Saçlar nasıl uzar?

Vücudumuz da bulunan bütün kıl kökleri ile beraber doğarız. Bir süre sonra derimizin altında kıl kökleri oluşumunu tamamladığında kıllarımız uzamaya başlar. Bütün kıllarımızın farklı nedenleri ve amaçları vardır. Burun kılları pislik ve tozun burnumuza girmesini engeller. Saçlarımız, soğuktan ve sıcaktan bizi korur, vücut üzerindeki bazı kıllar derimizin serin kalmasını sağlar gibi.

Kıl folükülündeki yeni hücreler oluşmaya başlayınca eskilerini dışarı iter, böylece kılların dışarıda kalan kısmını görmeye başlarız. Bu işlem sürekli devam ederek kılların uzamasını sağlar. En güzel örnek saçlarımızdır. Büyüme sürecindeki kıl bir süre sonra büyümeyi yani uzamayı durdurur, kıl kökünden kopar ve yenisi gelmeye başlar. Her insanda bu büyüme süreci farklıdır. Bu nedenle bazılarının saçı hızlı uzar, bazılarının neredeyse uzamaz.  Bu süreç 2-5 yıl arasında insanlarda değişir. Bir insan günde 80-100 saç teli döker. Çünkü üç aylık bir uzamanın ardından saç teli uzaması duraklama dönemine girer. Bu evrede yeni gelecek saçlar için dökülmeler olur. Hayvanlarda belirli dönemlerde kıllar dökülüp, yerine yenisi çıkar ve hepsi bir arada dökülür. İnsanlarda belirli dönemlerde az az döküldüğünden bazen bu işlemi fark etmeyebilirsiniz.

Saçlarımız hakkında yanlış bildiğimiz bazı doğrular vardır. Örn. Şapka ve türban takanlarda saçlar dökülür denir. Bunun sebebi olarak gün ışığı ve güneş görmemesidir. Fakat, saçlar bilindiğinin aksine, saçlar kafa derimizin altındaki kan damarları ile beslenir, güneşin bir etkisi yoktur. Saçlarınızı sık yıkarsanız, hızlı dökülmez. Tam tersine sık yıkanan saçlarda gözenekler yağ ve kirden arınıp açılırlar ve daha kuvvetlenirler. Fakat, ph derecesi düşük şampuan kullanmakta fayda vardır. Bebe şampuanları bu nedenle tavsiye edilir.

 

Bir Cevap Yazın