Sivrice neresidir?

Sivrice’nin üzerinde kurulu olduğu topraklar Bizanslılar döneminde Müslüman Arap’ların saldırılarına maruz kalmış olup zaman zaman el değiştirmiş¬tir. 1071 yılında tarihin önemli savaşlarından olan Malazgirt Zaferinden sonra bu ilçemiz Türk toprağı olmuştur. Farklı Türk Beyliklerinin idaresinde kalmış olan bu topraklar 1234 yılında Alaattin Keykubad tarafından Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına dahil edilmiştir. 1243 yılında büyük bir hezimet olan Kösedağ Savaşı’ndan sonra İlhanlılar Devleti’nin kontrolüne giren Sivrice toprakları, daha sonra Dulkadir Oğulları Beyliğinin sınırları içerisinde yer almıştır. 1366 yılından sonra Memlüklular’ın eline geçen Sivrice 1465 yılından itibaren Akkoyunlu ve 1507 yılından sonra ise Safevi Devle¬tinin hakimiyetine geçmiştir. 1514 yılında İran’a düzenlenen Çaldıran Zaferinden sonra Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.Resim51
Kendisine bağlı 50 köyden müteşekkil olan Sivrice’nin tarihi çok çok yenidir. 1933 yılından 1940 yılına kadar Romanya, Yugoslavya ve Rusya’dan getirilen yaklaşık 6000 kişilik Türk göçmen, tarım yapmaya elverişli alanlara yerleştirilmişlerdir. Bu göçmenlerden çoğu Uluova’ya, bir kısmı Palu ovası ile Karakoçan’a ve 92 kişi de bugün¬kü Sivrice’ye yerleştirilmiştir. Daha önce mevcut olan ve pek azı yeni kurulan iskan alanlarına yerleştirilmişlerdir. Bu göçmenler için 1938 yılında Hazar Gölünün güney batı kenarı¬nda Sivrice adı verilen bir köy kurulmuştur. Daha önce Elazığ merkeze bağlı olan bugünkü Sivrice’nin İringil Bucağının tamamı ile Huh Bucağının büyük bir bölümü Elazığ’dan ayrılarak yeni bir ilçe olan Sivrice’yi oluşturmuştur.
1936 yılında geçici olarak Yukarı Huh Köyünde kurulan bu ilçe merkezinin 1939 yılında bugünkü yerine taşınmıştır. Hazar Gölünün güneybatısında yer alan Sivrice ilk olarak 1938 yılında küçük bir tepe üzerinde 24 göçmen evinden ve bir hükümet binasından oluşturularak kurulmuştur.Sivrice, Elazığ’a bağlı turistik bir ilçedir. Elazığ’ın turizm açısından son derece önemli olan bir bölgesidir. İl merkezine 31 km uzaklıkta olan Sivrice’ye ulaşım kara ve demiryolu ile sağlanmaktadır. Sivrice Hazar gölü kıyısında olan bir ilçemizdir. Tektonik bir göl olan Hazar gölü tertemiz ve berrak suyu, halka açık plajlarıyla ve içerisinde bulunan “Batık Yerleşme” ile Elazığ’ın tatil ve dinlenme merkezidir.
Sivrice İlçesinin batısında Baskil İlçesi, doğusunda Maden İlçesi, güneybatısında Malatya’nın Doğanyolu İlçesi, güneydoğusunda Diyarbakır’ın Çüngüş İlçesi, kuzeyinde ise Elazığ Merkez İlçesi bulunmaktadır. Ülkemizin önemli barajlarından Karakaya Gölü barajı Sivrice İlçesi ile Malatya’nın Doğanyolu İlçesi arasında sınır oluşturmaktadır. Sivrice’nin güneydoğusunda 2347 metre yüksekliğe sahip Hazarbaba dağı ile 2171 metre yüksekliğe sahip Karaoğlan dağı bulunmaktadır. Hazarbaba dağında kayak merkezi kurulmuştur. İlçe merkezinin rakımı 1266 metredir.
Bu dağlar, dik yamaçlar şeklinde göle indiğinden göl çevresinde geniş düzlükler bulunmamaktadır. Nitekim gölün güney batısında Kürk suyu ağzında gelişen Kürk deltası ve onun devamı olan Gölbaşı düzlükleri ilçenin başlıca düzlüklerini meydana getirmektedir.
Tarım alanlarında daha çok fazla fasulye, biber, domates, patates , şeker pancarı, çilek, mısır, yonca, fiğ gibi ürünler yetiştirilmektedir.
Hazar Gölü balık bakımından oldukça zengindir. Göl balığı adı verilen bir balık türü daha fazla bulunmaktadır. Gölün çevresinde bir çok resmi kuruluşun kamp tesisleri vardır. Halka açık plaj ve mesire yerleriyle gölge halkının önemli eğlence ve dinlenme yeridir. Son dönemlerde öğretmenevinin faaliyete girmesi yazın ilçedeki turist sayısını artırmıştır.

Bir Cevap Yazın