Şeker hastalığı ameliyatı nedir?

Şeker hastalığının tedavi yolları arasında bulunan şeker hastalığı ameliyatı, günümüzde yaygınlaşmaya başlamıştır. Uygulanan ameliyat sırasında, ince bağırsağın baş bölümüyle, son bölümü yer değiştirilir. Ameliyat sonrasında şeker hastalığının tedavisinde % 75-98 arası başarı sağlanmaktadır. Yapılan ameliyat ortalama olarak 4-4,5 saat sürer. Diğer sindirim sisteminde yapılan ameliyatlar kadar risk içeren ameliyat, şeker hastalarının yaşam kalitesini yükseltir.

şeker hastalığı ameliyatı

Şeker hastalığı ameliyatı kimlere uygulanır?

Uygulanan ameliyat pankreasın insülin hormonu salgısı yaptığı, fakat vücudunun insülini yeterince kullanamadığı şeker hastası olan Tip2 diyabet hastalarına uygulanır. Ameliyattaki başarı oranı tümüyle pankreasın insülin hormonu salgılamasıyla doğru orantılıdır. Ayrıca vücudun en az % 20-25 oranında insülin deposu olması ve bu depoda bulunan insülinin en az yarısının aktif halde bulunması gerekir. Hastaların ameliyattan önce en az iki yıl süresince şeker hastalığı geçmişi olması önemli bir unsurdur. Hastalarda uygulanan ilaç tedavisinin kan şekerini kontrol altına alamaması ve kişide organ hasarının başlaması, ayrıca fazla kilo sorununun olması ameliyat için gerekli olan kriterler arasındadır. Bunun yanında vücudunda yağ dokusundan kaynaklanan direnç hormonlarının belirli sınırlarda olması gerekir.

Şeker ameliyatı sonrasında hastaların yaşamı nasıldır?

Hastalara ameliyat sonrasında uygulaması için beslenme önerileri yapılır. Yaklaşık olarak bir ay sonra kıymalı ve sebzeli hazırlanan yemeklere geçiş yapılabilir. Hastalar 3-4 ay sonra istedikleri yiyecekten, istedikleri miktarda tüketebilir durumuna gelirler. Fakat hastalar ameliyat sonrasında fazla oranda yiyecek tüketemez. Bu herhangi bir zorlama olmadan gelişir. Çünkü ameliyat esnasında midenin ön dış bölümü kapatılır. Bu nedenle fazla açlık hissetmez ve az miktarda yemekle doyarlar. Uygulanan ameliyat sonrasında normal bir şekilde az ve sık beslenme şekli gelişir. Bu yaşanan doğal bir süreçtir. Böylece hastalarda diyet yapma sorunu ortadan kalkar. Şeker hastalığı ameliyatı uygulanan hastaların, bir ay süre içinde horlama ve uyku apnesi rahatsızlığı düzelmekte, ayrıca uzun dönemde kilo kontrolü gerçekleşmektedir.

Şeker hastalığı neden ameliyatla tedavi edilir?

Şeker hastası olan kişilerin yaygın olarak kilo sorunu bulunur. Bu yüzden hastaların diyet programına uymaları gerekir. Ancak bu hastaların sadece % 7 si yapması gerekenlere en çok iki yıl süreyle devam edebilir. Uygulanacak diyet programı, düzenli egzersiz, ilaç kullanılması ve insülin alınması hastaları günlük olarak koruyacak tedbirler arasındadır. Bunu sürekli hale getirememiş olan hastalar risk altında bulunur. Hastanın bir gün dahi beslenmesine dikkat etmemesi, tatlı yemenin dozunu kaçırması halinde alınan tüm önlemlerin etkinliği sona erer. Yapılan ilaç tedavisi ise sadece hastanın kontrol altında bulunmasını sağlar. Şeker hastalığı ameliyatı uygulanması durumunda, hastalığın tamamen ortadan kalkması sağlanır.

Şeker hastalığı ameliyatında ne yapılır?

Her şeker hastası için özel bir ameliyat programı uygulanır. Şeker hastalığı ameliyatı kapalı yöntemle yani laparoskopik olarak uygulanır. Yapılacak ameliyat sırasında;

  • İnce bağırsağın baş ile son bölümü değiştirilip, besinlerin buradaki emilimi azaltılır.
  • Midenin hacmi küçültülüp, kalori alımının kısıtlanması sağlanır. Bunların uygulanması sayesinde kilo verilmesi ve vücudun insülin direnci azaltılır. Midenin fundus bölümü alınıp, ghrelin hormon düzeyiyle, iştahın azalması sağlanır.
  • İnce bağırsağın son kısmının üst bölüme alınması, kan şekerini düzenleyecek olan bazı peptidlerin fazla oranda ve daha erken salgılanmasına yardımcı olur.

Bir Cevap Yazın