Şalgam nasıl yetiştirilir?

şalgamŞalgam kökleri ve yaprakları da tüketilen geniş köklü bir bitkidir. Köklerinden sebze olarak faydalanılan turpgiller ailesinden bir bitki olan şalgam, hem hayvanlar hem de insanlar için üretilir. İnsanlar için üretilen şalgamlar yumuşak etli olur, hayvan yemi olarak yetiştirilen şalgamlar ise sert etli olur. Bazı çorbalarda ve soslarda kullanılan bu bitki, aynı zamanda yemeklerde garnitür olarak da kullanılır. Ayrıca bazı yörelerde şalgam suyu oldukça severek içilir.

Şalgam nasıl yetiştirilmektedir?

Şalgam tohumları ile çoğaltılır. Tohumlar bitkinin yetiştirileceği yere direkt olarak ekilir. Tohumların iki farklı şekilde ekilmesi mümkündür. Serpme yolu ile ekilip daha sonra fidelerde seyreltme yapılır. Ya da sıralar üstünde tohumlar, 15 ila 25 santim aralıkla 1-2 santim derinliğe ekilebilir. Tohumların ekim zamanı ise ilkbahar döneminde mart nisan aylarında, sonbahar döneminde ise ağustos ayının sonlarıyla eylül ayında olur. Serin ve ılık havaları seven bir bitki olan şalgam, soğuk havalara karşı diğer sebzelere göre daha dayanıklı olduğu için ülkemizin soğuk alanlarında kolayca yetişebilir. Şalgam sıcak ve kurak alanları ise hiç sevmez.

Şalgam toprak özellikleri olarak fazla seçici değildir. Fazla ağır ve çok hafif topraklar dışında her türde toprakta yetiştirilir. Ancak bitkiden en iyi verimi geçirgen, derin ve organik madde yönünden zengin olan kumlu tınlı ya da killi tınlı topraktan elde edebilirsiniz. Bitkinin toprağının hazırlığı ve işlenmesi aynı havuç ekiminde olduğu gibidir. Suyu oldukça seven bir bitki olan şalgam sıcak yaz mevsimi olduğunda, havaların sıcak ve kurak olduğu zamanlarda düzenli şekilde sulanmalıdır. Bitkinin gelişimini iyi olması ve yüksek ürün veriminin alınması için iyi yanmış çiftlik gübresi ile fosfat ve azot içerikli kompoze fenni gübrelere ihtiyaç duyulur. Şalgamın ihtiyaç duyduğu potas ihtiyacı da diğer kök sebzelerine göre daha azdır.

Şalgamın ekilen tohumları 3-4 ay kadar sonra hasat edilebilecek hale gelir. Şalgamın kök kısımları çapayla kazılır ya da elle çekilerek hasat edilmektedir. Şalgam üretiminde bitkiye gelecek zararlılara ve çeşitli hastalıklara karşı uzmanlara danışılmalı ve uygun tarım koruma ilaçları ile eksiksiz, zamanında ve hiç aksatılmadan mücadele edilmesi gerekir.

Şalgamın faydaları nelerdir?

Şalgam özellikle patates tüketiminin artmasıyla birlikte her ne kadar geri plana itilse de, içeriğindeki yüksek besin değerleri sayesinde oldukça faydalı bir bitkidir. İçeriğinde bulunan zengin potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürücü etki yapan şalgam, bunun yanında halk arasında vücuda dinçlik veren, mide ve siyatik ağrılarına iyi gelen etkileriyle de bilinir.

Bir Cevap Yazın