Serotonin eksikliğinde ne yapılmalıdır?

serotonin sendromuSerotonin eksikliğinde vücutta bazı olumsuz etkiler oluşur. Serotonin kişinin ruh halinin dengelenmesinde, zihinde odaklanmaya ve uyku döngüsünün düzenli olmasında önemli roller üstlenir. Vücudunuzda serotonin eksikliği olduğu zaman, kişide depresyona girme, anksiyete, insomnia ile obsesif kompulsif davranışlar sergilenmesine neden olabilir. Bu yüzden vücutta serotonin seviyesinin arttırılması çok önemlidir. Kişinin yaşam tarzı, düzensiz beslenme, kafein tüketimi, egzersizden uzak bir yaşam sürme, alkol kullanma alışkanlığı, diyet yapma, yapay tatlandırıcıların kullanılması ve stresli bir yaşam gibi etkenlerde vücutta olan serotonin üretimi dengesinin bozulmasına neden olabilir. Bu durumlarda bazı önlemler almalı ve serotonin seviyesi arttırılmalıdır.

Serotonin eksikliği olduğunda neler yapılabilir?

Triptofan açısından zengin olan besinlerle beslenmek: Triptofan maddesi temel amino asitlerden biridir. Triptofan vücutta serotonin hormonu yapımı sırasında kullanılan tek besin maddesidir. Bu yüzden triptofan bakımından zengin olan besinler tüketilmelidir. Bu besinlerin arasında süt, hindi eti, kırmızı et, peynir, yoğurt ve badem gibi kuruyemişler ile soya fasulyesi ve yumurta gibi besinler bulunur.

B6, B9 ve B12 vitaminleri almak: Bu vitaminler içinde özellikle B6 vitamini vücutta serotonin hormonunun üretiminde ve diğer amino asit nörotransmitter üretimi için kullanılır. Bu yüzden B6 vitamini içeren tam tahıl ürünlerinin, brüksel lahanası, ceviz, muz, ay çekirdeği, avakado ve patates gibi yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. B12 ve B9 ( yani folik asit ) vitamini de serotonin üretiminde yararlı olmaktadır. Bu yüzden peynir, karaciğer, kırmızı et, yumurta, keten tohumu, bezelye ve brokoli gibi bu vitaminler açısından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir.

Egzersiz yapılması: Düzenli şekilde egzersiz yapmak serotonin seviyesini yükseltir, aynı zamanda stresi azaltır ve sindirime destek olur. Bunun dışında egzersizin serotonin seviyesini yükselttiği bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Bisiklete binme ve koşma gibi egzersizler bunun için oldukça faydalıdır. Bu yüzden egzersiz yapılması günlük yaşamın bir parçası haline getirilmeli. İnsanlar genellikle canları egzersiz yapmak istemedikleri zaman bunu yapmazlar. Ancak bu hissin serotonin düşüklüğünden olduğu dikkate alınmalı ve canınız egzersiz yapmak istemese de, düzenli olarak yapılmalıdır.

Güneş ışığından bol miktarda yararlanma: Günümüzde her alanda teknolojinin gelişmesi insanların daha çok kapalı ortamlarda vakit geçirmesine sebep olur. Bunun yanında yaşam şartlarının ağırlaşması da buna etki eder. İnsanlar devamlı olarak içeride, kapalı ortamlarda ofiste vakit geçirir. Ancak D vitamini vücuttaki serotonin üretiminde etkili olur. En mükemmel D vitamini kaynağı da dışardan aldığımız güneş ışığıdır. Bu yüzden güneş ışığından daha fazla yararlanmak için dış ortama çıkılması gerekir. Günümüzde toplumda insanlarda depresyonun daha yaygın olarak görülmesi bu sebeple bağlantılı olarak yaşanabilir.

Masaj yaptırın: Yapılan araştırmalar masaj yaptırılmasının vücutta serotonin üretimini arttıracağını tespit etmiştir. Fakat hangisinin yani masajın mı bundan etkilendiği ya da insanların mı masajdan etkilenmesinin, serotonin yükselmesinde etkili olduğu bilinmez.

Bir Cevap Yazın