Saçların yapısı ve sorunları nelerdir?

Saçların sağlığı bayanları ilgilendirdiği kadar, erkekleri de ilgilendiren bir konudur. İnsanlarda baş üzerinde bulunan kıl kümesi genel olarak saç olarak adlandırılır. Saçların vücutta bulunan diğer kıllardan daha hızlı uzayan özellikleri bulunmaktadır. Saçlarda bulunan

saçlar

her kılın büyümesi ve duraklaması farklı özellikler gösterir. Kılların bir kısmı büyüme gösterirken, diğerleri dökülebilir. Sadece yeni doğan bebeklerde kıllar aynı dönemde olur. Bu sebeple bebeklerin 2-3 haftadan sonra aniden tüm saçları dökülür. Bebekler ancak 6 aylık oldukları zaman yetişkinler gibi saç düzenine sahip olurlar. Irk, yaş durumu, cinsiyet ile hormonların etkisiyle insanlarda farklı saç şekilleri oluşur. Bazı kişilerde saçlar düzken, bazılarında kıvırcık ve dalgalı olur.

Saçın yapısı nasıldır?

Saçın içinde bulunduğu gözenekli olan yapı sürekli yağ üreterek saçı ve deriyi yağlandırır. Gözenekli olan yapının görünen bölümlerinde özel kaslar bulunur. Saça rengini veren pigmentler kırmızı, sarı ve mavi renktedir. Sarılar en küçük, maviler en büyük hacme sahiptir. Sarı pigmentler ise ortada bulunur. Kimyasal işlemler yapılarak saç rengi değiştirildiğinde mavi renk kızıllaşır ve sarı renge kadar gelir. İşlem daha ileriye götürüldüğünde beyaza yaklaşan bir renk elde edilir. Bu pigmentlerin insanlarda olmadığı durumlarda albino denilen özel bir durum meydana gelir. Saçların beyazlaması renk değişiminden değil, siyah olan saçların dökülmesi ve dayanıklı olan beyaz saçların kalmasından oluşur.

Saçlarda meydana gelebilecek sorunlar nelerdir?

Saçlar saçkıran, mikrobik kökenli hastalıklar gibi farklı sebeplerle dökülebildiği gibi, vitamin eksikliğinden, şeker hastalığından, hormonlardaki bozukluktan ya da bilinmeyen bir rahatsızlıktan dökülebilir. Saç dökülmesinin sebebi tespit edilmediğinde tedavisi de doğru yapılamaz. Hem erkeklerin, hem de kadınların etkilendiği saç dökülmesinde, yaşa bağlı olarak farklı özellikte dökülmeler yaşanabilir. Erkeklerin tepede ve alnının iki yanında meydana gelen dökülme, kadınlarda sadece seyrelme şeklinde yaşanır. Saçların dışarıdan etkenlerle matlaşması, kırılması ve dökülmesi nedeniyle, uygulamanız gereken bakımı ihmal etmeyerek, canlı ve güzel saçlara sahip olmak için çaba harcamalısınız. Saçlara bu bakımı yaparak dökülmelerine engel olabilir, onları daha canlı hale getirebilirsiniz.

Saç nasıl sağlıklı hale getirilir?

  • Saçlarla daha az oynayarak yağlanmalarını geciktirmelisiniz. Bu yüzden ellerinizle saçlarınızı kurcalamamalısınız.
  • Saçların banyodan sonra düzgün durulanması matlaşıp, yıpranmasına engel olacaktır. Saç üzerinde kalmış olan şampuan artıkları saçı elektriklendirip, dökülmelerine neden olur. Bu yüzden saçlarınızı 2-3 defa durulayın.
  • Saçlarınızı uçlardan açarak tarayınız.  Günde sık sık saç taramak, saç köklerine zarar vereceğinden dökülmelerine sebep olur.
  • Saçlarda bulunan kırıkları devamlı olarak temizletmek, daha bakımlı ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza neden olacaktır. Kırık saçlar mat ve cansız bir görünüme sebep olur.
  • Devamlı kullandığınız şampuanı 6 ayda bir değiştirmeniz önerilir. Saçlarda alışkanlık yapan şampuanlar, saç hücrelerini  yenilemekte etkili olmayarak cansızlaşmalarına sebep olacaktır.
  • Saçları sıcak suyla yıkamak, saçın nem dengesini bozacağından, ılık suyla yıkama tercih edilmelidir. Böylece saçların matlaşmasına ve kurumasına engel olursunuz.
  • Devamlı olarak fön makinesi ile düzleştirici kullanmaya ara vermeniz gerekir. Bunlar saç kırıklarına ve matlaşmalara sebep olur.
  • Banyodan çıktıktan sonra saçlarınızı kurutma makinesiyle kurutmanız önerilir. Islak saç dışarıdaki kirli havayı emeceği için deride kepek oluşumuna neden olur.
  • Elektriklenen saçlarınıza şampuandan sonra uç kısımlarına bakım kremi uygulayıp beş dakika bekletirseniz bu sorununuz çözülecektir.

Bir Cevap Yazın