Siyatik hastalığı nedir?

Üst bacağın arka kısmı, arka bacağın dış tarafı ve siyatik siniri boyunca yayılarak baş gösteren ağrıya siyatik ağrı denir. Ağrı, bazen aniden ortaya çıkar. Bazen de yavaş yavaş ilerler. Otururken, kalkarken, uzanırken hareket edilmekte zorlu yaşanır. Bel kemiğinin aşağı bölgesi, hassaslaşır. Ağrılar yürürken, öksürürken ve gerinirken daha çok artar. Halk arasında siyatiğe sinir romatizması da denir. Bu ağrı şiddetlendiği zaman kişiyi yürüyemez duruma getirebilir. Siyatik çoğu zaman tek başına görülmez bel fıtığı, omurga hastalıkları, disk kayması, diz kapağındaki iltihaplanmalar gibi sinirleri sıkıştıran çeşitli rahatsızlıklarla birlikte görülebilir.
Siyatik ağrısı sadece belli bir bölgede değil, ağrı yaptığı zaman bütün bir organda hissedilir.
siyatik
Siyatik hastalığının belirtileri şunlardır:
1. Kalçadan topuğa kadar hissedilen ağrı, çekilme sorunu
2. Belden ayağa kadar hissedilmeye başlayan bir ağrı
3. Etkilenen bacakta karıncalanma, hissizlik ve kas güçsüzlüğü sorunu
4. Kramplaşmalar, sertleşmeler ve kalçada meydana gelen uyuşmalar
5. Gerinirken ve öksürürken baş gösteren ağrılar
6. Üst bacakta meydana gelen devamlı ağrılar
7. Aynı pozisyonda durunca bütün bacakta görülen ağrılar

Siyatik hastalığının bir çok nedeni olabilmektedir. Bunlardan en çok görülenleri şunlardır:

1. Skolyoz (omurga eğrilikleri),
2. Omurların siniri sıkıştırmasının ağrıya neden olması
3. Omurga kireçlenmesi,
4. Şeker hastalığının veya diğer omurga hastalıklarının etkileri,
5. İltihaplanan bölgelerin siyatik sinirleri etkilemesi,
6. Disk kaymalarının siniri sıkıştırması,
7. Omurga tümörleri,
8. Bel fıtıkları,
9. Doğuştan gelen kemik bozuklukları,
10. Travmalar,
11. Yanlış iğne kullanımı,
12. Ağır sportif faaliyetler
13. Güç doğumlar yer almaktadır.

Siyatik ağrıdan şikayet eden insanlar ilk olarak bacakları ve bel kısmını yormamaya, dinlendirmeye özen göstermelidirler. Spor kazalarında ve doğumda meydana gelen çeşitli ağrılar siyatik ağrı gibi görünmektedir ve bu durumun siyatik problemler ile karıştırılmaması gerekir. Hastalık bacaklardan yukarı bel bölgesine kadar ilerlemişse ilerlemiş demektir. Siyatik ağrısı olan kişilerin yük kaldırması, fazla çalışması ağrıyı daha fazla arttırmaktadır. Yan şekilde yatarak bacağın ağırlığını başka yöne vermek ağrıyı biraz hafifletir ama kalıcı çözüm için yeterli değildir.

Teşhisi konulmuş olan hastanın iyileşme sürecinin büyük bölümünü fizik tedavi oluşturmaktadır. Fizik tedavinin yanı sıra ağrıyı dindirmeye yardımcı olan bazı ilaçlar kullanmak, yorucu hareketlerden kaçınmak tedaviye katkı sağlamaktadır. Genel olarak hidroterapi, ışınsal terapi ve masaj fizik tedavide tercih edilen başlıca yöntemlerdir.

Bazı hastalar bel fıtığı şikayeti ile uzman doktorlara gitmektedirler.Ancak sorun tamamen siyatik olabilmektedir. Sorunun siyatik sinirlerden olduğunu doktor basit bir şekilde anlayabilmektedir. Uzman doktor tarafından hasta düz bir zemin üzerine sırt üstü yatırılarak bacağını kaldırması istenir. Bacağını yukarı kaldıran hasta rahatsız edecek şekilde bacağın arka yüzünde bir hissediyorsa siyatik teşhisi hemen konulur.
Omurgada meydana gelen sorunlar ile birlikte siyatik ağrıların farklı sebebleri de vardır. Yapılmış olan çeşitli araştırmalarda, kullanılan sinir ilaçlarının, omurda tümörünün, iç organ rahatsızlıklarının, doğumdan sonra meydana gelen sorunların, yanlış kırık çıkık düzeltme yöntemlerinin, şeker hastalığının ve bel fıtığının sebep olduğu görülmüştür.

Siyatik tedavisi için ayrıca kaplıca suları, sıcak banyolar tavsiye edilmektedir. Tedaviye başlamadan önce doktor kontrolünde hastalığın asıl sebebinin bulunup, kullanılan bazı ilaçların kesilip ya da gerekli olan bir kısım ilaçların kullanılmasını başlanarak iyi bir dinlenme ve kasların güçlendirilmesi için çeşitli yöntemler uygulanacaktır.
Siyatikten korunmanın yolları şunlardır:
1. Dik duruş pozisyonunda durulmalı
2. Karın kasları çalıştırılıpp, kuvvetlendirilmeli ( Mekik çekmek )
3. Dengesiz yük kaldırmamamk, yükü yerden alırken mutlaka eğilerek almak
4. Uzun süre oturmamak ve uzun süre ayakta kalmamak
5. Yüksek topuklu ayakkabı giymemek

Siyatik hastalığı ağrılı bir hastalık olduğundan dolayı insan hayatının kalitesini olumsuz yönde etkiler. Tedavi aşamasında fizik tedavi, istirahat vs olduğu için uzun süre hareketsiz kalınabilir. Bundan dolayı hapishane hastalığı da denilmektedir.

Bir Cevap Yazın