Şeftali diyeti nasıl yapılır?

şeftali diyetiŞeftali yaz döneminin en sevilen meyveleri arasında yer alır. Yüksek oranda lif içerdiğinden, sağlık için faydalı bir meyvedir. İçeriğinde olan A ve C vitaminleri yüzünden antioksidan özelliği fazladır. Vücudumuzu temizleyen, hücreleri onaran, karaciğere faydası olan ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan bir meyvedir. Gün içinde 2 tane tüketilen şeftalinin, size sağlayacağı faydaları rahatlıkla görebilirsiniz. Kabuğuyla tüketilirse liflerinden daha iyi faydalanılır. Sindirimi büyük ölçüde kolaylaştıran bir meyvedir. Karoten içermesi yüzünden yaşlılığa karşı alınacak en güzel önlemdir. Potasyum ve demir içeriğine sahip olduğundan, sinir sistemi ve hücrelere faydalı olur. Şeftali meyvelerin arasında glisemik indeksi düşük olan bir meyvedir. Bu açıdan diyet yaparken sizi daha uzun süre tok tutar. Bu sayede kilo vermekte sıkıntı çekmezsiniz.

Şeftali diyeti nasıl yapılır?

Şeftali diyeti 4 haftalık kürden oluşur. Diyet uygun şekilde yapıldığı takdirde, sağlıklı şekilde zayıflamanın ve sağlıklı bir şekilde yaşamanın keyfini sürebilirsiniz. Şeftali diyeti yapılırken mutlaka egzersiz yaparak destek verilmesi gerekir. Bu yapılan bütün diyetler için geçerlidir. Vücudunuzun formunu bulması için bu şekilde yapmalısınız. Şeftali diyetinde günlük alınan kalori miktarı 1300 ile 1600 kalori arasındadır. Bu oranın sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışıp karar vermelisiniz. Uygun olmadığı takdirde, günlük kalori ihtiyacınızı göz önüne alıp başka diyet programlarını uygulamalısınız. Şeftali diyetini sadece 4 hafta süreyle uygulayın. Bu süreçte arzu ettiğiniz kiloya ineceğinizi düşünebilirsiniz. Daha sonra diyete mutlaka ara vermelisiniz.

Şeftali diyeti yemek programı

Sabah kahvaltısı: Sabahları kalktığınızda önce yarım yağlı sütten 300 ml için. Bir süre sonra 1 dilim beyaz peynir, 1 tane haşlanmış yumurta, 4 adet zeytin ve 2 ince dilim çavdar ekmeğiyle birlikte güzel bir kahvaltı yapın. Kahvaltıdan bir süre sonra yürüyüş yapıp, egzersize başlayın.

Ara öğün: Kahvaltı ve yürüyüşten sonra 3 tane orta boy şeftali yemelisiniz.

Öğle yemeği: Öğle yemeği menünüzde mevsim sebzelerinden yapılan sebze yemeği, bir kâse az yağlı ya da diyet yoğurt, bir tabak mevsim salata ve yanında 2 ince dilim çavdar ekmeği yiyebilirsiniz.

Ara öğün: Öğle yemeğinden bir süre sonra 2 tane orta boy şeftali yiyebilirsiniz ya da 1 bardak taze sıkılmış şeftali suyu için.

Akşam yemeği: Akşam yemeği menünüzde tercihe göre deniz mahsullerinden 1 tane orta boy balık, 4-5 adet yağsız köfte, el büyüklüğünde olan yağsız tavuk eti ya da kırmız et yiyebilirsiniz. Bunun yanında mevsim sebzelerinden hazırlanmış salata ve 2 ince dilim kepek ekmeği yiyin. Salatayı hazırlarken az yağ ve limon suyu kullanın.

Gece yamadan önce: Gece yatmadan önce tüketeceğiniz 2 tane orta boy şeftali sindirim sisteminizin çalışmasını sağlayacaktır. Gece uyurken vücudunuz böylece daha rahat eder.

Şeftali diyetinde dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Sadece bu diyeti uyguladığınızda değil, her diyet yaptığınızda mutlaka bir doktora ve diyetisyene danışmanızda fayda vardır. Kişilerin mevcut hastalıkları bulunuyorsa, diyet programının gelişigüzel uygulanması son derece zararlı olur. Diyet yaparken yağ ve tuz miktarının kısıtlanması gerekir. Bol miktarda su içilmesine dikkat edilmelidir. Şeftali glisemik indeksi düşük bir meyve olduğundan, acıkmanızı geciktirir. Bu sayede daha rahat kilo verebilir. Şeftali diyeti uygularken öğünlerinizde protein olan gıdalar tükettirseniz, daha uzun süre tok kalırsınız. Aynı zamanda şeftali insülin dengesini korumaya yardımcı olur. Fakat tüketilen şeftali miktarına yine de dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde alınacak kalori miktarı yüksek olacağınızdan, diyette kilo alabilirsiniz. Şeftali tükettiğinizde yumurta gibi kolesterol içeren besinlerin etkisi hafifler. Diyet sırasında şeftalinin ara öğünlerde verilmesinin sebebi, metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasının sağlanması içindir. Ana öğünlerde şeftali tüketmek için belli bir sürenin geçmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın