Siğillerin tedavisi nasıl yapılır?

Siğillerin tedavisi, ağrılı ve  çoğalma eğilimi gösteren siğil oluşumlarının bitkisel ürünlerle, ilaç ve cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılması olarak bilinir. Siğillerin meydana geldiği bölgelere göre farklı tedavi şekillerinin uygulandığı görülmektedir. HPV virüsü ile meydana gelen bu siğillerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Siğillerin bulaşıcı özelliği olması sebebiyle, hastalığı taşıyan insanlarla

siğil

direkt olarak temastan kaçınmak ve temizliğe önem vermek gerekir. Bazı durumlarda siğiller kendiliğinden iyileşse de, inatçı olan siğillere dışarıdan müdahale gerekebilir. Bu oluşumlara kesinlikle kendi başınıza müdahale etmenizi önermiyoruz.

Siğillerin bitkisel tedavisi nasıl yapılır?

  • Siğillerin üzerine incir veya yaprağının sütünü sürmek faydalı olacaktır.
  • Soğan ile tuz ovularak siğil üzerine sürülür.
  • Ada soğanı ezilerek siğil oluşumlarının üzerine konması iyi gelecektir.
  • Siğilin semizotu bitkisi ile ovulması yararlı olacaktır.

Siğillerin ilaç ve cerrahi tedavisi nasıl yapılır?

Kriyoterapi yöntemi: Hastalığın en geçerli tedavi yönteminin kriyoterapi tekniği olduğu bilinmektedir. Bu teknikte -196 derece sıvı nitrojen kullanılarak, siğil oluşumları dondurulur ve yok edilmesi sağlanır. Halk arasında bu yöntem soğuk ve kar tedavisi olarak ta bilinmektedir. Bölgede bulunan hastalıklı dokuları öldürerek, siğilleri tedavi olanağı sağlar. Hiç bir şekilde iz bırakmayan yöntem, hastalar tarafından güvenle tercih edilebilir. Uygulama sonrasında meydana gelebilecek ağrı ve şişkinliklere karşı ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Seanslar halinde uygulanabilen bir yöntemdir. Bazı hallerde -196 derecelik sıvı nitrojen yerine, -79 derecelik sıvı karbondioksit kullanılabilir.

Elektrokoter yöntemi: Siğillerin önce antiseptik solüsyonlarla temizlenerek, koter kalemiyle yakılıp yok edilmesini sağlayan yöntemdir. Bu yöntemde siğillerin olduğu bölgeye lokal anestezi uygulaması yapılır. Yaygın siğil oluşumları varsa genel anestezi de uygulanabilir. Oldukça başarılı bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.  Yüksek frekanslı FH dalgaları üretebilen elektrokoter, ani ısı değişimleri oluşturarak siğilleri yok etmektedir.

Lazer yöntemi: Tedavi için oldukça faydalı olsa da, fiyatları açısından pahalı bir yöntemdir. Ağrısız olan lazer uygulamasında, deride oluşan kalınlaşma lazerle inceltilip, siğillerdeki damarlar da lazer ile yakılır. İşgücü kaybına engel olmadığından, ayak tabanlarında ve el ayalarında oluşan siğillerde uygulanması tavsiye edilir.

Cerrahi yolla yapılan temizleme: Siğillerin olduğu bölgeye lokal anestezi uygulanarak, bisturi yardımıyla siğillerin temizlenmesi yapılır. Yara izi bırakabildiğinden, bu uygulama pek tercih edilmemektedir. Yara kenarlarında yeniden tekrarlama riski devam edeceğinden, bu uygulama amacına ulaşmamaktadır.

İlaçlarla yapılan tedavi: Siğillerin üzerine sürülecek kremler ve uygun solüsyonlar bazı durumlarda yarar sağlamaktadır. Bu bölgede deri kalınlığı fazla olduğundan, virüse ulaşmak zor olacağından kullanılan ilaçlar etkisizde kalabilir. Siğil dışına kullanılan ilacın temas etmesi durumunda ciltte tahrişler meydana gelebilir.

Bir Cevap Yazın