Sivilce neden sıkılmaz?

sivilceDermatalojide karşılığı “akne vulgaris” olan, halk arasında “sivilce” olarak tanımlanan cilt sorunu, ergenlik çağı, menstrüasyon dönemi  (kadınlarda adet/ regl dönemi) gibi hormonal açıdan vücutta önemli değişikliklerin yaşandığı dönemlerde daha çok kendini göstermektedir. Ancak, sivilcenin yaşı ve zamanı bulunmamaktadır. Her yaşta, kadında ve erkekte sivilcelerin görülmesi mümkündür. Çeşitli ebatta ve türde olan sivilceler iltihaplı küçük kırmızı kabartılardır.

Görsel açıdan büyük rahatsızlık veren sivilcelerin sıkılarak giderilmeye çalışılması çokça rastlanılan hatalı davranışlardan biridir. Sivilcenin sıkılması hatalı bir davranıştır, zira bu şekilde bir müdahale asla sivilcelerin iyileşmesini ya da sorunsuz bir şekilde yok edilmesini sağlamamaktadır. Tam aksine tek başına çok ciddi bir sorun teşkil etmeyen sivilcelerin sıkılmaları onların önemli bir rahatsızlık haline dönüşmesine neden olacaktır. Ciltte sivilceye bağlı lekelenmelerin, kalıcı izlerin oluşması söz konusu olur. Bu nedenle, sivilceli ciltler kesinlikle ellenmez, sivilceler kesinlikle sıkılmaz.

Sivilceler sıkıldığında, sivilce içindeki enfeksiyonun cildin daha alt bölgelerine gitmesine neden olunmaktadır. Bu alt bölgeler hayati bir organa yakın bölgeler ise çok ciddi rahatsızlıkların tetiklenmesi söz konusu olabilmektedir. Özellikle, tüm sivilceler için geçerli olmakla beraber, beynimizin bulunduğu baş ve yüz bölgesindeki sivilceler bu riskten ötürü kesinlikle sıkılmamalı, bu sivilcelere elle dokunulmamalıdır. Elle dokunulması hijyenik açıdan sıkıntı doğurmakta olup, zaten enfektif bir halde bulunan cilt bölgesi daha ileri enfeksiyon durumuna geçebilmektedir.

Bir Cevap Yazın