmızı ete alternatif olarak tavuğun beyaz etinden ve göğsündeki kıkırdak bölümünden yedirebilirsiniz. Bu besinleri hafifçe haşlayarak yedirebilirsiniz. Bu gıda maddeleri de akvaryumun dışında bir kapta verilmelidir ve üstüne vitamin damlatılmalıdır.

Marul: Marulun sadece yeşil olan kısmı akşamdan akvaryuma koyulabilir. Ancak yenmeyen bölümü sabah akvaryumdan alınmalıdır.

Yumurtanın kabuğu, haşlanmış yumurtanın beyazı ile mürekkep kabuğunun kemiği: Kalsiyum kaynağı olan yumurta ile toz haline getirilmiş olan mürekkep kabuğunu karıştırarak, besinlerine ekleyerek verebilirsiniz.

Tatlı su balığı: Tatlı su balıklarının içinde alabalık kaplumbağalar için ideal bir besindir. Bu balığı çiğ olarak küçük parçalar halinde verebilirsiniz. Balıklar akvaryum suyunu yağlayacağından, ayrı bir kap içinde verilmelidir.

Bir Cevap Yazın